On normaalia, että sotatapahtumien seuraamisesta voi tulla huolta sekä ahdistusta. Uutisointi on ollut hyvinkin massiivista, minkä johdosta ajatuksista voi tulla jatkuvia. Osa uutismateriaalista on hyvinkin brutaalia. Suomen Punainen Risti on laatinut ohjeita, joiden ansiosta voi auttaa omaa olotilaa vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Arjessa eläminen

Puhu ajatuksistasi ja kokemuksistasi muille. Voit avoimesti kertoa, millaisia ajatuksia ja tuntemuksia sinulle nousee mieleen tapahtumista. Saat samalla työstettyä ikäviä kokemuksiasi. Kuuntele myös läheisiäsi ja jakakaa yhdessä kokemuksianne puolin sekä toisin. Tällä tavalla luotte yhteistä pohjaa asioille.

On tärkeää myös pitää kiinni vanhoista ja tutuista rutiineista sekä jatkaa työntekoa ja arkea tutulla tavalla.

Liikunnasta on merkittävää apua oman hyvinvoinnin kannalta. Siitä saa apua kehon jännityksen laukaisemiseen ja mieli voi samalla rauhoittua. Jos liikunta ei ole vielä osa arkeasi, voit aloittaa lyhyellä kävelylenkillä.

Mikäli sinusta tuntuu, ettet saa sanoitettua kokemuksiasi, kokeile itsesi ilmaisua muilla tavoin. Se onnistuu esimerkiksi piirtämällä tai kirjoittamalla. Pääasia, etteivät tunteet jää patoutumaan sisällesi.

Milloin kannattaa hakea tukea ulkopuolisilta?

On tiettyjä tunnusmerkkejä, joihin kannattaa reagoida, jos ikävät ajatukset valtaavat liiaksi mielen. Niihin kannattaa reagoida nopeasti ja edes kaikkien tunnusmerkkien ei tarvitse täyttyä. Jos huomaat olevasi ahdistunut tai masentunut tai kärsit hallitsemattomista tunteenpurkauksista, kannattaa miettiä ulkopuolista apua. Lisäksi unettomuudesta kärsiminen tai katkonaiset unet voivat tehdä melkoista jälkeä.

Mikäli arkesi alkaa kärsiä siten, että työn tekeminen tai arjessa eläminen eivät enää suju, on hyvä miettiä muita vaihtoehtoja. Jos stressi tai ahdistus alkavat muuttua fyysiseksi tai vointisi tuntuu ylivirittyneeltä, ne voivat niin ikään kertoa ulkopuolisen avun tarpeesta.

Lähde: Suomen Punainen Risti

Kuva: Pixapay

[mc4wp_form id="278"]