Eroamisesta myöhemmin elämässä on tullut yleisempää. Tilastokeskuksen mukaan avioerot 50-vuotiaana, tai sitä vanhempana ovat kasvaneet Suomessa 31 % viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Yli viisikymppiset ovat erityisen haavoittuvaisia avioeron jälkeen. Lapsesi ovat saattaneet lentää pesästä ja heillä on omat elämänsä, olet kenties urasi huipulla. Joka tapauksessa, sinulla on rutiini, joka on nyt särkymässä. Eläkkeelle jääminen ei ole vielä mielessäsi, mutta avioero saattaa suistaa tulevaisuudensuunnitelmasi raiteiltaan, jos et ole varovainen.

Fab after Fifty on koonnut pienen oppaan asioista, jotka voivat auttaa pärjäämään niissä haasteissa, mitä viidenkympin ohittaneet eroajat saattavat kohdata. Eikä kyse ole pelkästään selviämisestä, vaan listalla on vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua kukoistamaan erosi jälkeen. Tarkoitus on, että saat asiasi kuntoon sillä tavalla, että voit aloittaa elämään elämääsi juuri niin kuin olet aina halunnut.

Älä odota erityiskohtelua ex-puolisoltasi

Henkilö, jonka kanssa menit naimisiin ei ole sama, josta nyt eroat. Joten vaikka hän olisi saattanut viettää monta vuotta sinusta huolta pitäen ja laittamalla tarpeesi etusijalle, ne päivät ovat nyt ohi. Tulet pettymään, jos valmistaudut avioeroon odottamalla erityiskohtelua.

Ideaalisessa maailmassa sinua kohdeltaisiin reilusti, mutta älä ylläty vaikka ex-kumppanisi turvautuisi epäreiluihin keinoihin, jotta hänen ei tarvitsisi antaa sinulle sitä, mihin sinulla on täysi oikeutus.

Priorisoi taloudellinen tilanteesi pitkällä tähtäimellä

Viimeistellessäsi avioeroa, priorisoi pitkän aikavälin taloudellinen pysyvyys. Nyt on hyvä ajatella eläkeasioita ja selvittää mitä ero tarkoittaa sinulle taloudellisesti. Talousneuvojan pakeilla käyminen saattaa auttaa ymmärtämään tilanteesi paremmin ja selvittämään mahdolliset ongelmakohdat.

Harkitse ennen kuin menet uudelleen naimisiin

Uudelleen avioituminen saattaa vaikuttaa testamenttiisi. Ennen kuin solmit uuden avioliiton, pyydä talousneuvojan tai lakimiehen apua selvittääksesi miten tämä vaikuttaa talouteesi.

Älä roiku asunnossa tunnesyistä

Rakkaasta kodista voi olla vaikeaa luopua, mutta tunteellisuus saattaa tulla kalliiksi. Entisen puolisosi kanssa yhdessä omistamasi asunto jaetaan puoliksi eron tullen, joten jos haluat pitää kiinni perheen kodista, sinun täytyy todennäköisesti uhrata jotain muuta. Asuminen yksin isossa talossa voi sitä paitsi nostaa huomattavasti elinkustannuksiasi. Talon myyminen myöhemmin ei välttämättä tuo toivomaasi tulosta. Sen sijaan, harkitse pienemmän asunnon hankkimista ja uuden elämän aloittamista kodissa, jota voit kutsua täysin omaksesi. Yksin asuminen voi olla todella kallista, joten kannattaa tutkia eri vaihtoehtoja.

Ota aikaa itsellesi

Eroprosessi verottaa mielen hyvinvointia. Kun eron yksityiskohdat on saatu viimeisteltyä, ota aikaa miettiäksesi millaisen loppuelämän haluat itsellesi rakentaa. Olitpa aikaisemmin kotona lasten kanssa tai teit uraa, avioerosi saattaa saada sinut kyseenalaistamaan elämässäsi tekemiäsi valintoja. Pidä hieman vapaata töistä tai lähde yksin lomalle, päästäksesi sen ytimeen, mitä todella haluat elämältäsi. Sisimpäsi tutkiskelu tänä myrskyisenä aikana saattaa paljastaa hautautuneita unelmia tai tavoitteita, jotka olet jättänyt huomioimatta liian kauan. Ei ole koskaan liian myöhäistä suunnitella uran vaihtoa, uuden harrastuksen aloittamista tai jopa opiskelemaan palaamista.

Hanki uusia kokemuksia

Jos olit naimisissa kauan aikaa, saatat huomata, että tutustut nyt ensimmäistä kertaa kunnolla aikuiseen itseesi. Laita itsesi likoon ja kokeile uudenlaisia asioita. Sellaisten asioiden kokeilu, mitä et olisi koskaan tehnyt pariskuntana, on hyvä keino määritellä elämääsi sinkkuna. Aktiivisuus voi auttaa tapaamaan ihmisiä ja muodostamaan uusia ystävyyssuhteita.

Yleinen ongelma, jonka ihmiset kohtaavat avioeron jälkeen on, että he ovat keskittyneet liikaa ystävyyssuhteiden vaalimiseen toisten pariskuntien kanssa. Eron jälkeen voi olla vaikeaa jatkaa samojen ihmisten tapaamista, etenkin jos he ovat edelleen ystäviä ex-puolisosi kanssa.

Puhu ammattilaiselle

Terapeutille puhuminen voi auttaa työstämään mahdollisia vihan ja kaunan tunteita, etenkin jos avioero ei ollut oma ideasi. Kun nyt siirryt seuraavaan vaiheeseen elämässäsi, pidä huolta, että priorisoit henkisen hyvinvointisi. Vaikka et olisi koskaan aiemmin harkinnut terapiaa, tulet yllättymään, kuinka hyvältä tuntuu jutella jollekin joka ei ole ystävä tai sukulainen.

Lähde: Fab after Fifty

[mc4wp_form id="278"]