Suomessa on kaupunki- ja luontomatkailijalle tarjolla lukematon määrä erilaisia retkikohteita. Kansallispuistoja Suomessa on yhteensä 40. Näiden suojelualueiden tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä tarjota ihmisille mahdollisuus luonnosta nauttimiseen. Paikkakunta, jossa on kansallispuisto, on merkitty tähdellä*. Kuntien asukaslukumäärät ovat kesäkuulta 2020.

Alla esittelyssä kunnat, joiden nimi alkaa kirjaimella P.

Padasjoki*

Padasjoki sijaitsee Päijät-Hämeen maakunnassa. Kunnassa on  2 881 asukasta ja sen pinta-ala on 729,8 km², josta vesistöä 206,7 km².

Nähtävyyksiä: Galleria Ars Arrakoski, Kyläsepän museo, Padasjoen museo, Palsan Myllymuseo, Päijänteen kansallispuisto, Taidekutomo Viena Mertsalmi.

www.padasjoki.fi

Ole kuin Ridge! Nappaa CasinoEurolle 100% talletusbonus 100 euroon asti!

Paimio

Paimion kaupunki sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. kaupungin väkiluku on 10 902, ja sen kokonaispinta-ala on 242,3 km², josta vesistöä 3,89 km².

Nähtävyyksiä: August Pyölniitun museo, Hahkapyölin talonpoikaismuseo, Paimion sairaala, Paimion Sähkömuseo, Paimionjokilaakso, Sievolan kotieläinpuisto.

www.paimio.fi

Paltamo

Paltamon kunta sijaitsee Kainuun maakunnassa. Kunnassa asuu 3 268 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 139,11 km², josta 220,85 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Eino Leinon patsas, Kainuun asutuksen muistomerkki, Kirkkoveneet Mieslahdessa, Kongasjoen retkeilyalue, Museo, Mylly, myllypirtti ja luontopolku, Myllymäen suojelualue, Paltamon kirkko.

www.paltamo.fi

Parainen*

Varsinais-Suomen maakunnassa sijaitsevassa Paraisten kaupungissa asuu 15 110 ihmistä ja sen kokonaispinta-ala on 5 548,14 km², josta merialueita 4 654,92 km² ja sisävesiä 10,10 km².

Nähtävyyksiä: Korpo gård, Korppoon kirkko, Korppoon kotiseutumuseo ja venemuseo, Nötön puukirkko, Saaristomeren kansallispuisto.

www.pargas.fi

Parikkala

Parikkala on Suomen kunta, joka sijaitsee Etelä-Karjalan maakunnassa. Kunnassa asuu 4 654 ihmistä, ja sen pinta-ala on 760,71 km², josta 168,70 km² on vesistöjä. Väestötiheys on 7,86 asukasta/km². Uusi laajempi Parikkalan kunta muodostettiin 1. tammikuuta 2005 yhdistämällä Parikkalan, Saaren ja Uukuniemen kunnat. 

Nähtävyyksiä: Hevosvetoisten ajoneuvojen ja työkoneiden museo, Itä-Suomen meijerimuseo, Parikkalan kotiseutumuseo, Puinen kaksoisristikirkko, Rönkkösen patsaspuisto.

www.parikkala.fi

Parkano

Parkano on Suomen kaupunki, joka sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 6 388 ihmistä, ja sen pinta-ala on 909,67 km², josta 56,74 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Käenkoskikeskus, Metsämuseo, Parkanon automuseo, Parkanon kotiseutumuseo, Parkanon metsämuseo.

www.visitparkano.fi

Pedersöre

Pedersören kunta sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 11 141 ihmistä, ja sen pinta-ala on 826,05 km², josta 31,80 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Ilveskivi, Luhtimäen käsityöpaja, Myllykangas, Pedersören kirkko, Purmon kirkko, Ähtävän kirkko.

www.pedersore.fi

Pelkosenniemi*

Pelkosenniemi sijaitsee Lapin maakunnan itäosassa. Kunnassa asuu 930 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 881,54 km², josta 45,40 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Aittakurun teatteri, Ametistikaivos, Ametistikylpylä, Andy McCoyn syntymäkoti, Kairalan kylä, Keino-ojan mylly, Jänkäläisenkoski, Kotiseutumuseo, Pelkosenniemen kirkko, Luiron kylä, Neuvostosotilaiden muistomerkki, Nivatunturin saksalaistie, Pyhä Luoston kansallispuisto, Pyhä Luoston Husky- ja poropuisto, Pyhänkasteenlampi ja -putous, Pyhätunturin luontokeskus, Revontulikappeli, Savukosken postitie, Suvannon kylä, Suvannon-Kairalan postipolku, Talvisodan muistomerkki ja taistelupaikat, Uhriharju (Pyhätunturi).

www.pelkosenniemi.fi

Pello

Lapin maakunnassa sijaitsevassa Pellon kunnassa asuu 3 303 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 864,66 km2, josta 126,02 km2 on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Eeron museo, Jaipaljukan luontopolku, Juoksenki-kylä, Konttakönkään putous, Kotiseutumuseo, Lankojärvi, Miekojärvi-Sirkkakoski, Olympiavoittaja Eeron patsas.

www.pello.fi

Perho*

Perho sijaitsee Keski-Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 2 730 ihmistä, ja sen pinta-ala on 775,19 km², josta 27,32 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Metsäpeuranpolku, Möttösen vanhatupa, Perhon kotiseutumuseo, Perhon ulkoilukeskus, Rauran kallio – hajonnut kivi, Salamajärven kansallispuisto, Salmelan harju.

www.perho.fi

Pertunmaa

Pertunmaa sijaitsee Etelä-Savon maakunnassa. Kunnassa asuu 1 691 ihmistä, ja sen pinta-ala on 454,20 km², josta 79,74 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Käsityöpuoti Talvikki, Vanha-Rantalan talomuseo, Kuuselan kalmisto.

www.pertunmaa.fi

Petäjävesi

Petäjävesi sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu 3 820 ihmistä, ja sen pinta-ala on 495,41 km² josta 39,01 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Keski-Suomen tieliikennemuseo, Käsityötalo Kirkkomäki, Nukke- ja käsityönäyttely, Petäjäveden radio- ja puhelinmuseo, Petäjäveden tori, Petäjäveden vanha kirkko, Sepänpuisto, Kyläsepän paja, Tampin kierros, Töllin taival.

www.petajavesi.fi

Pieksämäki

Etelä-Savon maakunnassa sijaitsevassa Pieksämäen kaupungissa asuu 17 605 ihmistä, ja sen pinta-ala on 1 836,23 km², josta 267,52 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Ankeleen Mylly, Elvis-WC, Häkkilän tila, Karjalaan jääneiden muistopatsas, Kulttuurikeskus Poleeni, Kulttuuripappila Sylvi, Kylmämäen kyläkoulumuseo, Linnakivi, Nukkekoti sadun ja seikkailun talo, Partaharjun toimintakeskus, Punainen tupa, Pöyhölän pappila, Ristikiven kirkko, Savon radan museo, Suomen kirkon Sisälähetysseuran oppilaitosten museo, Teittilän talli, Telekkä-lintulaavu, Tiiaismäen tuulimylly, Venäläisten sotavankien hautausmaa, Virtasalmen perinnepuisto.

www.visitpieksamaki.fi  

Pielavesi

Pielavesi sijaitsee Pohjois-Savon maakunnassa. Kunnassa asuu 4 377 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 406,51 km², josta 253,29 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Kirkkosaari, Lampaanjoki, Lepikon torppa, Löytyn lohi, Pielaveden kirkko, Pielaveden kotiseutumuseo, Pielaveden Satamaranta, Rantapolku, Rillankiven retkipolku ja saukonlähde, Urho Kekkosen muistomerkki, Urkin polku.

www.pielavesi.fi

Pietarsaari

Pietarsaari sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa Perämeren rannikolla. Kaupungin väkiluku on 19 168, ja kokonaispinta-ala 396,35 km², josta 88,44 km² on maata.

Nähtävyyksiä: Aspegrenin puutarha, Fäbodan vapaa-ajan alue, Koulupuutarha, Moottorimuseo, Pietarsaaren kirkko, Runebergin tupa, Sikurimuseo, Tsasouna, Villa Sveden, Westmanin muorin tupa.

www.pietarsaari.fi

Pihtipudas

Pihtipudas sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Pihtiputaalla asuu 4 007 henkilöä, ja sen pinta-ala on 1 247,49 km², josta 172,58 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Keihäsmuseo, Heinäjoen silta, Kotiseutumuseo, Niemenharjun maisematie, Pihtiputaan kirkko, Rillankivi.

www.pihtipudas.fi  

Pirkkala

Pirkanmaan maakunnassa sijaitsevassa Pirkkalan kunnassa asuu 19 794 ihmistä, ja kunnan kokonaispinta-ala on 103,97 km², josta sisävesiä 22,55 km².

Nähtävyyksiä: Ollilan maalaiskauppa, Peruspirkkalainen-patsas, Pirkkalan uusi kirkko, Pirkkalan vanha kirkko, Reipin kotiseutumuseo, Reipin ulkoilu- ja virkistysalue.

www.pirkkala.fi 

Polvijärvi

Polvijärvi sijaitsee Pohjois-Karjalan maakunnassa. Kunnassa asuu 4 247 ihmistä, ja sen pinta-ala on 958,32 km², josta 154,16 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Huhmarisvaaran tykkipesäkkeet, Lavalammet, Lentokivi, Polvijärven talomuseo, Ruanjoki, Sukkulanjoki, Rukkovaara, Solanlampi lintutorneineen.

www.polvijarvi.fi

Pomarkku

Pomarkku sijaitsee Satakunnan maakunnassa. Kunnassa asuu 2 064 ihmistä, ja sen pinta-ala on 332,05 km², josta 30,87 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Isojärvi, Isonevan soidensuojelualue, Pomarkun kaksi kirkkoa, Resiinamatkailurata.

www.pomarkku.fi

Pori

Satakunnan maakunnassa sijaitsevassa Porin kaupungissa asuu 83 693 asukasta. Porin kokonaispinta-ala on 2 062 km², josta merialueita on 844,13 neliökilometriä ja sisävesiä 61,86 km².

Nähtävyyksiä: Juseliuksen mausoleumi, Keski-porin kirkko, Länsi-porin kirkko, Ruosniemen kirkko, Kirjurinluoto, Korsmanin talo, Luontotalo Arkki, Porin kansallinen kaupunkipuisto, Porin taidemuseo, Raatihuone, Rakennuskulttuuritalo Toivo, Reposaari, Sampakosken taistelun muistomerkki, Satakunnan museo, Yyterin hiekkasärkät.

www.visitpori.fi

Pornainen

Pornainen sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 5 051 ihmistä, ja sen pinta-ala on 150,09 km², josta 3,57 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Halkian koski, Kotojärven kartano, Laukkokosken luontopolku, Ruttoon kuolleiden muistomerkki, Waltarin silta.

www.pornainen.fi

Porvoo

Uudenmaan maakunnassa sijaitseva Porvoo on 50 641 asukkaan kaupunki, jonka kokonaispinta-ala on 2 139,81 km², josta merialueita on 1 475,19 km² ja sisävesiä 10,08 km².

Nähtävyyksiä: Albert Edelfeltin Ateljeemuseo, Art Marina, Galleri Sofia, vanha kaupunki, Galleria Vanha Kappalaisentalo, Hörbergsgården, J.L.Runebergin kotimuseo, Ortodoksinen kirkko, Porvoon museo/Holmin talo, Porvoon museo/Vanha Raatihuone, Porvoon nukke- ja lelumuseo, Porvoon Tuomiokirkko, Postimäen ulkoilmamuseo, Taidehalli ja Yrjö A.Jäntin taidekokoelma, Walter Runebergin veistoskokoelma.

www.visitporvoo.fi

Posio**

Posion kunta sijaitsee Lapin maakunnan eteläosassa. Kunnassa asuu 3 167 ihmistä ja sen pinta-ala on 3 544,90 km², josta 505,11 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Akanlahden tukinsiirtolaitos, Korouman rotkolaakso, Naumanniemen kotimuseo, Pentik-mäki, Posion kirkko, Posion kotiseutumuseo, Riisitunturi, Riisitunturin kansallispuisto, Sirniön seppäkylä, Syötteen kansallispuisto, Tuomijoen mylly.

www.posio.fi

Pudasjärvi

Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevassa Pudasjärven kaupungissa asuu 7 782 ihmistä, ja  sen kokonaispinta-ala on 5 867,27 km², josta sisävesiä 228,99 km².

Nähtävyyksiä: Hampusvaara, Hirvisuo, Iso-Syöte, Jaurakkavaara, Kaunislampi, Kesänäyttely Tykkyläinen, Kirkkoalue, Kiteen eläinpuisto, lapinsodan muistomerkit.

www.pudasjärvi.fi

Pukkila

Pukkila on Uudellamaalla sijaitseva kunta, jossa asuu 1 843 ihmistä. Kunnan pinta-ala on 145,94 km², josta 145,07 km² on maata ja loput 0,87 km² sisävesialueita. 

Nähtävyyksiä: Galleria Valkea, Pukkilan punainen puukirkko, Pukkilan villisikatarha, Torpin Islanninhevostalli.

www.pukkila.fi

Punkalaidun

Punkalaidun sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 2 785 ihmistä, ja sen pinta-ala on 364,02 km², josta 2,94 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Jokisilta ja pappila, Talonpoikaismuseo Yli-Kirra, Tori.

www.punkalaidun.fi

Puolanka

Puolanka sijaitsee Kainuun maakunnassa. Kunnassa asuu 2 529 ihmistä, ja sen pinta-ala on 2 598,69 km², josta 137,41 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Askanmäen kotiseututalo, Hallan Ukon tervauuni, Helvetinkuoppa-rotko, Hepokönkään vesiputous, Isa Aspin patsas, Kempasvaara, Kiiskilän pappila, Kylpylä Kiannon kuohut, Lakikumpu-näkötorni, Lylykylän saarihautausmaa, Metsäntutkimuslaitoksen Paljakan ympäristönäytepankki, Paasikosken mylly, Paljakkatalo, Pirunkirkko-rakoluola, Puolangan kirkko, Puolangan museo, Röllimaa, Saarijärven ulkoilureitti, Tiaisen torppa.

www.puolanka.fi

Puumala

Puumala sijaitsee Etelä-Savon maakunnassa. Kunnassa asuu 2 132 ihmistä, ja sen pinta-ala on 1 237,75 km², josta 443,57 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Bunkkeri, Höyrylaiva Wenno, Kalliomaalaukset, Liehtalanniemen museotila, Lietveden ja eteläisen saariston maisematiet, Puumalan Puukirkko, Puumalan Sahanlahti, Puumalansalmen silta, Sahan museo.

www.puumala.fi

Pyhtää**

Kymenlaakson maakunnassa sijaitsevassa Pyhtään kunnassa asuu 5 130 ihmistä, ja kunnan kokonaispinta-ala on 780,96 km², josta merialueita 444,56 km² ja sisävesiä 11,77 km².

Nähtävyyksiä: Harmaakivikirkko, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto, Kotiseutumuseo, Mopomuseo, Pakkausmuseo, Pyhtään lintuhoitola, Valkmusan kansallispuisto.

www.pyhtaa.fi

Pyhäjoki

Pyhäjoki sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 3 053 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 365,09 km², josta 6,03 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Annalan kotiseutumuseo, Etelänkylän Isosilta, Hanhikivi, Hourunkoski, Kari Juvan taideteokset, Kaukon vanha kalaranta, Kupuliskoski, Kymmenen neitsyttä tiilireliefi, Liekki-muistomerkki, Lintutornit, Pauhalla-patsas, Pauhasali, Pyhäjoen kirkko, Pyhäjoen kosket, Ruukinkoski.

www.pyhajoki.fi

Pyhäjärvi

Pyhäjärven kaupunki sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan eteläosassa. Kaupungissa asuu 5 090 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 459,46 km², josta 148,66 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Hiljaisuuden alue Korhosenniemi, Honkavuori, Kotiseutumuseo, perinnepiha, Pyhäjärven kirkko, Vaskikello.

www.pyhajarvi.fi

Pyhäntä

Pyhäntä sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 1 594 ihmistä, ja sen pinta-ala on 847,48 km², josta 36,81 km² on vesistöjä

Nähtävyyksiä: Ahvenjärven erämaa-alue, Iso-Lamujärvi, Itämäki, Kirkko, Kontiokangas, Pyhännän kotiseutumuseo, Salmijärven erämaa-alue.

www.pyhanta.fi

Pyhäranta

Pyhärannan kunta Varsinais-Suomen maakuntaan. Kunnassa asuu 1 998 ihmistä, ja sen pinta-ala on 291,75 km², josta 143,35 km² on merialueita ja 4,87 km² sisävesiä.

Nähtävyyksiä: Pyhärannan kirkko, Radansuun vesimylly, Rihtniemen Kyläranta, Santtion kylä – Puu Santtio.

www.pyharanta.fi  

Pälkäne

Pirkanmaan maakunnassa sijaitsevassa Pälkäneen kunnassa asuu 6 404 ihmistä, ja kunnan kokonaispinta-ala on 738,14 km², josta sisävesiä 177,42 km².

Nähtävyyksiä: Daniel Medelplanin muistopatsas, Haikan kalkkikivilouhos, Ulla-kirkkovene, Kostianvirta, Kotiseutumuseo, Kuivasalmen kalliomaalaukset, Kukkolan kyläkeinu, Kyllönjoki, Luopioisten kirkko, Pälkäneen kirkko ja kirkkomuseo, Salinmäen ulkomuseo ja tuulimyllymuseo, Syrjänharjun näkötorni ja maisemat, Torpparimuseoalue, Vanha kirkko eli rauniokirkko.

www.visitpalkane.fi

Pöytyä

Pöytyän kunta sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu 8 276 ihmistä, ja sen pinta-ala on 773,69 km², josta 23,61 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Johannes Linnakosken muistolaatta, Karinaisten kirkko, Kuhankuono – seitsemän kunnan rajapaikka, Mikolan talomuseo, Museopappila, Pöytyän kirkko, Reppuniemen ulkomuseoalue, Taavelin tuulimylly, Työväentalo, vaskijärven luonnonpuisto, Värrinmäki, Wäinö Aaltosen Oma kuva -muistomerkki, Yläneen kirkko, Yläneen kotiseutumuseo.

www.poytya.fi

[mc4wp_form id="278"]