Matkailusivusto Lonely Planet julkaisi viime vuoden lopulla jutun parhaista esteettömän matkailun kohteista maailmassa. Sivuston mukaan maailmassa on miljardi ihmistä, jolla on jokin vamma. Siksi on tärkeää, että aiheesta puhutaan. Mitä enemmän resursseja saadaan kaikille esteettömään matkailuun, sitä parempi.

Lue tästä mitkä kuusi Euroopan ulkopuolista kohdetta Lonely Planet nosti esteettömän matkailun huippukohteiksi:

Playa del Carmen, Meksiko

Tunnin ajomatkan päässä Cancúnin kansainväliseltä lentoasemalta sijaitseva Playa Del Carmen ei ehkä yllä samaan kuin vilkkaammat naapurinsa, mutta se on joka tapauksessa erinomainen matkakohde, etenkin pyörätuolimatkailijoille. Kaupungissa on esteettömiä hotelleja ja esteetön ranta, jonka varusteluun kuuluu rantapyörätuolit. Rannalla on jopa välineistöä joka mahdollistaa esteettömän snorklaamisen, jotta kaikki voisivat nauttia koralliriutasta ja vihreistä kilpikonnista.

Isoin syy matkustaa Playa del Carmenille on kuitenkin lähistöllä sijaitsevat, suurilta osin esteettömät, arkeologiset kohteet Chichén Itzá ja Tulum. Kyse on liikuntarajoitteiselle harvinaislaatuisesta mahdollisuudesta päästä lähelle muinaisia raunioita.

San Diego, Kalifornia, Yhdysvallat

Suuri osa Yhdysvaltojen infrastruktuuria on esteetöntä; maassa vietettiinkin juuri vammaisuuden perusteella syrjimisen kieltävän lain kolmattakymmenettä vuosipäivää.

Ruutukaavan mukaan rakennettu San Diego on enimmäkseen tasainen ja siellä on täysin esteetön raitiovaunuverkosto. Kaupungin ilmasto on myös hyvin suotuisa, ja lämpötila ympäri vuoden miellyttävät 17–27 celsius astetta.

Historiallinen kaasulamppukortteli on erittäin pyörätuoliystävällinen, kuten myös valtava Balboa-puisto (jossa on myös lievästi kukkulainen San Diegon eläintarha). Mutta kaupungin päänähtävyys on kilometrien mittainen rantabulevardi meren edustalla. Siellä on saatavilla jopa moottoroituja rantapyörätuoleja.

Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat

Las Vegas on epäilemättä yksi Yhdysvaltojen liikuntarajoitteisille ihmisille ystävällisimmistä kaupungeista. Kasinot, sekä maailmakuuluja muusikkoja ja esityksiä isännöivät esiintymispaikat, ovat kaikki esteettömiä pyörätuoleille. Niin on myös suurin osa vierailukohteista ja nähtävyyksistä, joista monet – kuten Bellagion suihkulähteet ja Fremont Street Experience – ovat lisäksi täysin ilmaisia.

Ehkä hieman yllättävästi, High Roller – korkein näköalatorni maailmassa, jolla kestää 30 minuuttia täyden kierroksen tekemiseen – on myös pyörätuoleille esteetön. Ja adrenaliinin ystäville: pyörätuolia käyttävät voivat nauttia SlotZilla -vaijeriliu’usta, joka saavuttaa jopa 56 km tuntinopeuden. Pyörätuolimatkailija voi myös lähteä kuumailmapallolennolle kaupungin ylle.

Lisää tähän laaja valikoima esteettömiä majoituspaikkoja, helpot kierrokset pitkin leveitä kävelykatuja, täysin esteetön ja koko kaupungin kattava linja-autoliikenne, sekä runsaasti pyörätuoliystävällisiä takseja, ymmärtääksesi miksi Las Vegas on erinomainen kohde pyörätuolimatkailijoille.

Philadelphia, Pennsylvania, Yhdysvallat

Philadelphia on yksi vanhimmista kaupungeista Yhdysvalloissa, joten sen ei ehkä odottaisi olevan kovin esteetön – mutta se on. Vaikka sen vanha kaupunki voi osoittautua osittain haasteelliseksi pyörätuolin käyttäjille, kävelytiet ovat yleisesti ottaen hyvin huollettuja matkailijoiden suosimilla alueilla.

Suurin osa kaupungin nähtävyyksistä on kolmen kilometrin säteellä kaupungintalosta. Metro, joka aukaistiin 1907, on vain osittain pyörätuoleille esteetön, kuten myös rataverkosto. Valitettavasti ikääntyvä raitiovaunujärjestelmä ei ole esteetön. Kaupungin linja-autot ovat kuitenkin kaikki matalalattiaisia ja pyörätuoliystävällisiä. Samoin on turistibussi PHLASH, joka ajaa silmukkaa keskikaupungilla, pysähtyen moniin suosituimmista nähtävyyksistä. Päivälippu tähän turistibussiin maksaa ainoastaan viisi dollaria.

Kaupungin suosituimmat nähtävyydet – kuten Independence Hall, Liberty Bell, Love Park ja Philadelphia Museum of Art – ovat kaikki esteettömiä pyörätuoleja käyttäville vierailijoille, rakennusten korkeasta iästä huolimatta. Philadelphian sydämessä on runsaasti pyörätuoliystävällisiä majoitusvaihtoehtoja.

Melbourne, Australia

Melbourne on yksi maailman esteettömimmistä kaupungeista. Kaupungissa on tiivis keskusta, ja kattava esteettömän julkisen liikenteen verkosto. Vieraile Australian urheilupääkaupungin parhaimmissa pyörätuoliystävällisissä ravintoloissa, nauti mahtavista maisemista Great Ocean Road -reitillä ja käy yhdessä maailman hienoimmista eläintarhoista. Myös monet seudun puistot ovat avoimia vierailijoille joilla on erityistarpeita.

Singapore

Singapore on varmasti esteettömin kaupunki Aasiassa ja ylipäätään yksi maailman esteettömimmistä kaupungeista. Esteettömyys kuuluu kaupungin säännöstöön, jota on noudatettu jo vuosikymmeniä. Kaupungin vaurastuminen on lisäksi johtanut esteettömämpään pääsyyn suurimpaan osaan rakennuksista, eikä rampeista ole puutetta. Vaikka sähköpyörätuoliystävälliset taksit eivät olekaan yleisiä, esteetön pääsy MRT-metroon ja busseihin tekee ne tarpeettomiksi. Singaporessa ei tarvitse kysyä ”minne pääsen esteettömästi?”– puhuttiinpa sitten katuruoasta tai ihmeellisestä eläintarhasta. Liikkuminen on helppoa liikuntarajoitteisillekin matkailijoille.


Lähde: Lonely Planet

Kuvat: Pixabay, Pexels

[mc4wp_form id="278"]