Olet varmasti kokenut ikäviä sanoja vastapuolelta – pahimmassa tapauksessa tunteiden mitätöintiä tai täydellistä ymmärtämättömyytä. Tämä kertoo omaa kieltään tunneälyn puutteesta. On muutamia merkkejä, joista tunneälyn puutteesta kärsivän ihmisen voi tunnistaa. Me Naiset on listannut näitä tunnusmerkkejä, joista tunnistat helposti tunneälyn puutteesta kärsivän ihmisen.

– Yksi huono merkki on, jos henkilö kertoo toiselle, että nyt kannattaa ehdottomasti tehdä näin. Toinen merkki on, että ei osaa kuunnella muita. Tunneälykäs ihminen osaa rauhoittua kuuntelemaan toista ja olla empaattinen. Puhujalle tulisi jäädä aidosti ymmärretty olo, Merinen sanoo Me Naisille.

Lisäksi suorien ohjeiden antaminen tai toistuva omien kokemusten vertailu muiden kokemiin ongelmiin tai tilanteisiin ovat myös signaaleja, joista hälytysmerkkien tulisi syttyä päälle. Toiselle osapuolelle voi jäädä tunne, ettei vastapuoli ymmärrä hänen juttujaan tai ota huomioon hänen tunteitaan.

Tunneälyä voi kehittää

Hyvät uutiset ovat, että tunneälyn puutteesta kärsivä voi kehittää omia taitojaan hiomalla itsereflektiotaitoa. Tällä tavalla on mahdollista ymmärtää itseään ja omia tunteitaan. Mitä tarkemmin niitä saa hiottua, sitä hienommin voi kuunnella ja reagoida muiden asioihin.

– Ihmisillä, jotka eivät ole käsitelleet ehkä tarpeeksi omia tunteitaan, on tapana kiertää mielessä kehää ja miettiä, miten minä koen tuon asian, miltä tuo minusta tuntuu ja mitä minä ajattelen tästä, Merinen selittää.

Kuuntelemisella on keskeinen rooli etenkin tunneälykkyydestä puhuttaessa. On tärkeää ymmärtää toisen näkökulmaa ja sanomisia.

– Jotta voi olla tosille tunnetasolla mahdollisimman hyvä, tulisi pyrkiä pois tällaisesta minä minä minä -ajattelusta. Tässä joutuu laittamaan itseään sivuun ja ajattelemaan, mitä juuri toinen ihminen tuntee ja haluaa sanoa.

Lähde: Me Naiset

Kuva: Pixapay

[mc4wp_form id="278"]