Tunnemme epävarmuutta, koska vertailemme omaa kulissien takaista elämäämme toisten elämän kohokohtiin.

Meillä kaikilla on omat tilanteemme, jolloin itsevarmuutemme on kovilla.

Joillekin se on kuntosalilla käyminen. Jos olet epävarma omasta kehostasi, toisten treenattujen vartaloiden katsominen tiukoissa salivaatteissa saa sinut todennäköisesti analysoimaan omaa kehoasi entistä tarkemmin.

Toisille se voi olla joku tietty henkilö – perheenjäsen, ystävä, tai kuka tahansa muu, joka jostain syystä saa heidät tuntemaan riittämättömyyttä.

Epämiellyttävä tunne sisimmässämme, kun näemme tai kuulemme jotain, mikä saa meidät tuntemaan epävarmuutta ulkonäöstämme, persoonallisuudestamme tai osaamisestamme, on meille kaikille tuttua.

Valitettavasti sosiaalinen media tarjoilee tällaisia tilanteita jatkuvasti.

Kuitenkin totuus on, että ihmiset näyttävät somessa yleensä vain parhaita puolia elämästään

Uuden vauvan syntyminen tai matka Karibialle ovat molemmat tapahtumia, joista on hienoa ladata kauniita kuvia sosiaaliseen mediaan. Mutta julkaisevatko ihmiset kuvia myös vauvan yösyötöistä kello 3 aamulla, ja kadonneista matkatavaroista? Yleensä eivät, koska tämänkaltaiset kuvat eivät näyttäisi heitä ihanteellisessa valossa.

Totuus on kadonnut sosiaalisesta mediasta. Korostamme parhaita versioita itsestämme sen sijaan, että näyttäisimme todelliset minämme.

Elämä voi olla vaikeaa, rumaa ja jopa masentavaa aika ajoin. Mutta nämä eivät ole adjektiiveja, joilla monikaan meistä kuvailisi valokuvia, joita julkaisemme sometileillämme.

Tyytymättömyyden ja riittämättömyyden tunteet, joita koemme selatessamme somen uutisvirtaa, johtuvat usein siitä, että vertaamme omaa todellista elämäämme ”ystäviemme” idealisoituihin, täydellisiin Instragram-todellisuuksiin.

Usein emme tajua, kuinka epäreiluja ja epärealistisia vertailumme ovat.

Kuinka sitten voimme lopettaa vertailun?

Vähennä somessa käyttämääsi aikaa

Tämä voi olla vaikeaa, sillä elämme kulttuurissa, jossa sosiaalisen median alustoilla on suuri merkitys. Mutta ei se silti mahdotonta ole.

Anna itsellesi viidestä kymmeneen minuuttia päivässä sometilien tarkistamiseen, ja siinä kaikki. Vältä sellaisten henkilöiden profiilien katsomista, jotka saavat sinut vertailemaan ja tuntemaan pahaa oloa.

Keskity asioihin, joilla todella on väliä

Suuntaa ajatuksesi todellisen maailman asioihin. Näin sinulla on vähemmän aikaa ja energiaa hyödyttömiin aktiviteetteihin.

Liiku, tai lue kirjaa. Tee asioita, joista tulee hyvä olo.

Tee suunnitelmia, ja pistä ne ylös kalenteriin. Suunnitellut menot vähentävät toimetonta aikaa, minkä muuten käyttäisimme somen selailuun.

Mieti mistä negatiivinen vertailu juontaa juurensa.

Jos huomaamme vertailevamme jatkuvasti itseämme muihin, saattaa olla, että jollakin elämämme osa-alueella olisi kohentamista. Voi olla että itsetuntomme ja itsearvostuksemme tarvitsisi vahvistusta.

Muun muassa näillä tavoin voit vahvistaa itsetuntoa ja itsearvostusta:

  • Arvosta ihmissuhteitasi.
  • Arvosta omaa aikaasi.
  • Tee asioita joita rakastat.
  • Syö hyvin.
  • Liiku.

Sen sijaan että vertailisit omaa todellisuuttasi toisten Instagram-elämään ja tuntisit kateutta, mieti mitä haluat saavuttaa omassa elämässäsi. Aseta itsellesi päämäärä, ja pyri sitä kohti. Mutta ole armollinen ja muista, että kulissien takana kaikki näyttää aina vähemmän täydelliseltä.


Lähde: tiny buddha

Kuvat: Unsplash

[mc4wp_form id="278"]