Mikään ei tunnu paremmalta kuin pienten, ystävällisten tekojen tekeminen: Oli se sitten paikan antaminen jonossa jollekin kiireisemmälle, rahan lahjoittaminen johonkin hyvään tarkoitukseen tai vaikka vain aamukahvin keittäminen kiukkuiselle puolisolle.

Mikä parasta, ystävälliset teot hyödyttävät myös itseä, eikä niihin tarvitse käyttää edes paljoa rahaa tai aikaa.

Tässä kolme tieteen todistamaa etua heille, jotka ovat huomaavaisia ja ystävällisiä kanssaihmisiä kohtaan:

Ystävällisyys voi vähentää stressiä

Kiireisen työpäivän jälkeen saatat harkita lämpimässä kylvyssä käymistä tai viinipullon avaamista rentoutuaksesi – mutta tutkimusten mukaan toisten auttaminen, vaikka vain hyvin pienimuotoisesti, voi olla erittäin tehokas vaihtoehto stressin lieventämiseen.

Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat pyysivät 77:ää ihmistä pitämään mielenterveyspäiväkirjaa älypuhelimillaan. Osallistujien tuli kartoittaa mielialoja ja stressitasoja joidenkin viikkojen ajan. Tutkijat myös pyysivät osallistujia merkitsemään ylös päivittäin, kuinka monta tekoa he tekivät toisten ihmisten hyötyä ajatellen. Näihin tekoihin sisällytettiin hyvin pienetkin teot, kuten oven pitäminen auki takana tulevalle, tai tuntemattoman kehuminen. Tutkimustulokset osoittivat, että stressaantuneet osallistujat olivat huonommalla tuulella kuin muut. Mutta päivinä, jolloin he olivat tehneet enemmän huomaavaisia tekoja toisia kohtaan, stressi ei vaikuttanut mielialaan yhtä voimakkaasti. Tällöin osallistujilla oli taipumus myös luokitella mielenterveytensä positiivisemmin.

Ystävällisyys voi auttaa eristäytymisen aikana

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 lähes miljoona yli 15-vuotiasta suomalaista koki olevansa ainakin joskus yksinäinen. Koronapandemia on sittemmin vain huonontanut tilannetta.

Tietoinen huomaavaisuus ja toisten auttaminen voi auttaa kukistamaan yksinäisyyden tunteet: tutkimukset osoittavat, että he, jotka auttavat toisia, lakkaavat itse tuntemasta yksinäisyyttä.

Tutkijat San Diegon yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta tutkivat vanhainkodin vanhuksia, joista 85 % tunsi itsensä usein yksinäisiksi, vaikka he asuivat yhteisöllisesti. Tutkiessaan selviytymismekanismeja, tutkijat raportoivat, että myötätunto oli tärkeä osa yksinäisyyden ehkäisyä, sillä se oli aktiivinen keino pysyä yhteydessä yhteisöön.

Ystävällisyys voi kohottaa itsetuntoa

Päivänä, jolloin mikään ei näytä sujuvan, on helppo katsoa peiliin ja syyttää itseään, mutta tutkimusten mukaan ystävällisyys toisia kohtaan voi auttaa olemaan ystävällisempi myös itselle – mikä kohottaa mielialaa.

Tutkijat ovat selvittäneet, että mikä tahansa hyvä teko – riippumatta siitä tehdäänkö se tuntemattomalle, ystävälle vai perheenjäsenelle – vaikuttaa positiivisesti itsetuntoon.

Huomattavaa kuitenkin on, että ystävälliset teot tuntemattomille, kuten jonkun auttaminen ostosten kanssa tai vapaaehtoistyön tekeminen, vaikuttavat itsetuntoon positiivisemmin kuin huomaavaisuus tuttuja kohtaan, riippumatta siitä onko teko pieni vai iso.


Lähde: Silversurfers

Kuvat: Unsplash, Pixabay

[mc4wp_form id="278"]