Viime aikaiset maailman tapahtumat ovat voineet saada monet hämilleen ja osan mieleen on pulpahtanut ahdistavia ja pelokkaitakin ajatuksia. Tämä voi vaikuttaa yöuniin heikentävästi ja etenkin aamuöisin herääminen on yleinen huolesta sekä stressistä. Älä kuitenkaan anna ahdistuksen viedä yöuniasi, vaan toimi näin!

Miksi murehdimme juuri aamuyöstä?

Stressaantunut tai ahdistunut ihminen on päiväsaikaan usein aikaansaava ja toimelias, jolloin mielen pitävät kiireisenä erilaiset päivän aikana tapahtuvat asiat. Levätessään ihminen hidastuu ja rauhoittuu, jolloin ajatukset alkavat tulla mieleen. Tämä voi vaikeuttaa unensaantia, aiheuttaa yöaikaista heräilyä tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vakavaa unettomuutta. Tämä puolestaan johtaa pidempään jatkuneena erilaisiin terveysongelmiin, kuten immuunipuolustuksen heikkenemiseen sekä masennukseen.

Siksi onkin tärkeää levätä ja pyrkiä saamaan unta, jonka aikana keho latautuu ja ikään kuin korjaa itsensä. Mutta miten saada unen päästä kiinni?

Tyhjennä mielesi

Kiinnitä huomiota, mitä ajatuksia mieleesi tulee ja mikä aiheuttaa huolta. Ovatko nämä kenties sellaisia asioita, joille voit tehdä jotakin? Mikäli mieleen pulpahtaa useana yönä samat asiat, kannattaa pohtia olisiko jopa elämänmuutos paikallaan. Näitä voivat olla työpaikan vaihto taikka ihmissuhdekiemuroiden selvittäminen. Pyri siirtämään ahdistavat ajatukset seuraavaan päivään, sillä yö on pyhitetty lepoon.

Rauhoita keho hengitysharjoituksela

Kehon rauhoittaminen on tärkeää, mikäli et saa unta tai heräät kesken yötä. Tällöin voit laskea kahdeksaan hengittäen sisään, pidättää hengitystä kaksi sekuntia ja päästää sen ulos kymmenen sekunnin ajan. Toista tämä viisi kertaa. Tämän jälkeen voit alkaa hengittämään normaalissa rytmissä. Jo tämä pieni harjoitus rauhoittaa kehoa, sillä syvään hengittäminen stimuloi vagushermoa, joka puolestaan auttaa laskemaan sykettä sekä verenpainetta.

Nouse ylös ja vaihda nukkumispaikkaa

On tutkittu, että mikäli unen saaminen kestää yli 15 minuuttia, on parempi nousta ylös, jaloitella hieman ja palata sänkyyn, kun väsyttää. Vuoteessa pyöriminen ja unen jahtaaminen lisäävät stressiä, joka ei edesauta unen saantia. Kannattaa kokeilla myös nukkumispaikan vaihdosta, sillä huonojen unien jälkeen makuuhuoneesta saattaa tulla mörkö ja uni voikin tulla paremmin esimerkiksi sohvalla.

Valmistaudu lepoon ajoissa

Voit edesauttaa nukahtamista valmistautumalla lepoon hyvissä ajoin. Himmennä valaistus, käy rentouttavassa suihkussa, älä syö raskaasti tai urheile liian myöhään ja vältä ruutuja. Valitse jännittävän tv-sarjan sijasta mieluinen kirja, jonka pariin uppoutua. Ihmiset ovat erilaisia ja kaikki tavat eivät sovi kaikille. Niinpä on tärkeää kokeilla erilaisia rentoutumiskeinoja. Auttaisiko sinua kenties musiikin kuuntelu, lemmikin silittäminen taikka teen juominen?

Salli itsesi levähtää

Monet elävät hektistä arkea ja päivän jälkeen keho voi käydä ylikierroksilla. Tällöin levähtäminen on liki mahdotonta, sillä keho on edelleen päivän nopeassa rytmissä. Tällöin on tärkeää sallia itselle levähtäminen. Jätä huomisen asiat huomiselle, kiitä itseäsi tästä päivästä ja unen jahtaamisen sijaan anna se tulla luoksesi.

Kuva: Pixapay

[mc4wp_form id="278"]