Tärkeän ystävän elämässä voi tulla äkillinen takapakki, kun ikävä elämänmuutos sysää pimeämmälle puolelle. Esimerkiksi perheenjäsenen kuolema, puolison vaikea sairastuminen, äkillisesti pahentunut rahatilanne tai yllättävä työttömyys voivat viedä ystävän mielialan todella alas. Pahimmassa tapauksessa moni epäonninen asia iskee yhtä aikaa, joten ystävän mielestä vastoinkäymiset voivat tuntua raskailta.

Vaikka jokainen ihminen on yksilö, tässä on muutamia keinoja, joilla ystävää voi koittaa lohduttaa vaikeassa elämäntilanteessa. Voit tuoda hänelle valoa elämään jo pienillä teoilla, jotka eivät maksa mitään.

Pelaa ystävien kanssa myös CasinoEurolla klikkaamalla tästä!

Pidä yhteyttä

On tärkeää osoittaa vaikeassa elämäntilanteessa olevalle ihmiselle, että ajattelet häntä ja hän on säännöllisin väliajoin ajatuksissasi. Jo pelkkä puhelinsoitto ystävälle voi nostattaa hänen mielialaansa. Jos hänellä riittää voimia tavata, on hienoa, jos pyydät häntä esimerkiksi kävelylle raittiiseen ulkoilmaan, kutsut hänet kylään tai menet hänen luoksensa valmiiden tarjottavien kanssa. Anna hänelle tilaa – kaikki eivät välttämättä vaikeassa tilanteessa jaksa keskustella tilanteestaan, mutta ystävä osaa ottaa aikansa.

Jos ystävä toteaa, ettei hänellä ole tarpeeksi voimavaroja ajanviettoa tai keskustelemista varten, älä ota sitä henkilökohtaisesti. Toisinaan raskas elämäntilanne aiheuttaa sen, että voimat riittävät hädin tuskin sängystä nousemiseen ja päivä tuntuu erittäin synkältä. Tosiystävä soittaa pian uudelleen ja kyselee parin päivän päästä jaksamista. Voit myös harkita postikortin lähettämistä ja osoittaa sillä, että hän on ajatuksissasi.

Kuuntele

Ystävälle kannattaa antaa tilaa ja aikaa puhumiseen, jos hän tuntuu tarvitsevan sitä. Surulliset, ahdistavat ja jopa epämiellyttävät tunteet sisällä voivat helpottua, kun hän saa mahdollisuuden keskustella kanssasi. Kuunteleminen on yksi parhaista lääkkeistä tunteiden purkamista varten. Mahdollista ystävällesi täysi huomio ja keskity rooliin kuuntelijana. Jos hän kaipaa mielipidettäsi, voit kertoa sen, mutta muuten on täysin ymmärrettävää vain kuunnella, mitä toisella on sanottavana. Jos ystävä on kovin itkuinen, on hyvä varata nenäliinoja lähelle.

Jos et tiedä, miten hänen voimakkaisiin tunnetiloihin kuuluu sanoa, voit pahoitella, ettet tiedä, mitä sanoa. Jo tämäkin tieto voi osoittaa myötätuntoa ja viestittää toiselle, että kuuntelet, vaikket osaa reagoida. Se on usein parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi kertoa tietävänsä, miltä toisesta tuntuu, sillä se voi tuntua joissain tilanteissa jopa vähättelevältä.

Voit myös kertoa ystävälle, että aina saa soittaa, olipa kyseessä sitten miten pieni tai suuri asia tahansa. Hän voi tarttua tarjoukseen silloin, kun tuntee tarvitsevansa kuuntelijaa. Jos et ehdi puhua hänen kanssaan juuri sinä hetkenä, voit kertoa soittavasi pian takaisin.

Kysy, miten voisit olla avuksi

Ystävä ei välttämättä osaa sanoittaa tarpeitaan, että mitä hän tarvitsisi sillä hetkellä. Jo kaupassa käynti hänen puolestaan tai tiskien laittaminen astianpesukoneeseen voi tuoda konkreettista apua ja iloa hänelle vaikeaan tilanteeseen. Raskas elämäntilanne voi aiheuttaa haasteita jo pienien jokapäiväisten askareiden suorittamiseen, joten niiden kanssa auttamisessa voi olla hänelle paljon iloa. Voit myös suoraan kysyä, miten voisit olla avuksi hänelle. Jos hänelle ei sillä hetkellä tule mieleen mitään, samaan kysymykseen voi palata myöhemmin tai ystävälle voi sanoa, että autat aina mielelläsi, mikäli hänelle tulee tarpeita mieleen.

Ystävä antaa painoarvoa tuellesi

Tämän listan lisäksi on monia hyviä keinoja, joilla voi tukea ystävää ja käsitellään niitä myöhemmin. Sinulla voi olla merkittävä vaikutus auttaa ystävää, joka osaa varmasti arvostaa tukeasi. Pääasia on, että olet elämässä mukana ja pidät häntä ajatuksissasi ja yhteyden päässä. Kun ystävän elämäntilanne helpottaa, hän osaa kunnioittaa ystävyyttänne ja antaa arvoa sinun vaivannäöllesi. On ihanaa, että ystäviä on olemassa!

Kuva: Pixabay

[mc4wp_form id="278"]