Keittiöstä leijailevat herkulliset tuoksut ja vastapaistettujen leivonnaisten maistelu kahvin kaverina ovat jo itsessään riittävä syy leipoa. Mutta tiesitkö, että leipominen voi myös olla hyväksi mielen hyvinvoinnille?

Terapiaa on monenlaista, ja leipominen on takuulla yksi mahdollisuus:

Leipominen auttaa keskittymään tähän hetkeen

Alkaen heti aineksien mittaamisesta, leipominen on keskittymistä vaativa aktiviteetti. Kun mittaat jauhoja ja katsot kuinka lukemat keittiövaa’assa liikkuvat pikkuhiljaa kohti oikeaa painoa, olet läsnä juuri siinä hetkessä. Kun tarkistat, että uuni on oikean lämpöinen, ja kun koristelet kuorrutettua kakkua, mielesi on täysin keskittynyt tehtävään.

Pelaa kuin Ridge Forrester!

Lisäksi, kun kätesi ovat jauhojen ja voin peitossa, et voi napata puhelintasi ja selata päättömästi ja loputtomasti somea. Myös leivonnaisten syöminen, jos teet sen hitaasti ja rauhallisesti, voi olla mindfulness-harjoitus.

Leipominen voi olla tuttua ja turvallista, tai jännittäviä kokeiluja

Tuttujen leivonnaisten leipominen voi tuoda lohtua. Toisaalta leipominen voi tarkoittaa myös uusia tuttavuuksia ja jännittäviä kokeiluja.

Uuden reseptin kokeileminen voi hirvittää, mutta onnistuneen lopputuloksen tuomaa riemun tunnetta on hankala päihittää.

Leipominen voi auttaa masennukseen

Irlantilainen menestyskirjailija Marian Keyes kirjoitti kirjan Kakun pelastama (Saved by cake), missä hän puhuu kuinka leipominen auttoi häntä läpi vaikeiden aikojen, jolloin hän ei päässyt itse ylös edes sängystä. Leipominen on harrastus, joka voi auttaa jopa masennuksen keskellä.

Leipominen saa liikkeelle

Taikinan vaivaaminen ja kauliminen, käden pitäminen vakaana koristellessa… Leipominen on fyysisempää kuin saattaisi ajatella. Liike vapauttaa hyvän olon hormoneja, ja vaikka leipominen ei vastaakaan puolen tunnin hölkkää, se ei ole myöskään sama kuin sohvalla istuminen. Jos kärsit huonosta itsetunnosta tai masennuksesta, lihasten käyttäminen keittiössä voi auttaa. Leipominen voi tarjota keinon saada elämään rutiinia.

Jakamisen ilo

Omatekoisten leivonnaisten tarjoilu toisille voi saada sinut kokemaan ylpeyttä ja onnea, koska tiedät, että ruokit ja miellytät rakkaitasi. Kakun leipominen läheisen merkkipäivää varten voi tuntua erityisen palkitsevalta.

Leipominen yhdessä ystävien tai perheenjäsenten kanssa voi olla opettavainen ja hauska kokemus.

Reseptien ja vinkkien jakaminen toisille leipomisesta kiinnostuneille voi myös olla virkistävää. Voit jopa löytää uusia ystäviä, jotka jakavat saman harrastuksen.


Lähde: Silversurfers

Kuvat: Unsplash

[mc4wp_form id="278"]