Suomen kesä on ollut poikkeuksellisen kuuma, minkä johdosta mieli on tehnyt viileää ja vilvoittavaa juomaa. Erittäin hyvä ja terveellinen vaihtoehto on tuorepuristettu mehu, joka nautitaan tuoreena heti puristamisen jälkeen.

Tuorepuristettu mehu voi olla todellinen terveyspommi, sillä voit puristaa mehun sekaan käytännössä mitä tahansa. Lisäksi mehu tehdään kylmäpuristettuna eli ainesosia ei kuumenneta. Näin ollen monet tärkeät ravintoaineet säilyvät paremmin.

Pelaa nyt CasinoEurolla!

Vitamiineja ja hivenaineita

Harvardin tutkimusten mukaan kylmäpuristettujen mehujen hyvänä puolena on ennen kaikkea niiden tuoreus. Niissä säilyy kasvisten ja hedelmien vitamiinit sekä hivenaineet paremmin. Lisäksi niihin ei ole lisätty sokeria, vaan maku tulee niistä omasta takaa. Tämä onkin selkeä positiivinen seikka moniin muihin juomatyyppeihin verrattuna.

Tuorepuristetun mehun määrä vaihtelee aina eri hedelmien, vihannesten ja jopa juuresten välillä. Tämän johdosta yhteen mehulasilliseen voikin tulla melkoinen kattaus eri tyylisiä vaihtoehtoja, mikä on hyvä asia monipuolisten ainesosien saamiseksi.

Harvardin mukaan monipuolisuus selittää sen, että tuorepuristettu mehu onkin todennäköisesti terveellisempi vaihtoehto kuin yhden yksittäisen hedelmän syöminen, sillä saat useampia vitamiineja ja hivenaineita. Tuorepuristettujen mehujen avulla voit kirjaimellisesti juoda itsesi terveeksi myös kesähelteillä ja nauttia maistuvalla tavalla kylmästä juomasta.

Näin pääset alkuun

Mehustamisen alkuun on helppo päästä ostamalla mehulingon. Markkinoilla on paljon eri hintaisia ja eri tehoisia vaihtoehtoja, joten on hyvä miettiä, miten paljon rahaa on valmis käyttämään uuteen harrastukseen.

Monissa tapauksissa laatu vaihtelee ja arvioiden mukaan n. 100 euron mehupuristin ajaa hyvin asiansa tehokkuudella mitattuna sekä puhdistaminen käy suhteellisen helposti. Jos tämä alkusatsaus tuntuu hinnakkaalta, kannattaa harkita edullisempaa mallia hyväkuntoista käytettyä mehunpuristinta! Voit saada esimerkiksi hyväkuntoisen mehustimen netin Facebook-kirppiksistä, Torista tai muista paikoista. Monelle on voinut jäädä mehustin turhaan pyörimään kaapin pohjalle, joten suhteellisen vähän käytetyn puristimen voi saada hyvällä hinta-laatusuhteella. Mikäli haluat keskittyä esimerkiksi sitrushedelmien puristamiseen, voit ostaa sitruspuristimen ja käyttää sitä esimerkiksi appelsiini- ja sitruunapohjaisten hedelmien valmistamiseen.

Etsi oma makusi

Jos kokeilet tuorepuristettuja mehuja ensimmäisiä kertoja, on hyvä antaa mahdollisuus erilaisille ainesosille. Hyvä perussääntö on, että maun kuuluisi olla tasapainoinen. Jos haluat kokeilla huipputerveellistä vihermehua, voit lisätä siihen hieman makeutta. Esimerkiksi pinaatin tai kaalin maku voi tuntua kitkerältä, jos sitä on suhteessa liikaa. Tämän johdosta joukkoon voi sekoittaa esimerkiksi omenaa. Jos makean himo iskee kovaa, voit laittaa joukkoon ananasta. Lisäksi minttu voi tuoda yllättävän raikasta makua kokonaisuuteen. On myös hyvä miettiä, juovatko perheen pienimmät mehua, sillä he voivat kaivata huomattavasti makeampaa makukokemusta – vihermehu voi maistua heidän mielestään hieman karvaalta.

Älä siis lyö hanskoja tiskiin, vaikka ensimmäiset makukokeilut eivät maistuisi hyvältä. Kannattaa satsata esimerkiksi ammattilaisten luomaan reseptikirjaan tai katsoa netistä erilaisia reseptejä, joita voi kotona kokeilla helposti ja vaivattomasti. Kokemus opettaa, millaisista mauista sinä tai perheesi pidätte pitkässä juoksussa. Jos maku tuntuu vahvalta, voit miettiä, haluaisitko sekoittaa sitä osaksi esimerkiksi kivennäisvettä ja näin ollen tehdä maukkaan sekä terveellisen virvoitusjuoman itsellesi.


Kuva: Pixabay

[mc4wp_form id="278"]