Suomalaisilla on hieman epävarmaa tietoa siitä, kuinka usein lakanat tulisi vaihtaa. Asiaa valoittaa Kotiliesi-lehden haastattelema asiantuntija, joka kertoo tarkemmin asiasta.

Jo kolme viikkoa saattaa olla asiantuntijan mielestä liian pitkä aika, mutta kuukausi on ehdottomasti liian pitkä säännöllisen vaihtamisen kannalta. Optimaalisin ajankohta on noin kaksi viikkoa.

”Tähän liittyen on monta koulukuntaa, mutta asiakaskohteissa sänkyvaatteet vaihdetaan kahden viikon välein”, Suhonen kertoo Kotiliesi-lehdessä.

Poikkeuksen muodostaa tyynyliina, joka tulisi erilaisten jämien johdosta vaihtaa jopa viikon välein. Tällä tavalla on mahdollista välttyä iho-ongelmilta, joita tyynyliinasta saattaa tulla. Muita poikkeuksia ovat pölyallergiasta kärsivät perheet ja lemmikin omistavat perheet, joissa esimerkiksi koira saa tulla sänkyyn nukkumaan. Näissä perheissä tulisi vaihtaa petivaatteet jopa viikon välein.

Pese likaiset pyykit lämpimällä vedellä

Sänkyvaatteet pitäisi pestä vähintään 60 asteessa, jotta pölypunkit saa tapettua. Ahkera peseminen tuntuu myös lompakossa, sillä petivaatteet ovat kalliita.


”Jos kuukausitolkulla nukkuu samoissa lakanoissa, tyynyjä ja peittojakin saa pestä useammin. Ja jos peittoja ja tyynyjä joutuu pesemään paljon, niitä joutuu uusimaan.”

Imuroi aktiivisesti

Harva imuroi sänkyään, mutta asiantuntijan mielestä olisi tärkeää imuroida se lakanan vaihtojen yhteydessä. Tällä tavalla on mahdollista päästä eroon pölystä sängyssä.

Petivaatteiden säännöllisestä vaihtamisesta on siis paljon hyötyjä ja lisäksi aktiivinen vaihtaminen voi tuoda taloudellisia hyötyjä. Ympäristö kiittää, kun petivaatteita ei tarvitse uusia niin usein.

Lähde: Kotiliesi

Kuva: Pixapay

[mc4wp_form id="278"]