Ehkä hieman yllättävästi, kurpitsa on yksi ravinnerikkaimmista ruoista mitä on. Ja mikä parasta, se on erittäin monipuolinen, joten voit käyttää sitä hyvin erilaisten herkkujen loihtimiseen. Voit tehdä esimerkiksi kurpitsakeittoa, lisätä paloja smoothieen tai leipoa kurpitsapiirakkaa.

Tässä muutamia syitä miksi kurpitsa kannattaa ottaa säännölliseksi osaksi ruokavaliota:

Kurpitsa voi suojata nuhalta ja flunssalta

Ei ole mitään niin lohdullista, kuin kulhollinen höyryävän kuumaa keittoa talvisena iltana, mutta lisäämällä reseptiisi hieman kurpitsaa, voit saada bonuksena lisäksi suojan pöpöjä vastaan. Kurpitsat ja talvikurpitsat sisältävät tärkeitä ravintoaineita alfakaroteenia ja beetakaroteenia, jotka tutkitusti parantavat vastustuskykyä.

Kurpitsa voi auttaa nuorekkaan ulkonäön säilyttämisessä

Tässä edullisempi vaihtoehto kalliille ihonhoitorutiineille: käytä kurpitsaa. Kurpitsanliha on täynnä C-vitamiinia, joka voi auttaa tasoittamaan ihonväriäsi, suojata ihoa saasteiden vaikutukselta ja parantaa kollageenin tuotantoa – mikä auttaa sinua näyttämään nuoremmalta kauemmin.

Kurpitsa voi pitää silmät kunnossa

Kurpitsan hehkuva väri tulee sen sisältämästä beetakaroteenista, mikä muuntuu kehossa A-vitamiiniksi. Tämä elintärkeä vitamiini on tärkeää silmien terveydelle, auttaen verkkokalvoa käsittelemään valoa. Yhdessä annoksessa kurpitsaa on yli 200 prosenttisesti keskimääräisen päivittäisen suosituksen verran A-vitamiinia. Kurpitsassa on myös luteiinia ja zeaksantiinia, kahta antioksidanttia, joiden sanotaan estävän kaihin muodostumista.

Kurpitsa voi alentaa riskiä sairastua syöpään

Sen lisäksi että beetakaroteeni on hyväksi silmille ja iholle, se voi myös auttaa taistelemaan syöpään sairastumista vastaan. Tutkimus osoittaa, että ihmisillä, jotka syövät beetakaroteenipitoista ruokaa, voi olla matalampi riski saada tietyntyyppisiä syöpiä, kuten eturauhas- ja keuhkosyöpä.

Kurpitsa voi auttaa palautumaan liikuntasuorituksen jälkeen

Monet ihmiset ajattelevat, että banaanit ovat paras keino energiatankkaukseen, mutta kurpitsa toimii itseasiassa tätäkin paremmin. Yhdessä kupillisessa keitettyä kurpitsaa on 564 milligrammaa kaliumia, mineraalia, joka auttaa palautumaan intensiivisestä urheilusuorituksesta. Banaanin kaliumpitoisuus sen sijaan on 422 milligrammaa.

Kurpitsa voi tehdä onnelliseksi

Tunnetko itsesi alakuloiseksi? Kurpitsansiemenet ovat välittömiä mielialankohentajia. Tämä johtuu niiden sisältämästä tryptofaanista, elintärkeästä aminohaposta joka muuttuu serotoniiniksi, hyvän unen ja onnellisuuden kemikaaliksi. Keho ei voi muodostaa tryptofaania itsestään, joten kurpitsansiementen syöminen on helppo keino saada sitä enemmän ruokavalioon.


Lähde: Silversurfers

Kuvat: Unsplash

[mc4wp_form id="278"]