Ovatko vanhempasi olleet alkoholisteja? Asialla on monia ikäviä seurauksia, jotka tuntuvat lapsena pahalta. Saatat yllättyä, että asialla on merkittäviä seurauksia vielä aikuisiälläkin omassa parisuhteessa.

Me Naiset -lehti on haastatellut asiantuntijaa, joka on kiinnittänyt huomiota alkoholistien lasten parisuhteisiin. Esimerkiksi voimakkaiden tunteiden käsittely voi tuntua erityisen vaikealta ja voimakkaalla tunteella ladatut tilanteet voivat tuntua epämiellyttäviltä.

– Se voi näkyä myös romanttisissa tunteissa. Ihmisellä ei oikein ole hyvä olla missään, missä on paljon tunnetta, koska ei ole oppinut sietämään niitä hyvin, Merinen sanoo Me Naiset -lehdessä.

Toinen tyypillinen esimerkki on konfliktien välttely. Tämä voi johtaa siihen, että riitelyä pelätään.

– Ei uskalla jutella asioita suoraksi ja selvittää, koska pelkää sen menevän riitaan. Se on epämukava tunne, joka tunnetasolla koskettaa sitä samaa paikkaa, mihin vanhempien alkoholinkäyttö on vaikuttanut.

Tunteiden käsitteleminen voi näkyä myös ikävien tilanteiden välttelynä esimerkiksi riitatilanteessa. Poistuminen voi tuntua helpommalta vaihtoehdolta kuin konfliktin kohtaaminen.

– Käytännössä siinä sanotaan kumppanille, että ei suostu keskustelemaan ja poistuu. Ihminen ei välttämättä itse edes tiedä, miksi tekee näin.

Hyvin vaativa itselleen

Kotona on voinut olla lähes traumatisoivia tilanteita, jotka ovat voineet johtaa siihen, ettei omia toiveita ja haluja ole voinut käsitellä. Sen sijaan on ollut tarvetta miellyttää vanhempia. Tämä näkyy myös vanhemmalla iällä.

– Omaa tarvitsevuutta ei osaa sanoittaa, koska se kyky on harhautunut jo niin nuorena. Eikä oikein osaa olla tyytyväinen tavalliseen ja turvalliseen parisuhteeseen, koska ei ole tottunut siihen ja sellainen ihmissuhde tuntuu vieraalta.

Vanhempien alkoholin käytöstä voi tulla näkyviä seurauksia niin itselle kuin kumppanillekin. Itseltään voi vaatia todella paljon ja mikään ei tunnu riittävän.

– Voi olla olo, että ei riitä sellaisena kuin on. Pitäisi tehdä enemmän, olla huomioivampi, aktiivisempi tai tehdä enemmän rahaa. Ihminen ei kovin herkästi löydä sitä oloa, että kaikki olisi hyvin.

Turvattomuuden tunne voi olla ikävä vieras, joka seuraa läpi elämän. Sen takia raastava epävarmuus voi hiertää suhdetta ja vaikuttaa siihen eri tavoin. Vaikka palaset olisivat ekämässä kohdallaan, kummallinen tunne seuraa.

– Ihminen pelkää, että esimerkiksi suhde voi mennä rikki tai jotain pahaa voisi tapahtua.

Lähde: Me Naiset

Kuva: Pixapay

[mc4wp_form id="278"]