vaatteita maanläheisissä sävyissä roikkumassahenkarissa

Vaatteisiin on helppo saada kulumaan satoja, jollei jopa tuhansia euroja vuodessa, varsinkin jos yrittää pysytellä alati vaihtuvien trendien perässä.

Mikä harmillisinta, monet vaatteet eivät edes pääse käyttöön: Muutama vuosi sitten Me Naiset uutisoi, että suomalaisten naisten vaatekaapeissa 60 % vaatteista lojuu tyhjänpanttina. Tässä kymmenen vinkkiä, kuinka rakentaa vaatekaappi, jossa kaikki vaatteet pääsevät käyttöön, ja miten säästää silkkaa rahaa.

1.     Myy mitä et käytä

Käy läpi vaatekaappisi, ja tyhjennä se vaatteista, joita et jostain syystä käytä. Jos et ole käyttänyt jotain vaatetta vuoteen, et todennäköisesti tule käyttämään sitä tästä eteenpäinkään (ellei kyseessä ole jokin erityinen juhlavaate).

Kokeile myydä hyväkuntoiset vaatteet eteenpäin. Hyviä paikkoja myydä käytettyjä vaatteita ovat esimerkiksi Facebookin kirppisryhmät, sekä Tori.fi-sivusto. Jos myytävää on paljon, harkitse paikan varaamista paikalliselta kirpputorilta.

Pelaa CasinoEurolla kätevästi omilla pankkitunnuksillasi. Tee tili jo tänään!

2.     Tarkista hoito-ohjelaput ennen vaatteen ostamista

Lue vaatteen hoito-ohjeet ennen ostamista. Jos ostat silkkipaidan joka vaatii kuivapesun, joudut maksamaan aina, kun haluat puhdistaa paidan. Suosi vaatteita, jotka voit pestä itse.

Jos et ole käsinpesun ystävä, jätä kauppaan sellaiset vaatteet, joita ei voi konepestä.

3.     Pidä huolta vaatteistasi

Hyvin hoidettuina ja huollettuina vaatteet voivat kestää vuosia. Muista että “konepestävä” ei ole sama asia kuin ”hajoamaton”. Sukkia ja alusvaatteita lukuun ottamatta vaatteita ei yleensä tarvitse laittaa pesukoriin yhden käyttökerran jälkeen. Tuuleta vaatteita ja pese vain silloin kuin vaate sitä todella tarvitsee. Yksittäisen pienen jäljenkin saa yleensä puhdistettua helposti käsin lavuaarissa.

Pese vaatteet hienopesuohjelmalla ja kuivata pyykkinarulla. Pese käsin hienopesua vaativat vaatteet.

4.     Ennakoi vaateostoissa

Osta kesän alennusmyynneistä vaatteita seuraavaa kesää varten, ja joulukuun alennuksista seuraavaa talvea ajatellen. Kun ostat käytettynä, etsi kesävaatteita hyvissä ajoin syksyllä ja talvella, ja talvivaatteita keväällä ja kesällä. Näin löydät vaatteesi halvemmalla, etkä joudu kilpailemaan kirpputoreilla muiden halukkaiden ostajien kanssa.

5.     Muokkaa vanhoja vaatteita

Jos olet näppärä käsistäsi, tee käyttämättömistä vaatteistasi jotain uutta. Voit esimerkiksi leikata vanhoista farkuista shortsit, tai tehdä paidasta topin. Käsistään taitavalle vain mielikuvitus on rajana!

6.     Osta alennuksestakin vain sen mitä tarvitset

Älä osta uusia vaatteita, ellei niillä todella ole käyttöä – vaikka olisi alennusaika. Isokaan säästö ei ole säästö, ellei vaate pääse ahkeraan käyttöön.

7.     Järjestä vaatteidenvaihtoilta

Onko sinulla ystäviä tai perheenjäseniä, joiden vaatetyylistä pidät, ja jotka ovat samankokoisia kuin sinä? Järjestäkää vaatteidenvaihtoilta, niin että jokainen tuo mukanaan vaatteet, joita he eivät enää käytä. Näin sinulla on mahdollisuus päivittää vaatekaappiasi käyttämättä senttiäkään.

8.     Suosi ajattomia vaatteita

Trendikkäät vaatteet maksavat monesti enemmän ja niiden käyttöikä jää lyhyeksi. Hanki klassisia, ajattomia vaatteita, jotka ovat aina muodissa.

9.     Lainaa vaatteet, joita tarvitset vain kerran

Jos tarvitset vaatetta vain kerran, kysy ystäviltäsi ja perheenjäseniltäsi, sattuisiko heillä olemaan tarvitsemaasi vaatekappaletta, jonka voisit saada heiltä lainaan. Lainaamalla säästät rahaa, etkä täytä vaatekaappiasi hyödyttömällä mekolla tai puvulla.

10. Osta vain sopivankokoisia vaatteita

Osta vain vaatteita, jotka ovat sopivia juuri nyt. On riski ostaa liian pieniä vaatteita ajatellen, että käytät niitä sitten kun olet pudottanut painoa. Vaikka painonpudotuksesta tulisikin totta, voi olla, että et pidä siitä miltä vaate näyttää päälläsi.


Kuva: Unsplash

[mc4wp_form id="278"]