Suomessa on kaupunki- ja luontomatkailijalle tarjolla lukematon määrä erilaisia retkikohteita. Kansallispuistoja Suomessa on yhteensä 40. Näiden suojelualueiden tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä tarjota ihmisille mahdollisuus luonnosta nauttimiseen. Paikkakunta, jossa on kansallispuisto, on merkitty tähdellä*. Kuntien asukaslukumäärät ovat kesäkuulta 2020.

Alla esittelyssä kunnat, joiden nimi alkaa kirjaimilla U-Ä.

Ulvila

Ulvila on Satakunnan maakunnassa sijaitseva kaupunki, jonka väkiluku on 12 842 ja kokonaispinta-ala 422,51 km², josta vesistöä 21,82 km².

Nähtävyyksiä: Friitalan nahkamuseo, Kaasmarkun mylly ja luontopolku, Leineperin rautaruukki, Pappilan lampi, Ravanin kasarmialue, Ruskilankoski, Saaren kartano, Trumetarin tila, Ulvilan kirkko, Trumetarin tila.

www.ulvila.fi

Pelaa CasinoEurolla kätevästi omilla pankkitunnuksillasi. Tee tili jo tänään!

Urjala

Urjalan kunta sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa. Kunnan väkiluku on 4675, ja sen pinta-ala on 505,38 km², josta 29,98 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Kivisakasti, Kortejärven luontotorni ja taukopaikka, Nuutajärven lasikylä, Urjalan kirkko ja kirkkomuseo, Urjalan museo, Väinö Linna -reitti.

www.urjala.fi

Utajärvi

Utajärvi on kunta Pohjois-Pohjanmaan maakunnan itäosassa. Kunnassa asuu 2 643 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 736,72 km², josta 65,57 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Kirkko ja tapuli, Kotiseutumuseo, Oulujokivarren kalastusalue, Sotkakosken möljä.

www.utajarvi.fi

Utsjoki

Utsjoki sijaitsee Lapin maakunnassa. Kunnassa asuu 1 206 ihmistä, ja sen pinta-ala on 5 372,00 km², josta 226,02 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Akuvaara, Ala-Jalveen viiden kilometrin pituinen museotie, Alaköngäs, Baaduksen poroerotusaita, Erttegvaaran kivikaarre, Fiellunköngäs, Jeskadam-tunturit, Kaamasen-Utsjoen postipolku, Kargasniemi, Kaigasniemen Ailligs-tunturi, Kenespahta, Kevojoen kanjoni, Kevojärvi, Kuivi-tunturi, Kuninkaankivi, Kylätalo Giisa, Muotkatunturi, Niggaljärvi, Nuorgam, Nuvvus-Ailligs-tunturi, Outakosken saamelaiskylä, Outakosken seitakivi, Pahtavaara, Paddasjoen kivikaarre, Saamen silta, Seitasuvanto-kaksoisseita, Stuorra-Avdsin rotkolaakso, utsjoen kirkko ja kirkkotuvat, Utsjoen pappila, Välimaa-saamelaistalo, Yläköngäs.

www.visitutsjoki.fi

Uurainen

Uuraisten kunta sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Kunnan virallinen väkiluku on 3 677, ja sen pinta-ala on 372,26 km² josta 24,28 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Kirkko, Kotiseutumuseo.

www.uurainen.fi

Uusikaarlepyy

Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevan Uusikaarlepyyn kaupungin asukasluku 7 478 ja kokonaispinta-ala 1 675,64 km², josta merialueita 938,00 km² ja sisävesiä 4,51 km².

Nähtävyyksiä: G.C von Döbelnin monumentti, Jepuan Kotiseutumuseo, Koulumuseo – Svedbergin koulu, Museorautatie, Raatihuone, Siltatupa, Smeds maatilamuseo, Uudenkaarlepyyn museo, Vesitorni ja kahvila Panorama, Zacharias Topeliuksen lapsuudenkoti, Kuddnäsin museo.

www.uusikaarlepyy.fi

Uusikaupunki

Varsinais-Suomen maakunnassa sijaitsevassa Uudessakaupungissa asuu 15 377 ihmistä ja kaupungin kokonaispinta-ala on 1 932,43 km², josta merialueita 1 382,16 km² ja sisävesiä 47,41 km².

Nähtävyyksiä: Automuseo (Saab-kokoelma ja autokorjaamomuseo), Bonk-keskus, Isonkarin majakka ja Saaristotaitokeskus, Kalannin kotiseutumuseo, Kalannin Pyhän Olavin kirkko, Kalannin veteraanimuseo, Katanpään linnakesaari Kustavissa, Korsumuseo, Kulttuurihistoriallinen museo, Lokalahden kirkko, Luotsimuseo, Merimiehenkoti-museo, Myllymäen puisto, Pakkahuoneen vierassatama, Putsaaren piilokirkko, Pyhämaan uhrikirkko, Pyhämaan uusi kirkko, Taidetalo Ars Aarras, Uudenkaupungin uusi kirkko, uudenkaupungin vanha kirkko.

www.visituusikaupunki.fi

Vaala*

Vaalan kunta sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan itäosassa. Kunnassa asuu 2 785 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 764,03 km², josta 461,44 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Kassu Halonen -taidetalo, Lamminahon talo, Manamansalon muistomerkkikirkko,  Rokuan kansallispuisto, Säräisniemen kotiseutumuseo, Vaalan kirkko, Wanha Woimala.

www.vaala.fi

Vaasa

Kuva: Visitvaasa.fi

Vaasan kaupunki sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa. Kaupungin asukasluku on 67 569 ja kokonaispinta-ala 575,13 km², josta merialueita 205,59 km² ja sisävesiä 4,87km².

Nähtävyyksiä: Alkulan tila, Bragen ulkoilmamuseo, Edvinin taidepuisto ja korsukylä, Huvipuisto Wasalandia, Kylpylä Tropiclandia, merenkurkun saaristo, Pohjanmaan museo, Terranova – merenkurkun luontokeskus, Tikanojan taidekoti, Vaasan kauppahalli, Vaasan merimuseo.

www.visitvaasa.fi  

Valkeakoski

Pirkanmaan maakuntaan kuuluvassa Valkeakosken kaupungissa asuu 20 800 ihmistä, ja kaupungin kokonaispinta-ala on 372,03 km², josta sisävesiä 99,99 km².

Nähtävyyksiä: Kauppilanmäen museoalue, Lasten seikkailupuisto, Myllysaaren museot, Rapolan Linnavuori, Sääksmäen kotiseutumuseo, Visavuori, Voipaalan taidekeskus, Valkeakosken kappelikirkko, Valkeakosken kirkko.

www.visitvalkeakoski.fi

Vantaa

Vantaa sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Kaupungin väkiluku on 237 231 ja kokonaispinta-ala 240,35 km², josta sisävesiä 1,98 km²

Nähtävyyksiä: Helsingin pitäjän kirkonkylä ja Pyhän Laurin kirkko, Heureka, Kuninkaantie, Sotungin kylä, Suomen ilmailumuseo, Vantaan kaupunginmuseo, vantaan taidemuseo, vantaan ulkoilukeskus Kuusijärvi.

www.vantaa.fi

Varkaus

Varkaus on kaupunki Pohjois-Savon maakunnan eteläosassa. Kaupungissa asuu 20 392 ihmistä, ja sen pinta-ala on 524,47 km², josta 138,84 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Evankelisluterilainen kirkko, Harjurannan luontokirkko ja Peisin luontopolku, Härkämäen observatorio, Komminselän silta, Kämärin saari ja Ämmäkoski, Mekaanisen musiikin museo, Mulan ja Ruokojärven lintutornit, Ortodoksinen kirkko, Taidekeskus Väinölä, Taipaleen kanava ja Kanavamuseo, Varkauden kirjasto, Varkauden kotiseutukeskus, Varkauden museo, Varkauden taidemuseo, Vesitornin näköalatasanne.

www.visitvarkaus.fi

Vehmaa

Vehmaan kunta sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Kunnan väkiluku on 2 320 ja kokonaispinta-ala 202,1 km², josta vesistöä 13,32 km²

Nähtävyyksiä: Kivityömuseo, Ruotusotamiehen torppa, Vehmaan kotiseutumuseo, Pyhän Margareetan kirkko.

www.vehmaa.fi

Vesanto

Vesanto sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan länsiosassa. Kunnassa asuu 1 994 ihmistä ja sen pinta-ala on 569,80 km², josta 147,18 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Kaskikivet, Ortodoksinen rukoushuone, Syvälahden Pajutila, Vesannon puukirkko, Vesannon torpparimuseo.

www.vesanto.fi

Vesilahti

Vesilahden kunta sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa. Kunnan väkiluku on 4 374 ja kokonaispinta-ala 353,94 km², josta sisävesiä 52,90 km².

Nähtävyyksiä: Hiittenmaa, Hurskasvuori, Laukon kartano, Tununvuori, Vesilahden kirkko, Vesilahden kirkko.

www.vesilahti.fi

Veteli

Vetelin kunta sijaitsee Keski-Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 3 113 ihmistä, ja sen pinta-ala on 520,91 km², josta 18,78 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Kasakkakankaan luonnonsuojelualue, Kotiseutumuseo, Patanan tekojärvi, Pilvinevan suoalue ja Pirkkutaisenjärvi, Raivaajapatsas, Suomen sodan muistomerkki, Veistoateljee Aimo Vähäkainu, Vetelin kirkko.

www.veteli.fi

Vieremä

Vieremän kunta sijaitsee Pohjois-Savon maakunnan pohjoisosassa. Kunnassa asuu 3 536 ihmistä ja sen pinta-ala on 973,35 km², josta 48,14 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Haajaisten koulukievari, Hällämönharju, Kyrönniemen hiljaisuuden keskus, Mykönlammin virkistyskalastuspaikka, Patikkareitti Aarnikotkan polku, Rotimojoki, Talaskangas.

www.vierema.fi

Vihti*

Vihti sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 29 235 ihmistä, ja sen pinta-ala on 567,06 km², josta 45,04 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Galleria Pictor, Nuuksion kansallispuisto, Olkkalan kartano, Pyhän Birgitan kirkon rauniot, Vanjärven lintualue, Vihdin kirkko, Vihreä huvila, Kokkokallio, Rokokallio, Koniavuori.

www.visitvihti.fi  

Viitasaari

Keski-Suomen maakunnassa sijaitsevassa Viitasaaren kaupungissa asuu 6 100 ihmistä, ja kaupungin kokonaispinta-ala 1 589,12 km², josta sisävesiä 340,57 km².

Nähtävyyksiä: Anttilan tilan kotimuseo, Heinäsuvannon luontopolku ja lintutorni, Keihärinkosken näkötorni, Kärnän sähkölaitosmuseo, Metsätyömuseo, Porthanin puisto, Savivuoren näkötorni, Suovanlahden Myllytupa, Taidetalo Tuulensuu, Tsasouna, Viitasaaren kirkko, Vuorelan kartano.

www.viitasaari.fi

Vimpeli

Vimpelin kunnassa Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuu 2 812 ihmistä ja sen pinta-ala on 328,79 km², josta 41,47 km² on vesistöjä. 

Nähtävyyksiä: Lakeaharju, Suksi- ja pesäpallomuseot, Vimpelin pyöreä kirkko.

www.vimpeli.fi

Virolahti*

Virolahti sijaitsee Kymenlaakson maakunnassa Suomenlahden rannalla Venäjän rajalla. Kunnan asukasluku on 3 096 ja sen pinta-ala on 558,98 km², josta 4,26 km² sisävesistöjä.

Nähtävyyksiä: Itäisen Suomenlahden kansallispuisto, Veli saarisen puisto, Bunkkerimuseo, Virolahden kirkko ja kirkonkylä, Virolahden kotiseutumuseo.

www.virolahti.fi

Virrat

Virrat on Pirkanmaan maakunnassa sijaitseva kaupunki, jossa asuu 6 516 ihmistä, ja sen pinta-ala on 1 299,08 km2, josta 136,41 km2 on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Herraskosken kanava, Killinkosken vanha tehdasmiljöö, Perinnekylä, Torisevan rotkojärvet ja luontopolku, Virtain laivaranta ja rantapuisto, Virtain kirkko.

www.virrat.fi

Vårdö

Vårdö sijaitsee Ahvenanmaan maakunnassa. Vårdön asukasluku on 450 ja pinta-ala 572,56 km², josta 101,71 km² on maata, 0,39 km² sisävesiä ja loput 470,46 km² merta.

Nähtävyyksiä: Ahvenanmaan koulumuseo, Sefferin kotiseutumuseo.

www.vardo.ax  

Vöyri

Vöyri sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 6 434 ihmistä, ja sen pinta-ala on 1 499,98 km², josta 9,19 km² on sisävesistöjä.

Nähtävyyksiä: Aselaiva Equityn näyttely, Ehrsin puisto, Erik Hägglundin valokuvamuseo, Klemetsintalot, Maksamaan kirkko, Muinaislöydöt, Maksamaan kirkko, Verner Rasmuksen posliinimuseo, Vöyrin puukirkko.

www.voyri.fi

Ylitornio

Ylitornion kunta sijaitsee Lapin maakunnan lounaisosassa. Kunnassa asuu 3 905 ihmistä ja sen pinta-ala on 2 212,47 km², josta 184,43 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Aavasaksa, Annikki Kariniemen patsas, Likan tupa ja Katajan pirtti, Keisarinmaja, Kohkolan talo, Koulumuseo, Kristineströmin kartano, Niuron perinnetalo, Näköalatorni.

www.ylitornio.fi

Ylivieska

Ylivieskan kaupunki sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan lounaisosassa. Kaupungin väkiluku on 15 312, ja sen pinta-ala on 573,42 km², josta 4,50 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Ateljeekoti Vuokko Kauppinen, Eliaksen kotimuseo, Helaalan mylly, Jumbo (vanha höyryveturi), Kertun ja Kalevin nuket ja laivat -näyttely, Puuhkalan kotiseutumuseo, Puukirkko, Savisilta, Körttimuseo.

www.ylivieska.fi

Ylöjärvi*

Ylöjärven kaupungissa Pirkanmaan maakunnassa suu 33 350 ihmistä ja kaupungin kokonaispinta-ala on 1 324,14 km², josta sisävesiä 208,41 km².

Nähtävyyksiä: Aurejärven kirkko, Haverin kultakaivos, Inkulan sillat, Kurun kirkko, Kurun ulkomuseo, Länsi-Teiskon rukoushuone, Pengonpohjan rukoushuone, Seitsemisen kansallispuisto, Suomen Jäähdytystekniikan museo, Toivolan lava, Vikelän tuulimylly, Viljakkalan kirkko, Ylöjärven kirkko ja kirkkomuseo, Ylöjärven kotiseutumuseo.

www.ylojarvi.fi

Ypäjä

Ypäjän kunta kuuluu kanta-Hämeen maakuntaan. Kunnassa asuu 2 319 ihmistä ja kunnan kokonaispinta-ala on 183,25 km², josta sisävesiä 0,49 km².

Nähtävyyksiä: Cultivo Alpacas -tila, Myllykylän ratsu- ja matkailutila, Ypäjän kotiseutumuseo, Ypäjän vehnämylly.

www.ypaja.fi

Ähtäri

Ähtärin kaupunki sijaitsee Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Kaupungissa asuu 5 576 ihmistä ja sen pinta-ala on 910,88 km², josta 105,05 km² on vesistöjä.

Nähtävyyksiä: Honkiniemen kirkko, Koskelan keramiikka, Käsityökeskus kehrä, Lasiateljee Rajalahti, Ähtärin eläinpuisto, Ähtärin kirkko ja sankarihauta-alue, Ähtärin kotiseutumuseo.

www.ahtari.fi

Äänekoski

Keski-Suomen maakunnassa sijaitsevassa Äänekosken kaupungissa asuu 18 576 ihmistä ja kaupungin kokonaispinta-ala on 884,57 km², josta sisävesiä 253,81 km².

Nähtävyyksiä: Kaupungin taidekokoelma, Kaupunginmuseo, Koiviston museotie, Konginkankaan kotiseutumuseo, Konginkankaan puukirkko, Laaja-Art taidetalo, Lastaajat-veistos.

www.aanekoski.fi

[mc4wp_form id="278"]