Nainen pitelee vaatehenkaria edessään
Vaatekaapin siivous voi olla puhdistava kokemus. Kuva: Pexels

Vaatekaapin siivoaminen voi olla vapauttava kokemus. Elimistön puhdistamiseen tähtäävät detox-dieetit ja muutaman päivän paastot ovat meille nykyään tuttuja. Samalla tavalla tarpeettomien asioiden poistaminen vaatekaapista voi tukea elämänmuutosta. Tilan raivaaminen kaappeihin on hyvä keino kääntää uusi sivu elämässä.

Sisustussuunnittelija ja ammattilaisorganisoija Helen Sanderson kertoo Fab after Fifty:n artikkelissa kokemuksistaan. Asiakkaan vaatekaapista löytyy usein liian pieniä vaatteita, ja vaatteita, jotka eivät vastaa hänen nykyistä imagoaan tai elämäntapaansa. Vaatekaapeissa on vanhoja asuja, joita asiakkaat eivät enää pidä, työvaatteita vanhoilta työpaikoilta ja asioita, joita he säilyttelevät koska… ”tätä ei vaan voi heittää pois”. Tässä Sandersonin neljä parasta neuvoa ylitäyden vaatekaapin siivoamiseen:

Parhaat vinkit vaatekaaoksen taltuttamiseen

1. Aseta selkeä tavoite

Selkeä tavoite auttaa, kun aloitat siivousurakan. Etsi netistä kuvia kauniista, siisteistä vaatekaapeista tai vaatehuoneista ja inspiroidu. Mieti mitä haluat saavuttaa ja luo mieleesi selkeä kuva lopputuloksesta ennen kuin aloitat. Voit myös palkita itsesi ajatuksella niistä uusista asioista, jotka mahtuvat vaatekaappiin siivouksen jälkeen. Kirjoita tavoitteesi paperille, jonka kiinnität näkyvälle paikalle työskentelysi ajaksi. Jos keskittymisesi herpaantuu, auttaa kun vilkaiset tavoitettasi ja muistutat itseäsi päämäärästä.

Lähikuva täydestä vaaterekistä
Tavoitteiden asettaminen auttaa siivousurakassa. Kuva: Unsplash

2. Luo järjestelmä – tee kategorioita

Vaatekaapin järjestelyssä on kyse valinnoista, joten anna itsellesi vaihtoehtoja. Tee erilliset pinot vaatteille jotka…

  • Haluat pitää
  • Menevät tekstiilijätteeksi
  • Täytyy korjauttaa tai muokata
  • Lahjoitat tutuille tai hyväntekeväisyyteen
  • Pistät myyntiin

Käy sitten läpi kaappisi sisältö ajatuksen kanssa, mutta nopeasti, ja valitse intuitiivisesti pino jokaiselle asialle.

3. Lisää ”en tiedä”-pino

On todella helppoa jumittaa koko siivousoperaatio, jos käytät liian paljon aikaa päätösten tekemiseen. Paras keino välttää juuttuminen on lisätä “en tiedä”-pino – kunhan et laita kaikkea siihen! Tämä keino todella auttaa pitämään vauhdin päällä. Jos et ole varma jostain vaatteesta ja käytät enemmän kuin minuutin miettimiseen, pistä se ”en tiedä”-pinoon ja siirry seuraavaan vaatteeseen. Kun olet saanut kaikki vaatteet lajiteltua, voit lopuksi palata vaikeiden päätösten pinoon.

4. Kokeile vuoden sääntöä

Jos et ole pitänyt vaatetta ollenkaan viimeisen vuoden aikana, et todennäköisesti tule käyttämään sitä ikinä. Paitsi jos kyseessä on erikoisvaate, esimerkiksi juhlamekko erityistilaisuuksia varten. Tosin, tee silloinkin rehellisyystesti: jos saat kutsun häihin tai illalliskutsuille, onko todennäköisempää, että käyt ostamassa uuden asun? Käännä henkari joka kerta kun olet käyttänyt jotain kaapissa seisovaa vaatetta, näin pystyt seuraamaan mitä olet pitänyt.

Nainen valitsee paitaa vaatehuoneessa.
Toisinaan muodostamme vaatteisiimme tunnesiteitä, mikä tekee karsimisesta haastavaa. Kuva: Pexels

Tavaroiden psykologia

Vaatekaapin siivoaminen ei useinkaan ole pelkästään mekaaninen prosessi, jonka lopussa osa vaatteista poistuu ja osa jää kaappiin. Saatat huomata siivotessasi, että pintaan pyrkii ajatuksia ja tunteita, jotka pidättelevät sinua urakassasi.

Helen Sanderson listaa fraaseja, joita hän kuulee usein asiakkailtaan, jotka eivät malttaisi luopua jostain vaatteesta. Jos huomaat, että ajattelet samalla tavalla, yritä korvata ajattelusi Sandersonin ehdotuksilla.

  • “En halua heittää tätä pois, se muistuttaa minua eräästä henkilöstä / ajanjaksosta / kokemuksesta”

Uskomus: Päästämällä irti vaatteesta menetän jotenkin yhteyteni tähän ihmiseen, paikkaan tai asiaan.

Korvaa tällä: Voin löytää muita tapoja kunnioittaa tai muistella henkilöä, ajanjaksoa tai kokemusta, ja kunnioitan itseäni tekemällä tilaa uudelle.

  • “Tämän hankkimiseen kului aikaa ja vaivaa. Maksoin tästä rahaa, jonka ansaitsin kovalla työllä. En voi noin vaan heittää sitä pois”

Uskomus: Jos heitän vaatteen pois, en arvosta sitä tai itseäni.

Korvaa tällä: Arvoni on sisäistä, eikä se tule asioista joita omistan. Jos vaatteella on rahallista arvoa, voin myydä sen tai lahjoittaa eteenpäin.

  • “Saan pudotettua painoani ja mahdun taas tähän”

Uskomus: Huominen on tärkeämpi kuin tämä päivä.

Korvaa tällä: Halusin nyt tehdä elämääni tilaa ja järjestystä. Olen kaunis näin, ja haluan omistaa vaatteita, jotka toimivat minulle tällaisena kuin olen.

  • “Tämä ei ole vielä puhki kulunut, joten tätä ei kannata heittää pois”

Uskomus: En ole uuden arvoinen.

Korvaa tällä: Vaatteet ovat enemmän kuin pelkästään käyttöä varten, ansaitsen saada uusia ja kauniita asioita.

Harmoninen, siisti vaatehuone
Siisti vaatekaappi palkitsee. Kuva: Pexels

Vaatekaapin siivoaminen voi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä, varsinkin jos sinulla on paljon tavaraa. Älä kuitenkaan lannistu! Noudata näitä vinkkejä, ja pääset pian ihailemaan väljää, siistiä vaatekaappiasi.


Lähde: Fab after Fifty

[mc4wp_form id="278"]