Mikä auttaa, jos työnimu on kateissa?

Ihan ensin on katsottava peiliin ja kysyttävä itseltään muutama kysymys.

Menestyminen ei ole avain onnellisuuteen. Onnellisuus on avain menestymiseen. Jos pidät siitä mitä teet, onnistut varmasti, kirjoitti Herman Cain.

Mutta jos innostus ja ilo ovat kadonneet omasta työstä, on syytä pysähtyä, ja pian.  Ilottomuus johtaa helposti alakuloon, josta on vain muutama askel uupumukseen. Työuupumus hiipii usein salakavalasti ja saattaa iskeä yllättäen päälle koko voimallaan.

Tunnollinen työntekijä uskottelee pärjäävänsä automaattiohjauksella, tehden kaiken rutiinilla, mutta uupumus voi olla silti olla edessä.

Kun omasta työstä tuntuu kadonneen tekemisen ilo, on ensin katsottava peiliin ja kysyttävä itseltään muutamia kysymyksiä:

– mitä itse voin tehdä tilanteen parantamiseksi?

– kiinnittyykö huomioni asioihin, joihin ei pysty vaikuttamaan, jotka ovat olleet työssä alusta asti? Olisiko minun syytä muuttaa omaa asennoitumistani?

Se mihin katse kohdistuu kasvaa ja vahvistuu.

Usein on niin, että 90 prosenttisesti asiat ovat hyvin ja vain 10 prosentin osuus kaipaa muutosta. Ensisijaisesti katse kannattaa kohdistaa juuri tuohon hyvään 90 prosenttiin. Tämä luo hyvää pohjaa myös sen puuttuvan 10 prosentin kehittämiseen.

Myönteinen palaute piristää

Myönteinen palaute pitää yllä innostunutta ja luovaa ilmapiiriä.

Myönteisen palautteen saaminen piristää aina, ja sitä voi antaa pienemmistäkin asioista. Työyhteisöissä esimiehen lisäksi myös muut voivat antaa toisilleen positiivista palautetta päivittäin.

Mutta on paljon työyhteisöjä, joissa ei vielä ole myönteisen palautteen antamisen kulttuuria.  Työssä leipääntymistä on tutkittu, ja valittaminen työpaikoilla tuntuu olevan melko yleistä. Ankea ilmapiiri tarttuu. Positiivista ihmistä syö se, jos työkaverit suhtautuvat negatiivisesti työhönsä.

Jos työyhteisö muuttuu ilottomaksi, on syytä kokoontua yhdessä miettimään, mitkä asiat hiertävät.

Työn tekemisestä katoaa ilo myös silloin, kun tekijä kokee, ettei pääse kehittymään työssään tai jos työlle asetetut tavoitteet ovat epäselvät.

Työyhteisössä pitääkin nostaa ne asiat rohkeasti esille, joihin haluaa muutosta.

Avoimuutta kannattaa lisätä ottamalla kipeätkin asiat rohkeasti ja rakentavasti esille.

Kun nauttii työstään, sen vaikutukset kertautuvat. Bisnesmaailmassa liikevaihto on korkeampaa niissä yrityksissä, joissa ollaan innostuneita. Asiakkaat ovat näille yrityksille uskollisempia.

Innostus ja ilo lisäävät luovuutta, mikä puolestaan lisää tuottavuutta.

Vanha intiaaniviisaus sanoo: ”Älä tuomitse miestä ennen, kuin olet kävellyt hänen mokkasiineissaan kolme kuuta”. On siis tunnettava toinen ihminen riittävän hyvin, ennen kuin voi  tuomita hänen tapaansa toimia, tai ahdistua hänen ilottomuudestaan. Joskus hänen kanssaan voisi jutella pidempään, ja oppia ymmärtämään paremmin hänen ajatuksiaan.

Kun työ ei tuota iloa, kannattaa muistuttaa itseään kuitenkin siitä, miksi on työpaikalla, ja mikä on oma perustehtävä, ja voi myös iloita siitä, että ylipäätään on työpaikka. Positiivisia asioita löytyy varmasti muitakin. Pelkkiin ongelmiin keskittyminen, niiden vatvominen ylläpitää pahaa mieltä. Tilanteen kartoittaminen nostaa esille myös hyvin toimivat asiat.

Joskus etäisyyden ottaminen auttaa.

Vuorotteluvapaa voisi tuoda tarpeellisen hengähdystauon, mutta pienemmätkin lomat auttavat.

Tuunaa toimenkuvasi mielekkäämmäksi

Jokainen voi tuunata omaa toimenkuvaansa mielekkäämmäksi. Leipääntymistä voi estää ja työniloa lisätä jo pienillä muutoksilla.

– Muuta asennettasi. Ymmärrä työsi arvo.

– Selkeytä toimenkuvaasi. Karsi turhat asiat, joiden poisjättäminen on mahdollista.

– Painota työssäsi sinulle tärkeitä asioita.

– Tee työskentelymiljööstäsi miellyttävä. Käytä siinä luovuuttasi.

– Ole kiitollinen kaikista myönteisistä asioista työssäsi ja työyhteisössäsi.

  • Anna joka päivä työkaverillesi positiivista palautetta. Myönteisen palautteen antaminen lisää myös omaa myönteisyyttä.
  • Ota haasteita vastaan.
  • Osallistu erilaisiin projekteihin ja ideoi niitä myös itse.
  • Järjestä työkavereillesi iloisia yllätyksiä, joista nautit myös itse.

Lähde: Työterveyslaitos

Minun elämäni yhtenä johtotähtenä on ollut: kun unohtaa sen, mitä ei voi muuttaa, on onnellinen.— Arvo Ylppö

Se on onnellinen, joka ei sure sitä mitä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä mitä hänellä on.— Demokritos

Tee yksi ihminen onnelliseksi joka päivä — vaikkapa se olisit sinä itse.— Tony Pettito

Kuva: Pixabay

[mc4wp_form id="278"]