Linnan juhlat ovat peruuntuneet vuodelta 2021, mutta itsenäisyyspäivän yhteydessä puhe Linnan boolista on lähes pakollinen keskustelun aihe. Sitä on tarjottu erittäin pitkään osana juhlavastaanottoa. Vierailta usein kysytäänkin, mitä he veikkaavat boolissa olevan ja miltä juoma maistuu.

Juhlista itsenäisyyspäivää nyt CasinoEurolla klikkaamalla tästä!

Kyseessä on juhlissa tarjoiltava mystinen juomasekoitus, jonka resepti on lähestulkoon valtion salaisuus. Sen sekoitussuhteista eivät tiedä muut kuin valmistajat. Ei mikään ihme, että se on saavuttanut valtavan suosion juhlijoiden keskuudessa. Juhlajuomaa on perinteisesti valmistettu satoja litroja riittävyyden varmentamiseksi. Sen suosio on hieman hiipunut viimeisten vuosien aikana, mutta kyseessä on silti juhlavastaanoton tunnetuin ruokalaji.

Linnan boolin historia ulottuu tietojen mukaan jopa 1940-luvulle asti. Sen on suunnitellut arvostetun Gastronomisen seuran tuolloinen pääsihteeri yhdessä presidentti Juho Paasikiven vaimon Allin kanssa. Joidenkin tietojen mukaan sitä jouduttiin kuitenkin muuttamaan 1970-luvulla, jolloin resepti julkaistiin ruokalehdessä. Linnan booli on siis ajan saatossa muuttunut.

Linnan booli on kuitenkin tullut taviksillekin tutuksi uudenlaisella tavalla. Sitä on mahdollista juhlistaa kotona kaupoissa myytävällä Linnan booli -tuotteella. Viime vuonna kauppoihin tullutta tuotetta on Lappeenrannan uutisten mukaan kehitetty parikin vuotta, jotta maku saataisiin mahdollisimman lähelle juhlien juomaa. Valmistaja eli Pramia ei siis ole saanut reseptiä selville, vaan he luottavat niin ikään pitkään makutestaukseen, jonka koemaistajina ovat olleet Linnan juhlissa käyneet ihmiset. Pramian tekemä juomasekoitus sisältääkin mm. kuohuviiniä, portviiniä ja greippiä sekä sitruunaa. Makumaailma koostuu siis hyvin sitruunaisista mauista valmistajan veikkauksen mukaan. Mitä alkuperäisessä juomassa löytyy, pysyy edelleen salaisuutena.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kuva: Pixabay

[mc4wp_form id="278"]