Tiedätkö mikä verenpaineesi on? Jos et, saatat olla yksi noin kahdesta miljoonasta suomalaisesta aikuisesta, jolla on kohonnut verenpaine. Käypä hoito -sivuston mukaan vuonna 2017 verenpainelääkkeitä ilmoitti käyttävänsä noin 28 % yli 30-vuotiaista suomalaisista.

Korkeaa verenpainetta kutsutaan usein hiljaiseksi tappajaksi, sillä se ei monesti aiheuta mitään oireita. Tämä tarkoittaa, että monet ihmiset eivät tiedä elävänsä sairauden kanssa, joka nostaa huomattavasti riskiä saada sydänkohtaus tai aivohalvaus, tai sairastua vaskulaariseen dementiaan.

Verenpaineen saaminen hallintaan on yksi tärkeimmistä asioista mitä voit tehdä vähentääksesi riskiä saada sydänkohtaus tai aivohalvaus. Korkea verenpaine on kuin tikittävä aikapommi, joka vaarantaa terveytesi!

Onneksi verenpainetta voidaan hoitaa yhdistämällä erinäisiä elämäntapamuutoksia ja lääkitys, jokaisen yksilöllisen tilanteen mukaan.

Verenpaine on nopea mitata, joko kotona omalla mittarilla tai lääkärin vastaanotolla. Terveydenhuollon toimipisteissä on monesti myös mittareita, joilla voi käydä itse mittaamassa verenpaineen. Lisäksi apteekit tarjoavat normaalisti verenpainemittausta.

Verenpaineen mittaus kestää vain muutaman minuutin, mutta unohtuu helposti kiireisen elämän keskellä. Jos et ole käynyt mittauttamassa verenpainetta lähiaikoina, järjestä sille nyt aikaa.

Verenpaine on koholla, jos se on 140/90 tai enemmän.

Tässä joitakin vinkkejä, joiden avulla voit saada verenpaineesi kuriin, ja pidettyä sen terveellä tasolla:

Liiku aktiivisesti

Yritä liikkua kohtuullisella teholla joka päivä, ainakin 150 minuuttia viikossa, vähintään 10 minuutin jaksoissa. Hyviä liikuntamuotoja verenpaineen madaltamiseen ovat esimerkiksi:

  • Reipas kävely
  • Pyöräily tai kuntopyöräily
  • Vaeltaminen
  • Juokseminen joko ulkona tai juoksumatolla
  • Painoharjoittelu
  • Uinti

Pidä paino normaalilla tasolla

Joillekin ihmisille painon pudottaminen on ainoa tarvittava muutos terveellisen verenpaineen saavuttamiseksi.

Syö terveellisesti

Syö monipuolista, terveellistä ruokaa. Huomioi erityisesti että ruokavaliosi sisältää riittävästi juureksia, kasviksia, hedelmiä ja täysjyvää. Korvaa kerma ja voi kasviperäisillä tuotteilla. Lakritsi ja salmiakki kohottavat verenpainetta, joten harkitse niistä luopumista.


Vähennä suolan käyttöä

Suola nostaa verenpainetta, koska se vähentää munuaisten kykyä poistaa vettä verestä, jolloin veressä oleva ylimääräinen neste nostaa verenpaineen. Joten käytä vain vähän suolaa ruoanlaitossa, äläkä lisää sitä lautasellesi ruokaillessa. Vähennä prosessoitujen valmisruokien syömistä, sillä niissä on runsaasti suolaa.

Tarkkaile alkoholinkäyttöäsi

Alkoholin juominen voi nostaa verenpainetta muutamista eri syistä, esimerkiksi supistamalla verisuonia ja nostamalla rasvan määrää veressä, mikä voi kovettaa valtimoita. Jos käytät alkoholia, juo vain kohtuudella ja pysy aina suositusten rajoissa.

Ota lääkärin määräämät lääkkeet

Vaikka luulet saaneesi verenpaineesi kuriin elämäntapamuutoksilla, älä lopeta itse verenpainelääkitystäsi, vaan konsultoi aina lääkäriäsi ensin.


Lähde: Silversurfers, Käypä Hoito

Kuvat: Unsplash, Pixabay

[mc4wp_form id="278"]