Puiden ja ruohon puhdas tuoksu; tunne, kun aurinko lämmittää kasvoja; maisema, jonka kauneus salpaa hengityksen – ei ole epäilystäkään, etteikö luonto voisi saada ihmiset tuntemaan itsensä hyvinvoivemmaksi.

Tutkimukset osoittavat yhteyden viheralueiden ja paremman henkisen ja fyysisen terveyden välillä. Uusi brittiläisen Mental Health Foundation -järjestön tekemä tutkimus osoittaa että 62 % aikuisista, jotka olivat stressaantuneita koronan takia, sanoivat, että kävelyllä käyminen auttoi heitä selviämään. 47 % heistä sanoi lisäksi, että myös viheralueilla käyminen auttoi.

Mental Health Foundationin tuottama opaskirja Thriving with Nature tutkii luonnon, hyvinvoinnin ja mielenterveyden suhdetta, ja sisältää keinoja, kuinka luonto ja ihmiset voivat auttaa toisiaan.

Oppaassa neuvoja antavan tohtori Antonis Kousouliksen mukaan on enemmän ja enemmän näyttöä siitä, että luonnossa olemisella on todella positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen. Hänen mukaansa on tärkeää ottaa luonnon vaaliminen tosissaan, ja tunnustaa, että ihmisten hyvinvointi on luonnosta riippuvainen.

Lue tästä opaskirjan 6 yksinkertaista keinoa, joilla luonto voi kohentaa mielesi hyvinvointia:

Ajan viettäminen vihreillä alueilla

Monet tutkimukset ovat löytäneet yhteyden viheralueille – kuten pelloille, metsiin, puistoihin ja puutarhoihin – pääsyn, ja pienentyneen riskin saada mielenterveysongelmia, välillä. Ulos luontoon pääseminen kohentaa myös mielialaa, lisää tyytyväisyyttä elämään, vähentää stressiä, lisää fyysistä aktiivisuutta ja parantaa terveyttä.

Luonnon löytäminen kaupungissa

Jokaisessa kaupungissa on vihreitä alueita, jos etsit tarpeeksi huolellisesti. Joten jos asut tai työskentelet kaupungissa, käytä aikaa löytääksesi vihreitä alueita kuten puistoja, kanavia tai sisäpihoja. Tutkimukset osoittavat, että urbaanien viheralueiden hyödyntäminen on myös hyväksi mielialallesi.

Aktiivisuus viheralueilla

Tutkijat ovat löytäneet tärkeän yhteyden ulkona vietetyn ajan ja fyysisen aktiivisuuden välillä. On tunnettua, että liikunta on hyväksi fyysiselle terveydelle, mutta se on sitä myös mielen hyvinvoinnille. Tutkimukset osoittavat, että liikunta kuten kävely tai juokseminen viheralueilla kohottaa hyvinvointia ja auttaa vähentämään suuttumusta, väsymystä ja surullisuutta.

Ja ulkona liikkumisen ei tarvitse olla edes pitkäkestoista – yksi tutkimus kertoo, että jopa viiden minuutin fyysinen aktiivisuus vihrealueella kohensi mielialaa ja itsevarmuutta, ja jos paikalla oli vettä, vaikutus oli vielä voimakkaampi.

Metsäterapian kokeilu

Metsäterapia, tai metsäkylpy, tarkoittaa vierailua metsässä, tai terapeuttisten aktiviteettien tekemistä metsäympäristössä, terveyden ja hyvinvoinnin kohottamiseksi. Asiassa ei ole mitään monimutkaista – sinun ei tarvitse muuta kuin mennä metsään ja keskittyä luontoon ympärilläsi.

Tutkimukset osoittavat, että tällainen terapia on tehokasta masennuksen hoitamisessa. Idea on japanilainen, ja Japanin hallituksen tutkimukset kertovat, että kaksi tuntia ”tiedostavaa tutkimista” luonnossa voi madaltaa verenpainetta, vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä ja muistia.

Villieläinten kohtaaminen

Jotkut tutkimukset viittaavat, että jo pelkästään eläinten ja luonnon läheisyydessä oleminen voi olla hyväksi hyvinvoinnille. Eläinten näkeminen niiden luonnollisessa elinympäristössä, esimerkiksi lintuja bongaamalla, voi parantaa ihmisten hyvinvointia. Se myös rentouttaa, ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta luontoon.

Puutarhanhoito

Jos olet niin onnekas, että sinulla on oma piha, käytä sitä niin paljon kuin mahdollista, oman mielenterveytesi parhaaksi. Näyttö osoittaa, että ihmiset, jotka viettävät aikaa puutarhaa hoitaen kokevat laajan kirjon positiivisia vaikutuksia. Näitä ovat esimerkiksi parantunut mieliala ja elämän laatu. Toinen tutkimus paljasti, että yli puolet henkilöistä, joille annettiin kasveja istutettavaksi tyhjille pihoilleen, sanoivat, että puutarha auttoi heitä tuntemaan itsensä onnellisemmiksi. Heidän stressitasonsa myös laskivat.


Lähde: Silversurfers

Kuvat: Unsplash

[mc4wp_form id="278"]