Facebook voi olla hyväksi, mutta vain pieninä annoksina.

Sosiaalista mediaa usein syytetään monenlaisista asioista – se muun muassa tekee meistä epäsosiaalisia, tylsiä ja aiheuttaa haittaa mielenterveydelle. Mutta Derbyn yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan viisi minuuttia kestävä Facebookin selailu voi kohottaa itsetuntoa, sen sijaan että se saisi somekäyttäjän voimaan huonosti.

Psykologian tohtori Zaheer Hussain ja tutkija Adam O’Sullivan tutkivat 163 Facebookin käyttäjää, jotka olivat iältään 18–24-vuotiaita. Tutkijoiden tarkoituksena oli selvittää, mikäli henkilön narsismia, stressiä ja itsetunnon tilaa voisi ennustaa tutkimalla, kuinka paljon hän käyttää Facebookia. Myös lyhytaikaisen somekäytön mahdollisia välittömiä psykologisia vaikutuksia tutkittiin.

Tutkijat tekivät kaksi mielenkiintoista huomiota: Ensinnäkin, mitä stressaantuneempi henkilö oli, sitä intensiivisemmin hän käytti Facebookia. Toisekseen, tutkijat huomioivat, että osallistujien itsetunto kohosi huomattavasti, kun he selasivat Facebookia viiden minuutin ajan kerran päivässä.

Tohtori Hussain arvioi, että hetkellinen itsetunnon kohotus saattoi johtua siitä, että käyttäjät selasivat sisältöä, jota heidän läheisimmät ystävänsä olivat jakaneet, juttelivat näiden ystävien kanssa tai katsoivat muuta positiivista sisältöä.

Toisin sanoen, ensimmäisen viiden minuutin aikana Facebookin käyttäjillä oli todennäköisemmin tarkoitus tehdä asioita, jotka saivat heidät hyvälle mielelle. Jos selailua jatkoi pidempään, seurauksena voi olla alamäki.

Tämä tuntuu melko loogiselta. Kun selailua jatkaa tarpeeksi kauan, mieleen voi tulla vakoilla ex-puolison tekemisiä tai katsoa puolituttujen tai julkkisten jakamaa somesisältöä, mikä voi saada somekäyttäjän tuntemaan negatiivisia tunteita, kuten kateutta.

Tutkimuksen mukaan intensiivinen Facebookin käyttö voi lisätä terveysriskejä, joten parasta on siis pitää selailuaika lyhyenä.


Lähde: Silversurfers

Kuva: Pixabay

[mc4wp_form id="278"]