Pettäminen on yksi pahimmista teoista, jonka parisuhde voi oikein kohdata. Se jakaa mielipiteitä – moni jättää puolisonsa heti pettämisestä kuullessaan, kun taas toiset ovat vielä halukkaita antamaan toisen mahdollisuuden kumppanilleen, jos suhteessa olisi vielä toivoa. Vaikka pettämisen voisi vielä antaa anteeksi, se jättää ikuiset jäljet ihmiseen ja voi tehdä melkoista tuhoa.

Kotilieden artikkeli kertoo, kuinka uskottomuus oli tutkimuksen mukaan sairastuttanut ihmisiä psyykkisesti tai jopa fyysisesti. Ammattilaisen mukaan on keskeistä käsitellä pettämistä, jotta toipuminen voisi alkaa. Lisäksi pettäjä voisi oppia ymmärtämään, miten hän loukkasi toista ja miten hänen tulisi muuttaa toimintaansa. Jos kommunikointi ei kuitenkaan pelaa, se voi olla melkoinen este tapahtuneen käsittelemiseksi.

Uskottomuuden käsitteleminen voi tuntua raskaalta, mutta voi olla sen arvoista – käsittely voi nimittäin käynnistää prosessoinnin, jossa oma kuva itsestään, arvomaailmasta ja jopa parisuhteesta ovat muuttuneet. Mikäli prosessi onnistuu, itsetuntoa voi vahvistaa ja ihmissuhteetkin paranevat.

Kotiliesi onkin listannut monia vinkkejä, joilla uskottomuudesta voi selvitä. Tästä listasta voi olla sinullekin hyötyä, jos olet vaikeassa tilanteessa!

Tunnista kriisin vaiheet

Pettämistä voi verrata kokemuksen järkytyksen tasolla jopa kuolemaan tai sairastumiseen. Onkin tärkeä tietää, miten eri vaiheet aina shokista eteenpäin menevät.

Lepää ja pyydä apua

Shokki- ja reaktiovaiheessa voit kohdata ahdistusta, kiihtymystä sekä aggressiota, minkä vuoksi jaksamisesta huolehtiminen on erityisen tärkeää. Mikäli alat kokea fyysisiä oireita, pyydä sairauslomaa. Muista myös pyytää läheisiltä apua päivittäisiin askareihin.

Lapsen tilanteen turvaaminen kriisissä

Jätä lapsi kriisin ulkopuolelle, sillä hänen tulee elää mahdollisimman normaalia arkea. Älä hauku kumppaniasi lapselle, vaikka mieli tekisi. Noudattakaa arjen vakiintuneita rutiineita.

Käsittele uskottomuuden aiheuttamia tunteita

Kun olet päässyt alkujärkytyksestä yli, mieti, millaisia tunteita kohtaat. Oletko järkyttynyt puolison valehtelusta vai luottamuksen pettämisestä? Onko tapahtunut vaikuttanut itsetuntoosi?

Päästä kumppani ääneen

Pettäjä alkaa usein kamppailla haastavien tunteiden kanssa. EI mikään ihme, että petetty osapuoli haluaakin hyökätä pettäjää kohti. Anna kuitenkin toiselle osapuolelle mahdollisuus tulla kuulluksi.

Puhu ammattilaiselle

Hae apua ammattiosaajalta, joka auttaa sinua kriisin läpikäymisestä ammattimaiseen tapaan. Mikäli suhde päättyy eroon, saat häneltä apua itsetuntosi vahvistukseen ja jättämään menneisyyden taakse.

Lähde: Kotiliesi

Kuva: Pixapay

[mc4wp_form id="278"]