eläkeläisnainen istuu yksin penkillä ja katsoo merelle
Ensimmäinen matka yksin saattaa pelottaa. Kuva: Pixabay

Yksin matkustaminen saattaa olla pelottavaa.

Voi olla, että aikaisemmin joku toinen on huolehtinut matkajärjestelyistä – varauksista, tietojen etsimisestä, budjetoinnista.

Mutta yhtäkkiä, mistä tahansa syystä, kaikki onkin kiinni sinusta itsestäsi. Eikä nyt puhuta pelkästään matkan suunnittelusta ja järjestämisestä, vaan sinun täytyy myös lähteä matkaan itseksesi.

Tämä voi olla kauhistuttavaa.

Pelaa turvallisesti CasinoEurolla omilla pankkitunnuksillasi ja nappaa myös bonus ensitalletuksellesi!

Huonot uutiset olivat siinä. Sitten hyviin uutisiin: matkustaminen yksin, kun olet kuusikymmentä tai yli, voi olla helppoa, turvallista, ja tyydyttävämpää kuin aavistatkaan.

Eläkeläisnainen istuu kannettavan tietokoneen ääressä
Huolellinen suunnittelu lievittää matkastressiä. Kuva: Pexels.

Yksin matkustamisen aakkoset

Ajatus yksin matkustamisesta voi olla helpompi, kun seuraat matkan suunnittelussa näitä vaiheita. Ne saavat sinut toivottavasti luottamaan itseesi niin, että uskaltaudut ulos kodistasi ja ottamaan maailman haltuun.

Hyväksyminen

Älä haikaile matkakumppanin perään. Hyväksy se, että olet lähdössä yksin. Tämä auttaa suuresti matkaan valmistautumisessa.

Mukavuus

Valitse mukava, tuttu kohde ensimmäiseksi kohteeksesi. Sellainen paikka, missä et tunne itseäsi täysin muukalaiseksi.

Tällainen matka voi olla vaikkapa viikonloppuloma uuteen kaupunkiin jossain lähistöllä. Jos haluat matkustaa ulkomaille, valitse kohde, jossa on riittävän samanlaista kuin kotona. Virossa muun muassa on usein mahdollista löytää suomea puhuvia, tai ainakin muita suomalaisia turisteja, jos oma kielitaito epäilyttää. Tai jos tunnet itsesi pelottomaksi, voit lentää esimerkiksi Espanjan aurinkorannalle. Sielläkin suomalaisten yhteisö on tarvittaessa lähellä.

Kesto

Pidä ensimmäinen matkasi lyhyenä. Näin sinulla ei ole aikaa alkaa potea koti-ikävää. Ja jos tuntuu, että matka ei ollut riittävän pitkä, voit lähteä seuraavalla kerralla pidemmälle reissulle.

Suunnittelu

On tärkeää tehdä hyvä suunnitelma ennen matkaa.  Voit toki muuttaa suunnitelmaa lennosta matkan aikana, mutta matkaa edeltävää stressiä helpottaa se, kun tiedät minne olet menossa ja mihin aikaan.

Rohkeus

Onnittele itseäsi. Kaikki järjestyy, sinulla on homma hallussa. Olet lähdössä yksin reissuun. Kyseessä on sinun lomasi, eikä muusta tarvitse välittää.

yksinäinen henkilö rannalla
Matkustaminen yksin on todennäköisesti aivan turvallista. Kuva: Pexels.

Turvallisuus yksin matkustaessa

Kun tulemme vanhemmiksi, ja nuoruuden huolettomuus haihtuu, pienet pelot saattavat alkaa jäytää mieltä. Mitä jos sairastun? Mitä jos minut ryöstetään?

Muista silloin tämä: mitä tahansa voi sattua myös kotona! Sinun ei tarvitse olla Pariisissa tai Ateenassa. Asioita tapahtuu. Ja, on paljon asioita, joita voit tehdä etukäteen sen eteen, että mitään ei tapahtuisi.

Tee suunnitelma sairastumisen varalle

Sairastuminen ei ole mukavaa, olit sitten missä tahansa, ja vähiten silloin kun olet oudossa paikassa itseksesi. Paras puolustus sairastumisen varalta on ottaa kattava matkavakuutus. Jos sairastut, ainakaan sinun ei tarvitse myydä omaisuuttasi saadaksesi hoitoa.

Jo ennen matkaa voit tarkastaa vakuutusyhtiöltä missä sijaitsee matkakohteesi lähin lääkäri ja sairaala. Sairaanhoitokulujen maksaminen järjestyy yleensä mutkattomasti, kun käytät vakuutusyhtiösi määrittelemää paikkaa. Vakuutusyhtiöt myös tarjoavat usein suomenkielistä tukea puhelimitse ympäri vuorokauden, jos sairaus tai tapaturma yllättää.

Voit lähteä matkaan turvallisemmin mielin, kun kirjoitat tärkeät puhelinnumerot talteen jo ennen lähtöä.

Jos yövyt hotellissa, muista että hotelleilla on aina yhteys lääkäriin. Soita vain vastaanottoon, jos tunnet itsesi sairaaksi.

Tee turvallisuussuunnitelma

Ryöstetyksi tulemisen pelko on yleistä missä iässä tahansa. Emme halua, että meiltä varastetaan se vähäinen, mitä olemme ottaneet mukanamme reissuun (puhumattakaan siitä, miten rasittavaa on yrittää hankkia käteistä ja sulkea luottokortit vieraassa paikassa).

Kaikkea ei voi ennakoida, mutta on kuitenkin muutamia turvallisuuteen liittyviä asioita, mitä voit ottaa huomioon jo etukäteen matkaa suunnitellessa.

Ensinnäkin saatat haluta turvata hotellihuoneesi. Kun olet sisällä, voit käyttää jonkinlaista hälytysjärjestelmää. Se voi olla vaikka yksinkertainen ovistoppari oven alla, tai kannettava ovenkahvahälytin, joka hälyttää koko naapuruston äänellään, jos joku yrittää sisään.

Kun olet ulkona, voit esimerkiksi jättää radion päälle huoneeseen karkottamaan mahdolliset varkaat. Muista, ettet koskaan jätä mitään arvokasta hotellihuoneeseen.

Ulkona liikkuessasi voit kantaa mukana laukkua, joka on suunniteltu estämään varkaudet. Nykyisin kaupoissa on tarjolla monenlaisia reppuja ja rahavöitä erilaisiin tarpeisiin.

hyväntuulinen eläkeläisnainen nauttii auringosta
Yksin matkustamisella on positiivisia vaikutuksia myös matkan jälkeiseen elämään. Kuva: Pexels.

Yksin matkustamisen hyödyt

Käytännön valmistelut on nyt hoidettu ja matka voi alkaa. Todennäköisesti yllätyt positiivisesti siitä, kuinka hieno kokemus matkustaminen ilman seuraa on.

Yksin matkustamisen hyödyt eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään itse matkaan. Todellisen palkinnon yksin matkustamisesta saat, kun palaat kotiin muuttuneena ihmisenä.

Ajattele mitä pelkoja ja esteitä ylitit ensimmäisellä matkallasi – hieno saavutus! Selvisit niistä – mihin muuhun pystytkään?

Tunnet itsesi itsevarmemmaksi ja vahvemmaksi. Pärjäät paremmin odottamattomissa tilanteissa. Maailma on sinulle nyt avoin.

Tästä kaikesta on hyötyä elämässäsi myös matkan jälkeen: olet valmis kohtaamaan mitä tahansa elämä eteesi tuokaan.

Sillä olethan juuri ollut poissa kotoa, yksin. Selviydyit matkallasi tuntemattomaan, ja vielä sieltä takaisinkin.

Olet valmis seuraavaan seikkailuun!


Mitä ajatuksia yksin matkustaminen herättää? Oletko matkustanut jonnekin yksin? Kuinka kauas kotoa lähdit? Millainen kokemus se oli?


Lähde: sixtyandme

[mc4wp_form id="278"]