Ensimmäisistä tieteiskirjoista nykyisten scifi-elokuvien tietokoneilla luotuihin animaatioihin, ihmiset ovat kauan aikaa luoneet outoja ja kummallisia maailmoja. Mutta silloin tällöin saamme huomata, kuinka todellisuus on itseasiassa tarua ihmeellisempää.

Psykedeeliset kukkulat, pinkki järvi ja helvetillinen 30 metriä syvä tulikuoppa. Nämä surrealistiset maisemat täytyy melkein kokea itse, jotta ne voi uskoa todeksi:

Pink Lake, Murray Sunset National Park, Australia

Victorian osavaltion neljä pinkkiä järveä ovat suosittuja valokuvauskohteita epätavallisten väriensä vuoksi. Järvet muuttavat väriä pitkin päivää, vaihdellen syvän pinkistä kirkkaan valkoiseen. Järvien vesi on kristallin kirkasta, ja niiden pohjat ovat suolaa. Punainen väri tulee vedessä kasvavasta yksisoluisesta viherlevästä, Dunaliella Salinasta, joka viihtyy etenkin suolajärvissä ja suola-altaissa.

Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni on maailman laajin suolatasanko, ja kenties suosituin nähtävyys Boliviassa. Se on etenkin valokuvaajien suosiossa. Tasanko on niin valtava ja sen pinta niin kiiltävä, että vesisateen jälkeen vierailija jää aivan kuin leijumaan keskelle taivasta. Unenomainen estetiikka on tehnyt tasangoista pitkäaikaisen suosikin elokuvantekijöiden keskuudessa; Salar de Uyuni nähtiin esimerkiksi planeetta Craitina vuoden 2017 Star Wars -elokuvassa Viimeinen Jedi.

Zhangye Danxia, Kiina

Tämä psykedeelinen ihme on tunnettu hiekkakivikerroksista, jotka ovat värikkäämpiä kuin lasten piirustukset. Kaikki sateenkaaren värit esiintyvät luonnonpuiston värikkäillä kukkuloilla. Kuumainen maisema on hioutunut tuhansien vuosien eroosion seurauksena.

The Door to Hell, Turkmenistan

Kuvittele, että törmäisit Darvazan kaasukraatteriin sattumalta: Kävelisit pitkin autiomaata, hiekkaa silmänkantamattomiin, kun yhtäkkiä löytäisit pyöreän tulikuopan joka sukeltaa 30 metriä maan sisälle – ei ihme, että sitä kutsutaan oveksi helvettiin! Kraatterin – joka on luolaksi romahtanut luonnollinen kaasukenttä – ajatellaan palaneen lakkaamatta vuodesta 1971. Siitä saakka, kun tiedemiehet sytyttivät sen palamaan lopettaakseen metaanikaasujen leviämisen.

Zhangjiajie, Kiina

Mitä jos törmäisit Arizonan kalliomuodostelmiin Amazonin sademetsässä? Suurin piirtein tämänkaltainen on maisema Zhangjiajien kansallisessa metsäpuistossa, Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa kohteessa. Puisto tunnetaan vaarallisen näköisistä kalliopilareista, joita kuorruttaa paksu lehvistö.

Puistossa vierailu on paikoitellen pyörryttävä kokemus: vierailijoiden täytyy kävellä kallionjyrkänteillä olevilla kävelypoluilla, ylittää lasipohjaisia siltoja ja nousta maailman pisimmällä ulkoilmahissillä, joka nousee 326 metriä ylöspäin kalliopilarin päälle.

Dallol, Etiopia

Yksi maailman kuumimmista paikoista, Dallol, sijaitsee yli 100 metriä merenpinnan yläpuolella, pohjoisessa Etiopiassa. Maisemassa on marsilaista estetiikkaa: alue on täynnä kiehuvia geysirejä ja myrkyllisiä rikkisuihkuja. Ainutlaatuinen Dallol muistuttaa maisemaa tieteiselokuvassa enemmän kuin todellista paikkaa maapallolla. Vesi on erittäin hapanta, ja sen pH onkin keskimäärin vain 0,2.

Deadvlei, Namibia

Deadvlei (kuollut suo) Namibiassa on jättiläismäinen savialue, jota ympäröi yhdet maailman suurimmista hiekkadyyneistä. Deadvlei on lähestulkoon aina rutikuiva. Siellä oli ennen kasveja – kirahviakaasioita, jotka ovat tottuneet kuivaan, hiekkaiseen maaperään – mutta nyt niiden elottomat rungot täplittävät halkeillutta maanpintaa kuin hautakivet vasten maidonvalkoista savea.


Lähde: Silversurfers

Kuvat: Unsplash, Pixabay

[mc4wp_form id="278"]