Omien kasvien kasvattaminen alusta saakka vaatii hieman vaivannäköä, mutta saat investointisi monin verroin takaisin. Suurin hyöty siementen istuttamisessa on, että voit kasvattaa juuri niitä kukkia, vihanneksia ja yrttejä mitä haluat, etkä ole puutarhojen valikoimien varassa.

Jotkut lajikkeet, kuten lämpöä rakastavat tomaatit ja paprikat, vaativat etumatkaa ehtiäkseen kypsyä oikeaan aikaan. Kasvattamalla omat taimesi pääset istuttamaan kasvit maahan heti kun yöpakkasten aika on ohi. Siementen istuttaminen sisällä on myös oiva syy saada sormet multaan kauan ennen kuin ulkona on tarpeeksi lämmin. Lue tästä Country Living -lehden vinkit taimien kasvattamiseen.

Jutusta löydät kaiken oleellisen mitä sinun tulee tietää kasvatusprosessista.

Varaa tarpeeksi aikaa

Taimen kasvattamisessa siemenestä niin isoksi kasviksi, että se voidaan istuttaa kasvimaahan, voi mennä kolmesta viiteentoista viikkoa.

Monet kukat, yrtit ja vihannekset eivät kestä pakkasöitä avomaahan istutettuna. Malta siis odotella, että ilmat lämpiävät, ennen kuin viet kasvit ulos. Hallayöt Suomessa voivat olla ohi toukokuun lopussa, mutta joskus vasta kesäkuun puolella. Paljon lämpöä vaativat kasvit kannattaa istuttaa avomaahan vielä hieman tätäkin myöhemmin, kesäkuun kymmenennen päivän jälkeen.

Päättääksesi siementen istutuspäivän, katso pakkauksesta, kuinka kauan aikaa kyseisen kasvin siemen tarvitsee saavuttaakseen riittävän kypsyyden ennen maahan istutusta. Laske sitten touko-kesäkuun vaihteesta taaksepäin sopiva määrä viikkoja, ja saat selville ajankohdan, milloin istuttaa siemenet.

Valmistele istutusalustat

Siemenet voidaan istuttaa mihin tahansa matalaan astiaan, joka on noin 5-10cm syvä, ja jossa on reikiä pohjassa. Voit askarrella kylvöastiat itse esimerkiksi maitotölkeistä, jugurttikipoista tai kartonkikupeista. Voit myös ostaa valmiin kylvöalustan puutarhakaupasta. Jos käytät astiaa jota olet käyttänyt jo aiemmin samaan tarkoitukseen, on suositeltavaa, että puhdistat sen huolellisesti. Näin estät mahdollisten sienitautien leviämisen edellisistä kasveista tai mullasta.

Käytä kasviravinnetta tai lannoitetta

Hanki hienojakoista siemenkylvöön tarkoitettua erikoismultaa tai turvetta. Tavallinen puutarhamulta ei ole hyvä idea, koska siinä voi olla taudinaiheuttajia tai rikkaruohon siemeniä, ja se kuivuu liian nopeasti. Laita astioihin kylvömultaa niin että kipot ovat ¾ täynnä, laita niihin vettä, ja paina sitten siemenet multaan. Lue siemenpussin ohjeista kuinka syvälle siemen on tarkoitus laittaa; tyypillisesti siemen peitetään mullalla noin 1,5 kertaa sen halkaisijan verran. Suihkuta vettä kevyesti ja peitä sitten astiat kelmulla tai muovikannella, joka tuli ostamasi kylvöastian mukana.

Anna siemenille tarpeeksi valoa

Laita astiat lämpimään paikkaan itämään. Sopiva lämpötila on noin 18–24 astetta. Varo vetoisia ikkunalautoja. Kun astioihin ilmestyy ituja, poista kelmu tai muovikansi ja vie kipot valoisaan paikkaan. Taimet tarvitsevat 12–14 tuntia valoa päivittäin, jotta niistä ei tule pitkävartisia ja heiveröisiä. Parhaan lopputuloksen saamiseksi käytä kasvivaloa, jonka asetat noin 8 cm astioiden yläpuolelle. Säädä valon korkeutta, kun taimet kasvavat.

Ravitse pieniä kasvejasi

Kun pieniin taimiin ilmestyy toinen sarja lehtiä, aloita kastelemaan niitä nestemäisellä lannoitteella noin kerran viikossa (kylvömullassa ei ole niille ravinteita). Anna kasvien kuivua hiukan ennen seuraavaa kastelukertaa välttääksesi niiden sairastuminen. Siirrä taimet isompiin astioihin, jotta niillä on tilaa kasvaa. Käytä uusissa astioissa edelleen samanlaista kylvömultaa. Kun siirrät kasveja, käsittele niitä lehdistä pidellen, sillä varret vaurioituvat helposti.

Valmistele kasvisi ulos siirtämistä varten

Jotta pienet kasvisi välttäisivät shokin, sopeuta taimet ulkoilmaan ennen maahan istutusta. Tarkoitus on altistaa kasvit hitaasti ulkoilman olosuhteisiin, jotta ne ”karaistuisivat” ja pärjäisivät paremmin. Siirrä taimikipot ensin varjoisaan paikkaan muutamaksi päiväksi, sitten auringonvaloon pieneksi hetkeksi joka päivä. Älä laita kasveja ulos jos on tuulista, tai kylmempi kuin seitsemän astetta. Viikon, parin jälkeen voit istuttaa taimet ulos, jos hallan vaara on ohi. Varoituksen sana: Jokainen kevät on erilainen, joten voi olla viisasta odottaa viikko alueesi keskimääräisestä viimeisestä hallayöstä, ennen kuin istutat uudet kasvisi.

Pidä kirjaa

Kirjaa ylös mitä istutit ja milloin. Kirjoita mitkä kasvit menestyivät, ja toisaalta mitkä istutukset eivät olleet vaivan arvoisia. Muistiinpanot auttavat sinua suunnittelemaan ensi vuoden puutarhaistutuksesi.


Lähde: Country Living

Kuvat: Unsplash, Pexels, Pixabay

[mc4wp_form id="278"]