Kiireinen arki, työpaineet sekä vastoinkäymiset elämässä voivat saada olon stressaantuneeksi. Tällöin on hyvä pysähtyä. Mikäli tavoittelet elämääsi enemmän rauhaa, tasapainoa sekä seesteisyyttä, on mindfulnessilla todettu olevan myönteisiä vaikutuksia. Tutustu artikkelimme kautta, mitä mindfulness on ja kokeile helppoja vinkkejä, joita voit toteuttaa joka päiväisessä arjessa.

Kaipaatko ajanvietettä? Kokeile pelaamista CasinoEurolla!

Mitä mindfulness on?

Mindfulness on tietoista läsnäoloa, elämistä hetkessä. Nykyajan ihmiset ovat jatkuvan paineen alla, jolloin mieli sekä keho käyvät ylikierroksilla. Tämä luo tilan, joka altistaa stressille, ahdistuneisuudelle sekä erilaisille sairauksille.

Mindfulnessin tarkoituksena on kiinnittää huomiota tunteisiin, ajatuksiin sekä aisteihin kussakin hetkessä. Tämä rauhoittaa mieltä sekä tekee jokaisesta hetkestä merkityksellisen. Tällöin mieli ei vaeltele menneisyydessä, tulevaisuudessa tai tekemättömissä tehtävissä. Tietoista läsnäoloa voi harjoittaa helposti normaaleissa arjen askareissa ja esittelemme siihen muutamia keinoja. Takaamme, että kokeileminen kannattaa, sillä tietoisuus lisää rauhan tunnetta ja vaikuttaa positiivisesti henkiseen hyvinvointiin.

Kuuntele hengitystäsi

Tietoisuuden harjoittaminen aloitetaan yleensä hengityksen tarkkailemisesta. Ihminen hengittää päivän aikana tuhansia kertoja, mutta tämä tapahtuu usein täysin tiedostamatta. Hengityksen seuraaminen luo yhteyden kehoon ja saa aikaan rauhoittumisen tunteen.

Hengitykseen keskittyminen on erinomainen apu myös unettomuuteen. Mikäli kärsit nukahtamisvaikeuksista, käy tällöin pitkällesi, hengitä syvään neljä sekuntia ja hengitä ulos yli neljän sekunnin ajan. Toista tämä rituaali aina nukkumaan mennessäsi ainakin 5 kertaa tai niin kauan, kunnes olet nukahtamaisillaan. Syvään hengittäminen pakottaa kehosi rentoutumaan ja näin myös uni tulee helpommin.

Mikäli kaipaat päivän aikana rentoutusta, hengitä syvään neljä sekuntia, pidätä hengitystä neljä sekuntia ja hengitä tämän jälkeen ulos neljän sekunnin ajan. Toista hengitysharjoitus kymmenen kertaa. Tämä on erinomainen keino rauhoittumiseen esimerkiksi ennen jännittävää esitystä taikka työhaastattelua.

Syö ateriasi hitaasti

Useimmat syövät ruokansa kiireessä, samalla sosiaalista mediaa selaillen taikka töitä tehden. Syöminen on pyhä asia ja se tulisi tehdä hitaudella. Pureskele siis ruokasi kunnolla, makustele miltä eri maut maistuvat ja tee ruokahetkestäsi arjen merkityksellinen asia. Hitaasti syöminen vähentää tutkitusti myös mahavaivoja ja kiireetön ateriahetki esimerkiksi työpäivän keskellä auttaa jaksamaan paremmin. 

Käy suihkussa tietoisesti

Peseytyminen on yksi yleisimmistä arjen askareista ja useimmat käyvät suihkussa mahdollisimman nopeasti. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miltä peseytyminen tuntuu? Suihku on erinomainen paikka tietoisuuden harjoittamiseen. Pese hiuksesi ajatuksella, tunne kuinka vesi valuu hiuksiasi pitkin ja tunnustele miltä veden lämpötila tuntuu iholla. Voit samalla peseytyessäsi kuvitella kuinka vesi huuhtoo negatiivisen energian, huolet sekä murheet pois. Voit tehdä tästä hyvin arkisesta asiasta, niin fyysisesti kuin henkisestikin puhdistavan rituaalin.

Voit suihkun lisäksi haastaa itsesi ja tehdä muitakin arkisia asioita tietoisesti. Voit esimerkiksi tiskatessasi tunnustella miltä vesi tuntuu käsissäsi, huomata kuinka lika puhdistuu lautasista ja kuinka lopputuloksena on miellyttävän puhtaat astiat. Myös hampaidenharjausta voi tehdä tietoisesti keskittyen harjaamiseen hammas hampaalta.

Kävele ja aisti luonto

Käveleminen on parasta mindfulnessia, sillä kävellessä saa yhteyden kehoon, mieleen sekä luontoon. Hikilenkin sijaan keskity rauhalliseen kävelyyn, tunnustele miltä maa tuntuu jalkojen alla, tarkkaile ympäristöä ja havainnoi sitä kaikilla aisteilla. Tuoksuttele miltä raikas ilma tuoksuu, kuinka värikkäiltä kukat näyttävät ja miten lehdet kahisevat. Mikäli mielesi vaeltelee tai huomaat kehossasi olevia kireyksiä, anna ajatusten mennä ja palauta keskittyminen takaisin kävelyyn sekä hengitykseen.

Keskity askareeseen yksi kerrallaan

Vältä saman aikaista tekemistä, sillä ”multitaskaamisen” on todettu lisäävän stressiä. Älä siis syö, lue lehteä ja räplää kännykkää samalla. Keskity askareeseen yksi kerrallaan ja tulet huomaamaan, että stressitasosi laskee. Aloita tietoisen läsnäolon harjoittaminen jo tänään, niin voit saada positiivisia muutoksia elämääsi.

[mc4wp_form id="278"]