Suomalaisten keskuudessa elää yhä sinnikäs harhaluulo tomaattien säilyttämisestä. Ilta-Sanomien mukaan lähes puolet suomalaisista säilyttää tomaatit väärin.

49 prosenttia suomalaisista säilyttää tomaatit jääkaapissa, jonne ne eivät kuuluisi. Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan liian kylmä lämpötila vaikuttaa negatiivisesti tomaatin ominaisuuksiin ja esimerkiksi tuhoaa makua jääkaapissa säilytettynä. Vain alle viidesosa suomalaisista säilyttää tomaatit oikein.

– Välillä saamme palautetta tomaattien mauttomuudesta. Tomaatin maku häviää jääkaapissa, joten säilytys vaikuttaa makuun ratkaisevasti. Usko jääkaapissa säilyttämisestä elää kuitenkin vahvana, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo.

Tomaatin maku heikkenee jääkaapissa voimakkaasti. Se säilyy mainiosti jääkaapissa ja muoto pysyy, mutta sen sisus vetistyy. Kylmä lämpötila myös muokkaa tomaattien makua mauttomammaksi ja happamammaksi.

Toinen keskeinen asia on, että tomaattia ei tule säilyttää kurkun lähellä. Tomaatissa on nimittäin etyleeniä, joka voi nopeuttaa muiden hedelmien kypsymistä ja muokata lähellä olevien kasvien makua ja muuttaa niitä keltaisemmaksi.

Nämä asiat pystyy välttämään säilyttämällä tomaatteja huoneenlämmössä. Optimaalisin säilytyslämpötila olisi 13 astetta.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kuva: Pixapay

[mc4wp_form id="278"]