Avustaja pitää kiinni vanhuksen kädestä

Toisten auttaminen on hyvä keino kohentaa omaa oloa.

Meillä on usein tapana kehottaa alakuloista tai masentunutta läheistämme ajattelemaan positiivisesti. Ajatus on hyvää tarkoittava, mutta todellisuudessa positiivisen ajattelun ehdottaminen harvoin auttaa ketään.

Ihmiset eivät yleensä kykene muuttamaan ajatteluaan käskystä.

Neuvo on siten parhaimmillaankin hyödytön, mutta huonoimmassa tapauksessa sillä saattaa olla jopa päinvastainen, masentava vaikutus.

Ehdota mielekästä aktiviteettia

Sen sijaan että kehotat alakuloista ystävääsi ottamaan valoisamman asenteen, ehdota sellaisen aktiviteetin kokeilua, joka kuvastaa hänen arvojaan.

Tutkimusten mukaan mielekäs tekeminen on yksi parhaimmista keinoista selviytyä haastavista elämäntilanteista. On olemassa näyttöä siitä, että mielekkäät aktiviteetit voivat vähentää masennuksen oireita.

Viimeaikainen tutkimus paljastaa, että koronapandemian vuoksi kotiinsa pakotetut ihmiset voivat paremmin, mikäli he viettivät aikansa tehden jotain heille tärkeää. Merkityksellinen tekeminen sai heidät tuntemaan itsensä tyytyväisemmäksi ja vähemmän stressaantuneeksi verrattuna heihin, jotka viettivät päivänsä passiivisten ja merkityksettömien aktiviteettien parissa. Esimerkiksi päivällinen ystävien kanssa videopuhelun välityksellä oli tyydyttävämpää ja johti positiivisempaan kokemukseen, kuin loputon sohvalla makaaminen ja televisiosarjojen ahmiminen.

Ole kuin Ridge! Nappaa CasinoEurolle 100% talletusbonus 100 euroon asti!

Mikä on mielekästä tekemistä?

Kysy itseltäsi: Kuvastaako tämä aktiviteetti sitä, mistä todella välitän? Jos vastasit “kyllä”, olet oikeilla jäljillä.

Aktiviteetin mielekkyys on tietenkin tulkinnanvarainen ja yksilöllinen asia. Hapanleivän leipominen vain sen takia, että voit tehdä somepostauksen on eri asia, kuin hapanleivän leipominen siksi, että yksinkertaisesti rakastat leipomista.

On myös syytä mainita, että mielihyvästä syntyvän onnellisuuden ja merkityksellisyydestä syntyvän mielekkyyden tunteet ovat kaksi eri asiaa. Aktiviteetit, jotka saavat meidät kokemaan mielihyvää kyseisellä hetkellä, vaativat yleensä hyvin vähän vaivannäköä ja ovat itseen keskittyviä. Mielekkyys ja merkityksellisyys sen sijaan tulevat sellaisten asioiden tekemisestä, jotka heijastavat arvojamme. Asioiden tekeminen toisten hyväksi on myös mielekästä ja merkityksellistä.

Jos siis todella haluat auttaa itseäsi voimaan paremmin pitkällä tähtäimellä, kohdista katseesi oman itsesi ulkopuolelle.


Lähde: Positive Prescription

Kuva: Pexels

[mc4wp_form id="278"]