Motivoiva kuva naisesta jolla smile-ilmapallo ja leveä hymy
Positiivinen ajattelu motivoi terveellisten elämäntapojen noudattamiseen. Kuva: Pexels

Oletko sääntöjen seuraaja, vai sääntöjä vastaan taisteleva? Kysymys voi tuntua erikoiselta, mutta tällä on itseasiassa merkitystä, kun ajatellaan terveellisten elämäntapojen noudattamisen haasteita.

Jos olet sääntöjä vastaan kapinoivaa tyyppiä, voi olla, ettet pysy hyvissä päätöksissä, koska vastustat rajoituksia. Et esimerkiksi voi sietää, että sinulta kielletään mitään tai pakotetaan mihinkään, vaikka kyse olisi vain omasta ajattelustasi.

Toiset ihmiset taas rakastavat sääntöjä. He onnistuvat dieeteissä ja rajoitusten noudattamisessa, ainakin hetken.

Jos huomaat kamppailevasi terveellisten tapojen pitämisen kanssa, jatka lukemista. Ratkaisu voi nimittäin olla melko yksinkertainen, ja jo pieni muutos ajattelussa voi auttaa hyvään tulokseen pääsemisessä.

Lue tästä, miten voit tehdä epämieluisista tai hankalista asioista miellyttävämpiä.

Pieni muutos ajattelussa

Ajattelemme usein että “minun täytyy” tai “minun pitäisi”. Vastaan paneva, kapinallinen osa aivoistamme sanoo sitten “mutta en halua!”

Totuus on, että meidän ei ole pakko tehdä mitään. Päädymme yleensä tekemään asioita, koska itseasiassa haluamme tehdä niitä.

Otetaan esimerkki – keittiösi on kaaoksessa. Ajattelet kenties, että “minun täytyy siivota se”, tai että ”minun pitäisi siivota se.” Mutta todellisuudessa sinun ei ole pakko siivota mitään. Itseasiassa haluat siistin keittiön. Eli oikeastaan haluat siivota sen.

Eri mieltä?

Et välttämättä ole samaa mieltä, mutta tämä todella on totta.

Sanot “minun täytyy huolehtia lapsistani/vanhemmistani/lapsenlapsistani…”. Ei, sinun ei ole pakko. Yleensä ihmisten ei ole pakko. Syvällä sisimmässäsi haluat huolehtia heistä, koska haluat että heistä huolehditaan, ja ei kenen tahansa toimesta.

Tai, “minun täytyy maksaa laskuni/verot/talolaina…” Ei, sinun ei ole pakko. Et välttämättä pidä seurauksista tai rangaistuksesta, jos et maksa, mutta pääasia on, että sinun ei ole pakko.

Oletko kapinallinen liikuntaa kohtaan?

Saatat haluta olla fyysisesti hyvässä kunnossa. Ajattelet mahdollisesti että “minun pitäisi lähteä kävelylle”, tai ”pitääkö minun mennä salille”? Jos olet hiukkaakaan kapinallinen, tällaiset ajatukset saattavat aloittaa sodan päässäsi. Toteat, että ”et halua”.

Näin saatat saada itsesi luopumaan liikkumisesta kokonaan. Tarkkailepa, saatko itsesi kiinni tällaisesta ajattelumallista! Jos halusi on olla aktiivisempi ja paremmassa kunnossa, itseasiassa sinä haluat liikkua.

Saatat ajatella, että liikut ainoastaan koska liikkuminen on tarpeellista. Mutta, oikeastaan haluat treenata, koska haluat tuloksia. Taistelu mielessäsi siitä, että liikutko koska on pakko vai koska haluat, on siis tarpeeton ja jopa haitallinen. Sen seurauksena saatat pysytellä sohvalla, sen sijaan että lähtisit lenkille.

Lopputuloksen kannalta on parempi, että ajattelet haluavasi tehdä jotain, sen sijaan että sinun täytyy tai pitäisi tehdä se. Tällä voi olla suuri vaikutus elämääsi, etenkin jos yrität tehdä muutoksia tapoihisi.

Miten näin pieni muutos voi toimia?

Kun haluat tehdä jotain, tuntuu tehtävä täysin erilaiselta, kuin jos sinun täytyy tehdä se. Mielihyvä vahvistaa käyttäytymisen mallia ja saa samanlaisen käytöksen toistumaan todennäköisemmin myös tulevaisuudessa.

Tunteet vaikuttavat käyttäytymiseen

Sääntöjä vastaan kapinoivalle ajatuksen muuttaminen muodosta “minun täytyy jättää jälkiruoka väliin” muotoon “haluan jättää jälkiruoan väliin” tuntuu paremmalta. Tuntuu kuin päätös olisi sinun. Ajatus tuntuu omalta, joten sitä vastaan ei tarvitse kapinoida.

On vaikeaa tehdä muutoksia silkalla tahdonvoimalla. Käytämme tahdonvoimaa, kun teemme jotain velvollisuudesta, koska on pakko.

Sen sijaan asioiden tekeminen omasta halusta saa sinut tuntemaan itsesi onnistuneeksi, itsevarmaksi ja päättäväiseksi. Kun tiedostat että teet asioita omasta halustasi, voit saada aikaan tunteita, jotka ajavat sinut saavuttamaan mitä tahansa!

Voitko kuvitella mitään sellaisia aktiviteetteja, joita haluaisit tehdä, mutta joita vastaan mielesi kapinoi? Luuletko että positiivisempi ajattelumalli saattaisi auttaa?


Lähde: Sixty and Me

[mc4wp_form id="278"]