Monella meistä on jouluna hartaita muistoja heistä, jotka eivät enää ole viettämässä joulua kanssamme täällä. Jos läheisen menetys on tuore, se tuntuu erityisen raastavalta. Vaikka surua on vaikea tukahduttaa, sille on hyvä antaa tilaa myös jouluna ja kunnioittaa menehtyneitä. Psychologies-julkaisu on listannut hyviä vinkkejä, joilla tilannetta voi parantaa.

Virittäydy joulutunnelmaan nyt CasinoEurolla klikkaamalla tästä!

Aikatauluta jouluun pieni muistohetki

Anna itsellesi joulunakin tilaa surra ja kaivata menehtynyttä läheistä. Voit esimerkiksi sytyttää kynttilän kotona tai hautausmaalla, katsoa onnellisia kuvia teistä tai kertoa tutuillesi onnellisen muiston näistä ihmisistä. Jos itku tulee, anna sen tulla, sillä se auttaa sinua asian prosessoimisessa. Teillä on ollut upeita muistoja, joita kukaan ei voi viedä pois.

Puhu läheisille

Kerro tunteistasi perheellesi ja ystäville. He osaavat arvostaa, että puhut heille surullisesta menestyksestä ja käsittelet avoimesti tunteitasi. He eivät välttämättä itse halua kysellä sinulta asiasta arkaluontoisuuden takia, joten hienoa, jos otat itse asian puheeksi. Läheisen menettäminen koskettaa varmasti myös heitä.

Valitse ainakin yksi sinulle mieluinen aktiviteetti

Valitettava tosiasia on, että joulunvietto voi usein muodostua suorittamiseksi, jos sinulla on sukulaisia viihdytettävänä tai pyhinä täytyy vierailla paikasta toiseen. Muista olla myös itsekäs ja varata sinua kiinnostava aktiviteetti. Haluaisitko katsoa rauhassa kotona joulurauhan julistuksen tai kenties vetäytyä hetkeksi omaan rauhaan miettimään asioita? Voit ilmoittaa näistä asioista myös läheisillesi, sillä kukaan ei varmasti suutu asiasta.

Etsi inspiroiva kirja tai runo

Nautitko kirjallisuudesta? Etsi omaan tilanteeseesi sopiva runo tai kirja, josta voisi olla apua sinulle. Jos saat iloa esimerkiksi suomalaisesta kaunokirjallisuudesta tai jonkun tietyn runoilijan teoksista, varaa teos lähellesi. Tällä tavalla voit viedä ajatuksia muualle ja saada voimaa kirjallisuudesta.

Älä rankaise itseäsi surusta ja itkusta

Tuntuuko sinusta, ettei itkusta ole tulossa loppua? Älä häpeile suruasi, sillä se on täysin normaalia ja joulu vielä vahvistaa tunteita. Ensimmäinen joulu on tunnetusti pahin. Jos olosi alkaa tuntua todella surulliselta ja epätoivoiselta, myös jouluna on päivystäviä puhelinpalveluita, jotka auttavat. Esimerkiksi Mieli ry tarjoaa ympäri vuorokauden keskusteluapua.

 

Huokaise helpotuksesta päivän päätteeksi

Joulun päätteeksi voit huokaista helpotuksesta, kun olet selvinnyt päivän loppuun. Anna itsellesi lupa hengähtää ja ole tyytyväinen, että päivä on nyt ohi.

Lähde: Psychologies

Artikkelikuva: Pixabay

[mc4wp_form id="278"]