Hirvittääkö toisten ihmisten edessä puhuminen? Et ole ainoa. Itseasiassa esiintymiseen liittyvät pelot ovat tutkimusten mukaan yleisempiä kuin kuolemanpelko. Toisin sanoen, jotkut ihmiset mieluummin kuolisivat, kuin puhuisivat yleisön edessä! Tämä voi tuntua hurjalta. Mutta jos tunnet itsesi hermostuneeksi, ja täriset ja hikoilet valtoimenaan jo pelkästään ajatuksesta että joutuisit puhumaan yleisön edessä, saattaa väite tuntua ymmärrettävältä.

Esiintymispelko voi näkyä ja tuntua esimerkiksi jalkojen heikkoutena, äänen tärinänä, käsien hikoiluna, hermostuneena liikehdintänä, ajatusten katkeiluna ja katsekontaktin välttelynä. Oletko kokenut jotain näistä?

Kyseessä on kaikkea muuta kuin miellyttävä kokemus, mutta onneksi esiintymisjännityksestä voi päästä eroon. Tästä artikkelista löydät muutamia hyödyllisiä vinkkejä.

Jos kärsit vakavasta fobiasta, voi ammattiavun hakeminen olla tarpeen.

Kuinka päästä eroon esiintymispelosta

1.     Miksi pelkäät?

Ensimmäinen askel esiintymisjännityksen taltuttamiseksi on löytää pelon taustalla olevat syyt. Suurin syy pelon taustalla on yleensä se, että ihmiset pelkäävät nolaavansa itsensä. Tähän sisältyy pelkoja siitä, että sinulle nauretaan, että mokaat tai teet jotain typerää, ja että yleisö tuomitsee sinut.

Voi myös olla, että taustalla on huonoja kokemuksia, jotka triggeröivät pelon tunteita. Joka tapauksessa, esiintymispelko on useimmiten pelkoa siitä, että muut ajattelevat sinusta negatiivisesti.

2.     Muuta ajattelutapasi

Päästäksesi eroon esiintymispelosta, sinun täytyy pystyä muuttamaan ajattelutapasi. Sen sijaan että ajattelisit itseäsi ja sitä, mitä yleisösi mahtaa sinusta ajatella, yritä ajatella miten parhaiten saisit kommunikoitua asiasi yleisöllesi. Fokuksen siirtäminen itsestä yleisöön voi auttaa voittamaan pelon.

3.     Harjoittele, harjoittele

Esiintyminen voi jännittää kokenuttakin puhujaa, mutta se muuttuu sitä helpommaksi, mitä enemmän puhut. Kun harjoittelet esiintymistä varten, on se parasta tehdä sellaisten ihmisten edessä, jotka tukevat sinua ja ovat positiivisia. Julkinen puhuminen muuttuu helpommaksi, ja kannustava yleisö auttaa sinua tuntemaan olosi itsevarmemmaksi.

Esiintymistä voi harjoitella monella tavalla. Jos haluat päästä eroon esiintymisjännityksestä, ja tulla hyväksi esiintyjäksi, voit liittyä puhetaitoja treenaavaan kerhoon. Etelä-Suomessa on esimerkiksi useita Toast Masters -klubeja, joiden tarkoituksena on harjoitella esiintymistä.

Kun esiinnyt, yritä pitää ajatukset yleisössä sen sijaan että ajattelisit itseäsi. Kysy mieluummin, ”kuinka voisin parhaiten viestiä asiani yleisölleni?”, kuin, ”mitä jos mokaan?”. Ensimmäisen kysymyksen keskiössä on positiivinen vaikuttamisen mahdollisuus, kun taas toisen kysymyksen taustalla hallitsee pelko.

Esiintymispelon voi nujertaa oikealla ajatusmallilla, sekä harjoittelulla. Voit aloittaa pitämällä puheita kenelle tahansa, tai jopa mielikuvitusyleisölle peilin edessä. Tarjoudu pitämään puheita aina kun sinulla on siihen tilaisuus. Mitä useammin puhut, sitä helpommaksi se muuttuu.

Kun puhuminen tuntuu hiukan mukavammalta, aloita kysymään itseltäsi kysymyksiä kuten ”kuinka puheeni voisi hyödyttää yleisöäni vielä enemmän?”. Kun keskityt luomaan yleisöllesi hyödyllisen tai miellyttävän kokemuksen, esiintymispelkosi hälvenee, sillä keskityt enemmän yleisöösi ja vähemmän itseesi.

Ja jos edelleen hermostuttaa, älä huoli, sillä pieni pelko voi sulautua osaksi positiivista jännitystä, joka auttaa sinua suoriutumaan paremmin. Onnea matkaan!


Lähde: MotivationalWellBeing.com

Kuvat: Pexels, Unsplash

[mc4wp_form id="278"]