Viime aikoina on uutisoitu useista nettikaupankäyntiin liittyvistä huijaustapauksista. Viimeksi keskiviikkona Yle kirjoitti noin 35-vuotiaasta porilaisnaisesta, joka sai vankeustuomion tehtailtuaan liki 140 petosta Tori.fi-sivustolla ja Facebookin myyntiryhmissä.

Käytettyjen tavaroiden, huonekalujen ja vaatteiden ostaminen ja myyminen netin välityksellä on aina vaan suositumpaa. Tori.fi-sivustolla kerrotaan, että heidän kauttaan tehdään lähes 20 000 kauppaa päivittäin. Huijauksien osuus kaikista kaupoista on marginaalisen pieni, mutta riski on silti aina olemassa. Miten netin kauppapaikkojen huijareilta voi välttyä?

Kaupat kasvotusten

Tori.fi-sivusto kehottaa kauppojen tekemiseen mahdollisuuksien mukaan kasvotusten – koronaturvallisuus huomioon ottaen. Sivusto suosittelee sopimaan tapaamisen julkiseen paikkaan, jonne pääsee helposti ja jossa on muitakin ihmisiä, sekä mahdollisesti vartijoita tai videovalvonta.

Mikäli ostaja tulee noutamaan tuotteen, voi tapaamisen sopia esimerkiksi rappukäytävän eteen tai taloyhtiön parkkipaikalle.

Pelaa Ridgen Forresterin seurassa CasinoEurolla!

Epäilyttääkö jokin?

Sivustolla on myös vinkkejä siihen, miten myyjän tai ostajan rehellisyydestä voi yrittää saada selvyyden jo ennen kauppojen sopimista. Jos jokin epäilyttää, voit miettiä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Onko myyjällä kova kiire kauppojen loppuun saattamisessa? Vaikuttaako siltä, että myyjä saattaa olla kauppaamassa samaa tavaraa muillekin epärehellisin kommentein ja lupauksin?
  • Vastaako myyjä tai ostaja suoriin kysymyksiin suorilla vastauksilla, vai vältteleekö niiden antamista?
  • Onko yhteistä tapaamispaikkaa tai aikaa hankala sopia? Peruuntuuko jo sovittu tapaaminen useita kertoja?

Suostuuko myyjä tuotteen noutoon?

Kannattaa myös miettiä, onko tuote hintatasoon nähden liian edullinen – halpa hinta voi joskus sokaista, jolloin valppaus unohtuu. Etenkin ostoilmoituksia tehneet ovat joutuneet huijausyritysten kohteeksi, joissa olematonta tuotetta on kaupattu edullisesti toisilta luvatta otetuilla kuvilla.

Hyväksi koettu keino testata myyjän rehellisiä aikeita on ehdottaa tuotteen noutamista ja katsoa, suostuuko hän.

Älä suostu erityisjärjestelyihin

Omia korttitietoja ei kannata luovuttaa kenellekään, eikä maksuja suorittaa muuten kuin luotettujen pankkisovellusten kautta.

Minkäänlaisiin erityisjärjestelyihin, joissa esimerkiksi myyjää pyydetään maksamaan etukäteen tuotteen lähetyksen kuljetus, ei kannata suostua.


Kuva: Pexels

[mc4wp_form id="278"]