Viini mielletään etenkin Suomessa epäterveelliseksi nautintoaineeksi. Kuitenkin esimerkiksi Keski-Euroopassa viinin ajatellaan olevan tärkeä osa päivällistä ja yleinen ruokajuoma jopa lounasaikaankin nautittuna. Viinin kohtuullisella käytöllä onkin todettu olevan jopa terveyshyötyjä. Tiesitkö nämä punaviinin terveyshyödyt?

Auttaa vapauttamaan mielihyvän hormoneja

Punaviini pieninä annoksina on todettu lisäävän aivojen endorfiinien eritystä. Endorfiinit tunnetaan mielihyvän hormonina ja ne saavat ihmisen rentoutumaan sekä tuntemaan mielihyvää. Ei siis ihme, että lasillisen nautittua voi rentoutua hieman enemmän. Endorfiinin tuotannon voi maksimoida nauttimalla samanaikaisesti maittavaa ruokaa.

Edistää sydämen ja verenkierron toimintaa

Punaviini sisältää terveellisiä ravinto-aineita, kuten E-vitamiinia. E-vitamiinin on tutkittu ehkäisevän veritulppia sekä vahvistavan verisuonien kudoksia. Viini sisältää myös useita antidioksidantteja, joista tärkeimmät polyfenolit, auttavat säätelemään huonon kolesterolin määrää veressä. Kolesterolin tiedetään olevan vaarallista verenkiertoa ajatellen kasvattaen riskiä vaarallisille tukoksille. Näiden mekanismien avulla kohtuudella nautittu punaviini auttaa siis positiivisesti verenkiertoelimistön toimintaan.

Parantaa makuaistia

Äkkiseltään punaviinin ei uskoisi parantavan makuaistia, mutta tutkimusten mukaan ruoan voi maistaa vahvemmin punaviinin nauttimisen jälkeen. Tämä perustuu siihen, että punaviini ikään kuin huuhtoo makunystyrät ja poistaa rasvaisuuden makua esimerkiksi liharuoissa. Siksi monet nauttivat pihvin tuhdin punaviinin kera parantaakseen makuelämystä entisestään.

Voi ehkäistä tulehduksia ja flunssaa

Punaviinin sisältämät lukuisat antidioksidantit sekä E-vitamiini voivat ehkäistä etenkin bakteeritulehduksien syntyä. Näitä ovat muun muassa ientulehdus sekä naisille yleisempi virtsatientulehdus. Tutkimusten mukaan viinirypäleiden käymisprosessin seurauksena syntyy ainesosia, jotka ovat omiaan taistelemaan etenkin suun haitallisten bakteerien kasvua. Nämä antidioksidantit taistelevat tulehdusta vastaan ehkäisten jopa flunssaa.

Vahvistaa aivojen suorituskykyä

Punaviinin on todettu vaikuttavan positiivisesti aivojen kognitiiviseen toimintaan parantaen aivojen suorituskykyä. Pienenä määrinä nautittuna punaviinin on tutkittu ehkäisevän jopa dementiaa sekä muita aivojen rappeutumista aiheuttavien tautien syntymistä, kuten Alzheimeria. Osa vanhasta kansasta ottaa pienen iltahörpyn, jolla uskomuksen mukaan on samankaltainen vaikutus.

Apuna myös painonpudotukseen

Alkoholituotteet ovat yleensä ensimmäinen asia, jotka karsitaan painonpudotuksen yhteydessä. Lasillinen punaviiniä voi kuitenkin olla jopa hyödyllinen rasvanpolttoa ajatellen. Punaviinin ainesosien on tutkittu aktivoivan geeniä, joka estää rasvasolujen muodostumista. Pieni lasillinen punaviiniä ei siis välttämättä ole pahitteeksi, mikäli haluat kaventaa senttejä vyötäröltä.

Voi ehkäistä syöpää

Punaviinin on tutkittu ehkäisevän syöpää kahdella tavalla. Punaviinin sisältämien antidioksidanttien on tutkittu suojaavan soluja vapailta radikaaleilta, joilla on usein tekemistä syövän synnyssä. Tämän lisäksi punaviini sisältää resveratrolia, joka auttaa estämään syöpäsolujen kasvua lamaannuttaen syövän käyttämien proteiinien toimintaa. Punaviini on siis uskomaton luonnontuote, joka sisältää keholle lukuisia hyödyllisiä ainesosia.

Kohtuus kaikessa

Muistathan, että yllä luetellut terveysvaikutukset on tutkittu saavutettavan kohtuullisella käytöllä, noin 12 cl päivässä. Tämänkin suhteen pätee siis tuttu kohtuullisuussääntö; kohtuus kaikessa.

Lukuisien terveyshyötyjen lisäksi viinillä on usein myös positiivinen sosiaalinen vaikutus, jolloin lasillisen äärellä voi vaihtaa kuulumisia, niin iloja kuin suruja. Sosiaalisen kanssakäymisen on tutkittu kohentavan mielialaa, joka vaikuttaa suoranaisesti etenkin henkiseen terveyteen. Kenet sinä pyydät lasilliselle?

Kuva: Pixapay

[mc4wp_form id="278"]