Itsetuntomme kehittyy usein varhain, ja se voi kokea lukemattomia kolauksia läpi elämän. Itsetuntoa voi kuitenkin harjoittaa ja se on yksi elämän tärkeimmistä asioista. Rakastamalla itseä, voi sekä antaa, mutta myös vastaanottaa rakkautta toisilta. Tutustu artikkeliin, miten voit parantaa käsitystä itsestäsi sekä puhua itsellesi myönteisemmin, jonka avulla pääset kohti parempaa itsetuntoa, saavutuksia sekä hyvinvointia.

Kaipaatko ajanvietettä? Kokeile pelaamista CasinoEurolla!

Kiinnitä huomiota minä puheeseen

Oletko koskaan miettinyt, miten puhut itsellesi tai itsestäsi? Huomaatko toistavan samanlaisia haitallisia ajatuksia mielessäsi? Mielen ja ajatusten voima on yllättävän vahva ja tästä syystä on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota minä puheeseen.

Ajatteletko usein, että olet liian lihava, laiska, pelokas tai että et pysty johonkin? Tai soimaatko itseäsi tekemättömistä töistä tai että olisit pystynyt vieläkin parempaan? Jokainen on itsensä pahin kriitikko ja tästä syystä on erittäin tärkeää olla armollinen itselle.

Tärkeintä on tiedostaa, että sinä et ole yhtä kuin ajatuksesi. Ihmisen mielessä käy tuhansia ajatuksia päivittäin. Huonosta itsetunnosta kärsivillä nämä ajatukset ovat usein negatiivisia sävyltään. Tästä syystä omaa ajatustapaa on tärkeää muuttaa positiivisempaan suuntaan, sillä siten voi saada myönteisempiä lopputuloksia.

Itseään voi kehua kuin pientä lasta, taputtamalla olkapäälle sekä sanomalla sinä riität. Harjoittele positiivista minä puhetta tietoisesti listaamalla päivän päätteeksi asioita, joissa olet onnistunut. Hiljennä kriitikko ja nauti saavutuksistasi, olivat ne sitten arkisen pieniä tekoja taikka suurempia asioita.

Puhu itsellesi kuin puhuisit parhaalle ystävällesi

Itselleen puhumista voi harjoittaa yksinkertaisen ajatusleikin kera. Miten puhuisit ystävällesi samassa tilanteessa? Kukaan tuskin sättisi, moittisi tai väheksyisi ystävää, vaan sen sijaan kehuisi, kannustaisi sekä tukisi. Tätä samaa jokaisen tulisi harjoittaa myös itseään kohtaan kannustamalla itseään myönteiseen tapaan.

Vaaditko itseltäsi liikaa?

Oletko kenties ollut tilanteen edessä, jolloin olet saavuttanut tavoitteesi, esimerkiksi saanut uuden työpaikan taikka onnistunut painonpudotuksessa? Oletko tällöin ollut aidosti ylpeä ja innostunut saavutuksestasi vai kuulitko äänen sisälläsi sanovan, että olisit pystynyt vieläkin parempaan?

Mikäli vaadit itseltäsi jatkuvasti enemmän ja enemmän etkä iloitse saavutuksistasi, voi se aiheuttaa tyytymättömyyttä, joka voi pidempään jatkuessa altistaa jopa masennukselle. Tämän vuoksi on tärkeää nauttia pienistäkin onnistumisista. Epäonnistumisen sattuessa tilanteen voi kääntää eräänlaiseksi henkiseksi harjoitukseksi ja ajatella asiaa oppimisen kannalta. Mikäli pelkäät epäonnistumista ennakkoon, heikentää se itsevarmuutta ja siten onnistumisen mahdollisuksia.

Keskity vahvuuksiin

Hyvä itsetunto koostuu siitä, että näet itsesi arvokkaana sekä hyvänä ihmisenä. Mikäli tässä on haasteita, kannattaa harjoittaa itsetutkistelua, jonka avulla voi pohtia itsensä mutta myös ympäristön hyviä puolia. Itsetutkiskelu on hyvä aloittaa omien vahvuuksien listaamisella. Mieti mitkä ovat parhaita ominaisuuksiasi ja vahvuuksiasi. Listaa samalla myös asiat, jotka ovat tällä hetkellä hyvin elämässäsi. Tämä lisää myös kiitollisuuden tunnetta ja auttaa arvostamaan asioita.

Onnistumisen tunnetta voi lisätä listaamalla asioita, joissa olet viime aikoina onnistunut. Listaa pienemmätkin asiat, jotka ovat tuoneet elämääsi iloa sekä onnellisuutta. Asioiden listaaminen auttaa usein näkemään asioita, joita ei välttämättä muutoin osaa arvostaa.

Ympäröi itsesi välittävillä ihmisillä

Hyvä itsetunto lähtee itsestä, mutta siihen kuuluu olennaisena osana myös lähipiiri. Keskity siis viettämään aikaa ihmisten kanssa, jotka nostavat mielialaasi, tukevat sinua ja saavat sinut tuntemaan olosi tärkeäksi. Opi ottamaan kehut vastaan aidosti ja kerro myös muille myönteisiä asioita. Pieni teko piristää toisen päivää ja tuo hyvän myös itsellesi.

[mc4wp_form id="278"]