Trimmerit, robottiruohonleikkurit, nuotiot ja verkot ovat mahdollisia vaaranpaikkoja siileille.

Siilit ovat tervetulleita vierailijoita pihoillemme: syömään etanoita ja muita tuhoeläimiä, ja auttamaan luonnon kiertokulun toteutumisessa. Ne ovat myös erittäin söpöjä! Kansalaishavaintojen mukaan siilikannat Suomessa ovat kuitenkin pienentyneet viime vuosina, kertoo Ylen artikkeli vuodelta 2019.

Pihat ovat nykyisin monesti liian siistejä siileille, eikä niistä löydy niille sopivia sopukoita. Ongelmana ovat myös tavat, joilla pihoista pidetään huolta. Huolimaton puutarhanhoito on yksi suurimmista vaaranpaikoista siileille.

Lue tästä, kuinka voit varmistaa, ettet vahingossa aiheuta harmia näille suloisille piikikkäille nisäkkäille.

Ole varovainen trimmeriä käyttäessä

Trimmeri voi olla ideaalinen työkalu pihan reunojen siistimisessä, mutta muista: pöheikkö voi kätkeä sisäänsä nukkumassa olevan siilin. Siileillä ei ole ”taistele tai pakene” -reaktiota toisin kuin muilla eläimillä, jotka juoksevat pakoon kuullessaan lähestyvän ruohonleikkurin tai trimmerin äänen. Siilit käpertyvät palloksi, mikä toimiikin hyvin monissa tapauksissa, vaan ei tässä.

Peitä vesiansat

Älä jätä pihakaivon kantta raolleen, ja huolehdi myös muiden potentiaalisten ansojen peittämisestä.

Pidä suojaverkot pois maasta

Pidä puutarhan suoja- ja tukiverkot 22–30 cm maanrajan yläpuolella, jotta siilit voivat kulkea niiden ali. Kun siili jää jumiin verkkoon, se ei voi peruuttaa ulos, koska sen piikit osoittavat taaksepäin. Kun siili sitten menee palloksi, se sotkeentuu verkkoon entisestään.

Käännä kompostikasa varovasti

Jos sinulla on perinteinen kasvisten jätteistä ja lehdistä koostuva kompostikasa pihan reunalla – eli komposti, joka ei ole astiassa – kääntele sitä varovaisesti. Siilit ovat saattaneet tehdä pesän lämpimään kompostiin.

Tee ulospääsyreitti pihalampeen

Siilit nauttivat vedestä ja ovat hyviä uimareita, mutta ne tarvitsevat ulospääsyreitin pihassa olevasta lammesta tai vesialtaasta. Muodosta sellainen joko tekemällä reunasta kalteva, tai laita veteen puoliksi veden alla olevia kiviä, jotta siilit pääsevät helposti pois.

Vesi on elintärkeää siileille. Matalat vesiastiat maanpinnalla ovat erinomaisia siileille lämpiminä kesäpäivinä.

Älä roskaa

Älä jätä pihallesi lojumaan roskaa tai rakennusjätettä. Joka vuosi siilejä loukkaantuu roskien vuoksi.

Vältä tuholaismyrkkyjen käyttöä

Vältä tuholaismyrkkyjen käyttöä kasvimaallasi. Ne eivät pelkästään ole vaarallisia siileille, mutta voivat myös vahingoittaa niiden ravintoketjua. Käytä sen sijaan luonnollisia keinoja tuholaisten torjuntaan.

Syötä oikeanlaista ruokaa

Siilit ovat laktoosi-intolerantikkoja, mitä ne eivät itse tiedä. Joten älä syötä siilille maitoa tai leipää, sillä se saa niistä vain mahakipuja. Siilit ovat lihansyöjiä, ja kastemadot ovat niiden lempiruokaa. Kun ilma on kylmä ja kuiva, voit jättää ulos lihapitoista lemmikinruokaa, jota on ensin liotettu vedessä pari tuntia (sellaista, jossa ei ole kalaa).

Sytytä nuotio varoen

Jos aiot tehdä pihallesi nuotion, tarkasta ensin varovasti poltettavaksi aiottu kasa, ennen kuin sytytät sen tuleen. Siilillä voi nimittäin olla kasan alla pesä.


Lähde: Silversurfers

Kuvat: Pixabay, Unsplash

[mc4wp_form id="278"]