Onko sinulle käynyt joskus niin, että ystäväsi on kadonnut elämästäsi sanaakaan sanomatta? On yllättävän yleistä, kuinka läheiseksi mielletty ystävä saattaa kadota elämästä ilman selityksiä. Asiasta ei juuri puhuta, mutta se on yllättävän yleistä myös suomalaisten keskuudessa. Esimerkiksi vuosikymmeniä kestänyt ystävyyden loppuminen voi tuntua lähes yhtä katkeralta kuin parisuhteen päättyminen. Juhannukset, uudet vuodet ja muut pyhät on voitu viettää yhdessä ja muistoja on kertynyt valtavia määriä.

Ystävä katoaa lupauksista huolimatta

Kaikkein kurjimmalta voi tuntua tilanne, jossa olette pitäneet säännöllisesti yhteyttä ja eräänä päivänä yhteydenottoa ei vain kuulu ja omiin viesteihin ei enää saa vastausta. Tilannetta voi pahentaa se, että kuulet yhteisiltä tuttaviltanne hänen olevan kunnossa, mutta hän ei jostain syystä pidä yhteyttä juuri sinuun. Tilannetta voi pahentaa se, ettet ole välttämättä sanonut tai tehnyt mitään erilaista kuin aiemmin.

Joissain tapauksissa esimerkiksi uusi parisuhde voi aiheuttaa sen, että vanhat ystävyyssuhteet jäävät ja ystävyys vain hiipuu. Yhtäkkinen kaveruuden lopettaminen voi kuitenkin tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Missä kohtaa kannattaa luovuttaa?

Tunnollinen ystävä odottaa pitkään, että ystävästä vielä kuuluisi ja asiat jatkuisivat niin kuin ennenkin. Näin ei valitettavasti välttämättä käy koskaan, joten lippua ei kannata pitää liian korkealla. Ystävä voi jättää avoimia kysymyksiä, jotka voivat jäädä kummittelemaan mieliin vuosikausiksi tai pahimmassa tapauksessa viedä luottamuksen myös muihin ystävyyssuhteisiin.

Miksi ystävä käyttäytyy näin?

Ystävän yllättävästä käytöksestä voi olla vaikea sanoa, sillä sinä varmasti tunnet hänet parhaiten kokemuksiesi ansiosta. Ehkä entinen elämä painaa joskus päälle ja ystävä haluaa ikään kuin putsata vanhat pölyt pois jaloistaan ja aloittaa täysin uudelta pohjalta. Tämäkin on mahdollista etenkin, jos olet huomannut hänen tekevän paljon muutoksia elämässään. Muita mahdollisia selityksiä on niin ikään lukuisia. Olisi mahtavaa, jos ystävän saisi kertomaan, mikä on ollut syy teidän ystävyssuhteen kuolettamiseen.

Miten eteenpäin?

Syvä ystävyys ei unohdu koskaan. Koita kuitenkin päästä eroon surusta. Jos vaikkapa kirjoittaisit ystävällesi viimeisen kirjeen, johon vuodatat tunteesi avoimesti ja sitten poltat sen? Tällä tavalla voisit päästä eroon negatiivisista tunteista, joita ystäväsi herättää sinussa tällä hetkellä. Mieti myös, miten olisit valmis varautumaan, jos ystäväsi yhtäkkiä haluaisikin ilmaantua takaisin elämääsi. Haluaisitko selityksen kummalliselle käytökselle? Olisitko valmis luottamaan, ettei hän käyttäydy vielä uudelleen samalla tavalla ja poistu yhtäkkiä elämästäsi? Näitä asioita on hyvä puntaroida, ettet joudu kokemaan uudelleen pettymyksiä ikävästä käytöksestä.

Artikkelikuva: Pixabay

[mc4wp_form id="278"]