vaeltaja kiipeää vuorelle
Aloita matka päämäärää kohti jo tänään. Kuva: Unsplash

Uusivuosi tuli ja meni. Teit mahdollisesti uudenvuodenlupauksia, jotka olet saattanut rikkoa. Tai ehkä et tällä kertaa luvannut mitään, koska ajattelit että et pysyisi sanoissasi. Jos näin kävi, et ole yksin.

Halutun muutoksen tekemisen suhteen ei kuitenkaan tarvitse luovuttaa. Mutta sen sijaan, että odottaisit seuraavaa ”täydellistä hetkeä”, aloita heti.

On helppoa siirtää aloitus huomiselle, ensi viikkoon, maanantaille, ensi kuuhun, ensi vuoteen.

Totuus on kuitenkin, että paras aika aloittaa on aina tänään. Muuten tavoitteet jäävät saavuttamatta.

Jos sinulla todella on päämäärä, jonka eteen olet valmis työskentelemään, tässä muutamia vinkkejä unelmasi toteuttamiseen:

Aseta sopivan kokoinen tavoite

pieni poika suurten portaiden edessä
Aseta realistisen kokoinen tavoite. Kuva: Unsplash

Jos tavoitteesi on liian helppo tai liian vaikea, motivaatiota sen saavuttamiseen tarvittavien askeleiden ottamiseen on hankala löytää.

Jos tavoite on liian matalalla, nosta rimaa: Sen sijaan että juoksisit 5 minuuttia joka päivä, suunnittele treenaavasi viiden tai kymmenen kilometrin juoksua varten. Riittävä haaste tekee treenaamisesta kiinnostavampaa.

Toisaalta, jos et ole koskaan aiemmin harrastanut juoksua, voi ultramaratonin juokseminen olla liian haasteellinen tai jopa mahdoton päämäärä.

Mieti siis mikä on sinulle sopivan kokoinen tavoite.  

Toimi suunnitelmallisesti pitkällä aikavälillä

Älä hätäile vaikka kompastelisit välillä. Kokonaisuus ratkaisee. Kuva: Pixabay

Jyrkkä ”kaikki tai ei mitään” -asenne mitä tahansa päämäärää tavoitellessa on takuuvarma keino epäonnistua.

Kun tajuat, että tekeminen joka päivä – onpa päivittäinen askeleesi kuinka pieni tahansa – auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi, olet menossa oikeaan suuntaan.

Ja sitten kun myös toteutat tämän ajatuksen käytännössä, olet matkalla maaliin.

Muista, että epäonnistuminen ei ole syy lopettaa. Parin päivän eksyminen suunnitelmasta ei haittaa, kunhan pysyt tavoitteissasi pidemmällä aikavälillä.

Anna itsellesi riittävästi aikaa

omena ja haarukka lautasella
Älä yritä hypätä suoraan lähtöviivalta maaliin. Kärsivällisyys tuo kestävämpiä tuloksia. Kuva: Pixabay

On epärealistista ja epäterveellistä haluta pudottaa 10 kg kuukaudessa. On järkevämpää ja kestävämpää pudottaa halutut kymmenen kiloa vuodessa tai kahdessa.

Näin tulokset myös säilyvät pidempään.

Joten kun asetat itsellesi tavoitteita, mieti realistisesti, kuinka kauan tavoitteen saavuttamiseen voi kulua aikaa.

Älä turhaudu. Muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, mikä on usein vain positiivista. Sinulla on näin paremmin aikaa sopeutua muutokseen.

Kun olet päättänyt aikataulusta, aseta kuukausittainen suunnitelma tavoitteeseen pääsemiseksi, ja ala toteuttaa sitä saman tien.

Pilko päämääräsi pienempiin osiin

kasa kolikoita
Et lannistu, kun tavoitteesi koostuu riittävän pienistä osista. Kuva: Unsplash

Tavoitteen jakaminen pienempiin osiin motivoi ja auttaa eteenpäin.

Esimerkiksi, jos sinulla on paljon luottokorttivelkaa, voi kaikkien velkojen maksaminen tuntua mahdottomalta ajatukselta. Velattomuuden tavoite vaikuttaa näin saavuttamattomalta.

Mutta jos otat yhden luottokortin kerrallaan ja yrität varmistaa, että saat maksettua tietyn summan joka kuukausi, kunnes velka on hoidettu, tavoite muuttuukin realistisemmaksi.

Sen sijaan että toimisit vain abstraktin tavoitteen pohjalta, kirjoita ylös tarkka toimintasuunnitelma, kuinka aiot päästä tavoitteeseesi.

Jos tarkoituksesi on maksaa pois luottokorttivelat: vältä impulssiostoja, leikkaa luottokortti kahtia, maksa joka kuukausi 150 € kyseistä luottoa ja niin edelleen.

Aloita jo ennen kuin tunnet olevasi valmis

palapelin viimeinen pala menossa paikoilleen
Vain aloittamalla voit päästä lopulta maaliin. Kuva: Pixabay

Voi olla, että et koskaan tunne olevasi valmis kohtaamaan asettamaasi haasteetta. Joten sen sijaan, että odottelisit täydellistä hetkeä, voit aivan yhtä hyvin aloittaa nyt.

Muista, että voit aina muokata suunnitelmaasi matkan varrella. Sen sijaan, jos et ikinä aloita, sinulla ei ole mitään mitä parantaa.

Olipa tavoitteesi minkä kokoinen tahansa, pienikin askel oikeaan suuntaan on aina parempi kuin ei mitään.

Älä siis odota yhtään pidempään, vaan tee jotain unelmasi eteen jo tänään.

Ensi uuteenvuoteen mennessä olet jo pitkällä!

Lähde: Viva Fifty!

[mc4wp_form id="278"]