Pöydällä muistojen kirjaamiseen tarkoitettua välineistöä
Päiväkirjan kirjoittamisella on monia etuja. Kuva: Unsplash

Päiväkirjan kirjoittamisesta tulee helposti ensimmäisenä mieleen stereotyyppiset “rakas päiväkirja” -aloitukset ja teinityttöjen vuodatukset ihastuksistaan.

Tiede on kuitenkin jo pidempään kumonnut päiväkirjan kirjoittamisen hyödyllisyyteen liittyviä ennakkoluuloja. Jos epäröit, lue nämä kymmenen kohtaa kirjoittamisen hyödyistä ja saatat muuttaa mielesi.

1.  Älykkyysosamäärän kehittäminen

Älykkyys ja sen mittaaminen ovat kiistanalaisia aiheita ylipäätään, mutta on olemassa todisteita siitä, että älykkyysosamäärää on mahdollista kasvattaa. Victorian yliopiston tutkimus osoittaa, että kirjoittaminen osana kielen oppimista korreloi positiivisesti älykkyyden kanssa.

Päiväkirjan kirjoittaminen on kielen tutkimista. Kirjoittaessa sinulla tulee luonnollinen tarve etsiä uusia sanoja ja kasvattaa sanavarastoasi. Tutkimusraportti paljastaa myös, että sanavaraston laajuus on yksi parhaista älykkyyden mittareista ylipäätään.

2. Tietoisen läsnäolon herättely

Tietoinen läsnäolo, eli mindfulness, on trendisana hyvästä syystä. Onnellisuuden ja tietoisen läsnäolon välillä on nimittäin voimakas yhteys. Päiväkirjan kirjoittaminen on yksi keino päästä mindfulness-tilaan. Menneet turhautumisen tunteet ja ahdistus tulevaisuudesta menettävät kärkensä, kun olet läsnä tässä hetkessä. Kirjoittaminen saa vaeltelevan mielen keskittymään.

3. Tavoitteiden saavuttaminen

Kun kirjoitat päiväkirjaan, käsittelet usein haaveitasi ja toiveitasi, mikä voi itseasiassa tehdä toiveidesi toteutumisesta todennäköisempää.

Ajatus siitä, että raapustetut sanat auttaisivat saavuttamaan tavoitteita, voi ymmärrettävästi tuntua mielikuvitukselliselta. Mutta mitä jos ajattelet talon rakentamista ilman piirustuksia?

Tavoitteiden kirjoittaminen antaa aivoille signaalin että ”tämä on tärkeää”. Aivojärjestelmä osaa sitten tunnistaa mahdollisuudet ja keinot päämäärän saavuttamiseen. Yksityiskohtaiset tavoitteet tarjoavat aivoille psykologisen suunnitelman, mikä kasvattaa onnistumisen todennäköisyyttä.

4. Tunneälyn kehittäminen

Tunneäly on kyky havaita ja hallita tunteita, sekä tunnistaa niiden merkityksiä. Päiväkirjan kirjoittaminen tarjoaa mahdollisuuden tunteiden käsittelyyn, ja kasvattaa itsetietoisuutta. Sisäinen tuttuus mahdollistaa kyvyn empatiaan; voit paremmin ymmärtää mitä toiset kokevat.

Kyky olla samalla aallonpituudella toisen ihmisen kanssa on merkki tunneälystä, ja mahdollistaa syvemmän yhteyden.

5. Muistin ja ymmärryksen lisääminen

Sanat edustuvat ideoita. Kirjoittaminen pakottaa mielen muodostamaan ja uudelleenjärjestelemään ideoita. Tämä voimistaa muistoja aikaisemmin koetuista asioista ja vahvistaa siten kognitiivista toimintakykyä.

6. Itsekurin vahvistaminen

Säännöllinen kirjoittaminen, tapahtuipa se sitten joka aamu tai ilta, vaatii itsekuria. Itsekuri lisää itsekuria. Kuten lihas, se tulee sitä vahvemmaksi, mitä enemmän sitä treenaat. Tapa toimia yhdellä elämän osa-alueella usein leviää; samalla tavalla kuin toimiston siistinä pitäminen johtaa makuuhuoneen siistinä pitämiseen, päivittäinen kirjoittaminen voi aiheuttaa dominoefektin muihin terveellisiin tapoihin.

7. Kommunikointikyvyn parantaminen

Päiväkirjan kirjoittaminen on yksi kirjoitetun kommunikaation muoto, vaikkakin kommunikaatio on kohdennettu itsellesi. Kun kirjoitat säännöllisesti ja tavoittelet kehittymistä kirjoittajana, myös puhetaitosi ja kommunikointikykysi parantuu.

8. Eheytyminen

Luova kirjoittaminen on keino eheytyä – emotionaalisesti, fyysisesti ja psyykkisesti. Tohtori ja kirjailija James Pennebaker osoitti, että kirjoitusharjoituksia tehneiden koehenkilöiden immuunipuolustus parani.

Mielen tunnelukot aiheuttavat stressiä. Pennebaker selittää, että kun käännämme kokemuksemme sanoiksi, teemme niistä helpommin käsiteltäviä. Joten kirjoittaminen vähentää stressiä.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että päiväkirjaan kirjoittaminen tunteiden käsittelyn keinona alentaa ahdistusta ja auttaa nukkumaan paremmin.

9. Luovuuden herättäminen

Julia Cameronin Morning Pages (aamusivut) on kuuluisa luovuutta lisäävä kirjoitusharjoitus.

Cameronin työkalu luovuuteen on vapaa kirjoittaminen, tajunnanvirtatekniikkaa käyttäen. Harjoitus ei pelkästään vapauta kirjoittajia tyhjän sivun kirouksesta, mutta auttaa heitä myös löytämään itsestään sellaisia ideoita ja ajatuksia, minkä olemassaolosta he eivät olleet edes tietoisia.

Cameron suosittelee kolmen sivun kirjoittamista heti ensimmäiseksi päivän alussa, mutta jo yhden sivun kirjoittaminen osana päiväkirjan kirjoittamista saa luovuuden liikkeelle.

10. Itsetunnon kohotus

Päiväkirjan pitäminen positiivisista kokemuksista antaa aivoillesi mahdollisuuden elää tilanteet uudelleen mielessäsi. Prosessissa vapautuvat endorfiinit ja dopamiini vahvistavat itsetuntoasi ja parantavat mielialaasi. Reflektoimalla kokemuksiasi päiväkirjaasi voit muodostaa katalogin henkilökohtaisista saavutuksistasi, mihin voit tarvittaessa aina palata uudestaan.

Tyhjä päiväkirja
Aloita säännöllinen kirjoittaminen pikkuhiljaa. Kuva: Unsplash

Kun haluat ottaa päiväkirjan kirjoittamisen osaksi päivittäistä rutiiniasi, muista että parasta on edetä askel kerrallaan. Kärsivällisyys ja johdonmukaisuus ovat ratkaisevan tärkeitä, kun muodostat uutta tapaa. Aloita kirjoittamalla esimerkiksi kolmena päivänä viikossa, aamulla heti herättyäsi tai ennen nukkumaan menoa.

Lähde: Huffpost

[mc4wp_form id="278"]