Metsien upeat marjat alkavat olla pian poimintakypsiä ja mansikkaakin saa vielä. Monet ovat jo herkutelleet alkukesän makoisilla marjoilla, jotka ovat saaneet kasvaa Suomen valoisissa öissä. Monet odottavatkin jo vesi kielellä ensimmäisten mustikoiden, punaherukoiden, mustaherukoiden ja lakkojen satoa. Lisäksi pihalla kasvavasta raparperista voi taikoa monenmoista.

Moni meistä nauttii mieluiten kotimaiset marjat tuoreena, mutta myös muilla käyttömuodoilla voi löytää yllättäviä makuelämyksiä ja saada mukavaa vaihtelua marjojen käyttöön. Oletpa sitten himomarjastaja tai nautit enemmän marjojen ostamisesta kaupan tuoretiskiltä, olemme koonneet sinulle muutamia vinkkejä marjojen käyttämistä varten. Oletko jo ehtinyt kokeilla näitä vaihtoehtoja?

Pelaa nyt hedelmäpelejä CasinoEurolla!

Marjojen kuivattaminen

Oletko koskaan kokeillut marjojen kuivattamista? Lopputulos on yllättävän maukas, sillä maku tiivistyy upealla tavalla nesteen haihtuessa. Kuivatuista marjoista saa terveellisiä välipaloja, joita voi käyttää halutessaan myös esimerkiksi luonnonjogurtin joukossa. Maku on makea ilman lisättyä sokeria, joten monet lapset pitävät niiden mausta jo sellaisenaan.

Kuivattaminen onnistuu kaikkein parhaiten yrtti- ja hedelmäkuivurissa, joka on tarkoitettu juuri marjoja varten. Laite toimii useimmiten alle 40 asteen lämpötilassa, joten vitamiinit ja muut tärkeät ravintoaineet säilyvät matalan lämpötilan ansiosta. Yrttikuivurissa kuivaaminen vie tosin matalan lämpötilan takia suhteellisen paljon aikaa, sillä marjoja voi joutua kuivattamaan jopa 8-12 tuntia.

Vaihtoehtoisesti voit kokeilla myös uunissa kuivaamista. Uunin lämpötila on huomattavasti korkeampi, joten kuivaaminen käy nopeammin. Marjojen kanssa on hyvä olla tarkkana, sillä korkean lämpötilan ansiosta ne voivat kärähtää suhteellisen nopeaa tahtia.

On hyvä olla tarkkana, että marjat kuivuvat kunnolla. Jos niihin jää nestettä, ne voivat homehtua sisältä, mikä voi aiheuttaa koko satsin tuhoutumisen. Tämän takia on hyvä paloitella marjat suhteellisen samankokoiseksi, jotta ne kypsyvät samaan tahtiin. Voit koemaistaa marjoja kuivatuksen päätteeksi ja testata, ovatko ne kuivuneet tarpeeksi.

Marjat pienenevät merkittävästi kuivuessaan, minkä johdosta maku tiivistyy ja määrä pienenee. Älä siis ylläty, jos puolen litran marjamäärä pienenee merkittävästi jopa 1 desilitraan.

Soseuta marjat

Marjat maistuvat yllättävän hyvin myös soseutettuna. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi puuroon tai kakun täytteeksi. Vain mielikuvitus on rajana marjasoseiden käytössä – mansikkasosetta voi käyttää maukkaan mansikkamargaritan pohjana. Jos sinulla käy siis kylässä esimerkiksi pienempiä lapsia, voit tarjolla heille samaa terveellistä sosetta, jossa on vain marjan omaa sokeria.

Marjasoseiden valmistaminen on todella helppoa. Kun olet perannut marjat, voit vain heittää ne yhteen kulhoon. Jos sinulla on sauvasekoitin tai tehosekoitin, voit vain muussata marjat tasaiseksi soseeksi. Marjasose toimii hyvin jo pienellä määrällä sokeria, joten sitä ei tarvitse juuri lisätä joukkoon. Sose on heti käyttövalmis tai voit vaihtoehtoisesti laittaa sen pakkaseen ja nauttia kesäisistä mauista myös keskellä talvea. Näin ollen voit kokea upeita makuja myös myöhemmässä vaiheessa!

Liköörin valmistus

Oletko koskaan kokeillut marjaliköörin tekoa itse? Itse tehdyssä liköörissä on parhaimmillaan todella autenttinen maku, joka hakee vertaistaan. Netissä on valtava määrä laadukkaita ohjeita, joilla voi valmistaa herkullista marjalikööriä. Esimerkiksi punaherukka ja raparperi sopivat todella hyvin likööriksi, kunhan sokeria on joukossa tarpeeksi. Valmistusprosessi on yllättävän helppoa, kun antaa liköörin valmistukselle aikaa ja seuraa ohjeita huolellisesti. Tällä tavalla voit saada syksyksi herkullisia liköörikokemuksia, joita kelpaa tarjota vieraillekin.

Toivottavasti sait vinkeistämme uutta inspiraatiota marjojen käyttämistä varten ja koet ikimuistoisia makuelämyksiä!


Kuva: Pixabay

[mc4wp_form id="278"]