Harmoninen, siisti vaatehuone

Pikamuoti on monille käsitteenä tuttu, mutta oletko kuullut hitaasta muodista?

”Hidas muoti” tulee englanninkielisestä termistä “slow fashion”, millä tarkoitetaan pikamuodin vastakohtaa: Vaatteita, jotka ovat laadukkaita, klassisia ja kestävät kulutusta. Hidas muoti on harkittu ja huolella tehty vaihtoehto haitalliselle pikamuodille.

Hidas muoti ei ole uusi ilmiö, mutta se on noussut pinnalle etenkin viime vuosina. Viime vuonna tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 15 % kuluttajista Yhdysvalloissa ja Euroopassa aikoi ostaa ekologisempia ja eettisempiä vaatteita vastauksena ylikuluttamiseen ja kestämättömiin käytäntöihin, jotka ovat tullet esille koronaviruskriisin kautta.

Vastikään tehdyn brittiläisen raportin mukaan 83 % haastatelluista kuluttajista ajatteli, että vaatteiden pitäisi kestää pidempään ja olla korjattavissa. 58 % oli ostanut vähemmän vaatteita lockdownin aikana ja 28 % haastatelluista käytti samoja vaatteita pidempään ja kierrätti vaatteitaan enemmän kuin normaalisti.

27 % haastatelluista, jotka kuuluivat Z-sukupolveen (eli ovat 18–24-vuotiaita), halusi tukea eettisiä ja ekologisia brändejä, vaikka heidät yleensä yhdistetään erityisesti pikamuotiin.

Mitä on pikamuoti?

Kuten termi viittaa, pikamuoti on vaate- ja asusteteollisuutta, jossa edullisia vaatteita tehdään nopeasti ja halvalla. Pikamuotiketjut tunnistavat uusia trendejä jatkuvalla syötöllä, jonka jälkeen vaatteet valmistetaan pikavauhtia ja viedään saman tien kauppoihin myytäväksi. Tuotteet ostetaan ja toimitetaan nopeasti, jonka jälkeen niitä käytetään muutaman kerran ennen kuin kuluttaja siirtyy seuraavaan trendiin.

Kilpailu on kovaa, joka tarkoittaa, että kuluttajat olettavat saavansa aina vaan nopeampaa palvelua ja edullisempia hintoja. Mutta kaikella tällä on kääntöpuolensa.

Pikamuodit ongelmat

Pikamuotiteollisuudella on monia haittavaikutuksia ympäristöön ja ihmisiin, koko vaatteenvalmistusketjun matkalla.

Vaatteet ovat huonolaatuisia

Vaatteet on tehty halvoista, usein synteettisistä materiaaleista, ompelujälki ja viimeistely on huonoa. Aikaa laadunvalvonnalle ei ole.

Pikamuodin ympäristövaikutukset

Vaatteiden valmistusprosessissa ympäristövaikutuksia ei useinkaan oteta huomioon, millä on katastrofaaliset seuraukset alueille, joilla vaatetehtaat sijaitsevat. Trendit vaihtuvat nopeasti, mikä tarkoittaa, että yksittäistä vaatekappaletta ei useinkaan käytetä montaa kertaa. Vaatteet ovat niin huonolaatuisia, että niiden käyttöikä on joka tapauksessa usein lyhyt. Iso osa vaatteista päätyy kaatopaikalle.

Epäeettiset työolosuhteet

Paine pitää hinnat edullisina tarkoittaa, että riski työntekijöiden riistämiseen kasvaa. Erityisesti kasvattajat ja tehdastyöntekijät ovat haavoittuvaisessa asemassa ja joutuvat usein työskentelemään huonoissa työolosuhteissa erittäin matalalla palkalla. Vakavistakaan ympäristövaikutuksista ei usein välitetä.

Mitä on hidas muoti ja miksi sen suosio kasvaa?

Tietoisuus muotiteollisuuden vahingollisista vaikutuksista on johtanut eettisen ja ekologisen muodin liikkeen nousuun. Kaksi vuotta sitten ”slow fashion” mainittiin sosiaalisessa mediassa yli 90 miljoonaa kertaa, kun ihmisten ostotottumukset alkoivat muuttua.

Hidas muoti on pikamuodin vastakohta. Sillä tarkoitetaan vaateteollisuutta, joka ottaa huomioon kestävän raaka-ainehankinnan ja vastuullisen tuotannon. Vaatteet valmistetaan laadukkaista materiaaleista, ja ne kestävät käyttöä. Hitaan muodin tuottajat pyrkivät mahdollisimman pieneen ympäristövaikutukseen.

Kuluttajat tekevät harkittuja ostopäätöksiä kiirehtimättä. Tietoa itselle sopivasta vaihtoehdosta etsitään huolella. Hitaan muodin kuluttaja käy läpi vaatekaappinsa ja tarkistaa, että uusi vaate sopii jo kaapissa oleviin.

Tämä tarkoittaa, että tuotteisiin investoidaan yleensä enemmän rahaa, mutta ostetut vaatteet ovat usein ajattomia malleja, jotka kestävät jopa vuosia ja useita käyttäjiä.


Lähde: Silversurfers

Kuva: Pexels

[mc4wp_form id="278"]