Romanttinen komedia ystävyydestä, rakkaudesta, elämän ylä- ja alamäistä kuudenkympin jälkeen, jota tähdittää neljä lahjakasta naisnäyttelijää, Candace Bergen, Jane Fonda, Diane Keaton, ja Mary Steenburgen. Kuulostaa täydelliseltä reseptiltä hykerryttävään elokuvakokemukseen, eikö?

Ei välttämättä.

Huolimatta lupaavasta ennakkoasetelmasta ja ilahduttavasta vanhempien pääosanäyttelijöiden joukosta, Book Club ei ole elokuva, jonka tarinaan voi helposti samaistua.

Book Club on eräänlainen ”fantasiaelokuva”

Veteraaninäyttelijät ponnistelemassa löytääkseen rakkauden ja onnen elämän ehtoopuolella, mikä voisi mennä pieleen?

Itseasiassa paljonkin.

Elokuvan lähtökohta on hyvä, eikä näyttelijöiden työssä ole valittamista. Elokuvan ajoittain kuluneet vitsit ja toisinaan vähemmän kiinnostavat hahmotkin voi vielä antaa anteeksi, ottaen huomioon, että kyseessä on kevyt romanttinen komedia.

Book Clubin suurin heikkous on sen harhaanjohtava viesti kuusikymppisten sinkkuelämästä!

Elokuvan juoni keskittyy, kuten arvata saattaa, kirjakerhoon, jonka muodostavat neljä ystävystä, joista jokainen edustaa kliseistä kuvaa kypsästä naisesta. Naiset inspiroituvat eri tavoin 50 Shades of Grey -kirjasarjasta, mikä johtaa lopulta elämää mullistaviin tapahtumiin, kuten täydellisen miehen löytämiseen.

Ja koska kaikki elokuvan 60+ naista päätyvät elämään onnellisena elämänsä loppuun saakka haaveilemansa komean, rikkaan ja omanikäisen miehen kanssa, elokuvan nimittäminen fantasiaksi tuntuu melko sopivalta.

Koska vaikka komean, rikkaan ja samanikäisen miehen löytäminen on miellyttävä ajatus, ja jopa todellisuutta joillekin naisille, se ei todellakaan ole totta suurimmalle osalle yli kuusikymppisistä sinkkunaisista.

Kuusikymppisen sinkun todellisuus kun ei ole aina kovin humoristinen, saatikka romanttinen.

Pelaa Ridgen Forresterin seurassa CasinoEurolla!

Vanhanaikainen asetelma

On kai turvallista sanoa, että suurin osa meistä katsojista nauttii ajoittain elokuvista, jotka tarjoavat kliseisen ”ja he elivät elämänsä onnellisena loppuun asti” -lopun. Mutta kun otetaan huomioon tasa-arvon kehitys ja viimeaikaiset naisia voimaannuttavat kampanjat, kuten kehopositiivisuus ja #MeToo -liike, Book Club -elokuvan sanoma tökkii.

Vaikka elokuva onkin hauska ja viihdyttävä, Book Club alleviivaa epärealistisia ja väsyneitä ajatuksia iästä, kauneudesta ja romantiikasta.

Vuosikymmeniä sitten Hollywoodin kaava oli tämä: nuoret, hoikat, kauniit naiset saavat komeat, rikkaat, miehet peräänsä ja päätyvät heidän kanssaan naimisiin.

Nyt kuusikymppisten ikäpolvelle tarjoillaan samaa vanhaa viestiä ja tuntuu, kuin mikään ei olisi muuttunut. Tässä elokuvassa hoikat, kauniit “vanhemmat” naiset sieppaavat upeat, rikkaat miehet.

Book Club myös viestittää, että hyvännäköiset ja älykkäät, mutta hieman ylipainoiset vanhemmat naiset saavat ainoastaan vähemmän viehättäviä miehiä.

Suurin osa meistä ymmärtää, että Hollywood tarjoilee jatkuvasti epärealistisia mielikuvia kauneudesta ja romantiikasta. Mutta ottaen huomioon työn, mitä tasa-arvon ja sosiaalisten normien muuttamisen eteen on tehty, tarvitsemmeko todella elokuvan, joka toteaa, että voimme elää elämämme onnellisina loppuun asti ainoastaan mies rinnallamme?

Elokuvan lähtöasetelma ja näyttelijävalinnat olivat lupaavat, mutta se ei riittänyt. Jäimme kaipaamaan romanttista komediaa, joka olisi loppunut realistisesti ja saanut nauramaan, itkemään ja ennen kaikkea samaistumaan.


Lähde: Sixty + Me

Artikkelikuva: Pixabay

[mc4wp_form id="278"]