piirroskuva aivoista
Muistin säilymistä voi edesauttaa. Kuva: Pixabay

Kun vanhenemme, alamme huomata muutoksia kyvyssämme muistaa asioita. Lue tästä Harvardin lääketieteellisen koulun artikkeli keinoista pitää aivot toimintakunnossa.

Olet kenties mennyt keittiöön, etkä voi muistaa miksi. Tai et muista tuttua nimeä keskustelun aikana. Saatat jopa jättää menemättä sovittuun tapaamiseen, koska unohdit.

Unohduksia voi sattua minkä ikäisenä tahansa, mutta meillä on taipumus huolestua niistä enemmän vanhetessamme, koska pelkäämme että ne ovat merkki dementiasta, tai psyykkisen toimintakyvyn menetyksestä.

Totuus on, että merkittävät muistin häiriöt ikääntyneellä eivät ole osa normaalia vanhenemista – vaan johtuvat elimellisestä häiriöstä, aivovammasta tai neurologisesta sairaudesta, joista Alzheimers on yksi kaikkein pelätyimmistä.

Pelaa Ridgen Forresterin seurassa CasinoEurolla!

Suurin osa karkailevan muistin ongelmista, joita koemme ikääntyessämme, heijastelevat normaaleja muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa. Nämä muutokset voivat hidastaa kognitiivisia prosesseja, mikä tekee uuden oppimisesta hieman hitaampaa.

Muutokset voivat turhauttaa ja saattavat vaikuttaa vähemmän harmittomilta opetellessamme uusia taitoja tai yrittäessämme suoriutua lukemattomista tehtävistä.

Kiitos vuosikymmenten tutkimuksen, on olemassa lukuisia strategioita, joita voimme käyttää aivojen toimintakyvyn ylläpitämiseen. Tässä niistä seitsemän:

henkilö opiskelee
Elämänpituinen oppiminen auttaa muistin ylläpitämisessä. Kuva: Unsplash

1. Jatka oppimista

Kouluttautuneisuus yhdistetään parempaan aivojen toimintakykyyn vanhassa iässä. Asiantuntijat ajattelevat, että pitkä koulutus voi auttaa pitämään muistin kunnossa, koska henkilö on näin tottunut aktiiviseen ajatteluun.

Uskotaan, että aivojen treenaaminen aktivoi prosesseja, jotka pitävät yksittäiset aivosolut kunnossa. Sen lisäksi se stimuloi aivosolujen välistä kommunikaatiota.

Monilla ihmisillä on työ, joka pitää heidän mielensä aktiivisena, mutta harrastus tai uuden taidon opettelu voi toimia samalla tavalla. Lue; liity kirjakerhoon; pelaa shakkia; kirjoita elämäntarinasi; tee ristikkoja tai palapelejä; mene kurssille; harrasta musiikkia tai taidetta; suunnittele uusi puutarha. Töissä, ilmoittaudu vapaaehtoiseksi projektiin, joka vaatii taitoja, joita et yleensä käytä.

Aivojen yhteyksien säilyttäminen ja rakentaminen on jatkuva prosessi, joten tee elämänmittaisesta oppimisesta prioriteetti.

2. Käytä jokaista aistiasi

Mitä useampaa aistia käytät opetellessasi jotain, sitä paremmin aivosi työskentelevät muistikuvan säilyttämiseksi.

Yhdessä tutkimuksessa aikuisille näytettiin sarja emotionaalisesti neutraaleja kuvia, jotka esiteltiin yhdessä tuoksun kanssa. Heitä ei pyydetty muistamaan mitä he näkivät. Myöhemmin, heille näytettiin sarja kuvia, tällä kertaa ilman tuoksuja, ja pyydettiin osoittamaan mitkä kuvista he olivat nähneet aiemmin. He muistivat erinomaisesti tuoksuihin yhdistetyt kuvat, ja erityisesti ne, joissa tuoksu oli miellyttävä.

Aivokuvat näyttivät, että tuoksuja käsittelevä osa aivoista aktivoitui, kun ihmiset näkivät kuvan, joka oli alun perin yhdistetty tuoksuun, vaikka hajuja ei enää käytetty. Joten, haasta kaikki aistisi, kun tutkit uutta. Esimerkiksi, yritä arvata ravintola-annoksen sisältämät ainekset, kun haistelet ja maistelet ruokaasi. Kokeile kuvanveistoa tai keramiikkaa, ja huomioi miltä käyttämäsi materiaalit tuntuvat ja tuoksuvat.

3. Usko itseesi

Myyteillä ikääntymisestä voi olla osuutensa muistin heikkenemisessä. Keski-ikäiset ja vanhemmat oppijat suoriutuvat huonommin muistitehtävistä sen jälkeen, kun heille on esitetty negatiivisia stereotypioita vanhenemisesta ja muistista. He suoriutuvat paremmin, jos heidän saama viestintä muistin säilymisestä vanhaan ikään on positiivista.

Ihmiset, jotka eivät usko hallitsevansa muistinsa toimintoja jättävät todennäköisemmin työskentelemättä muistin säilyttämisen ja parantamisen eteen. Näin he myös todennäköisemmin kokevat kognitiivista heikentymistä.

Jos uskot että voit parantaa muistiasi ja toteutat ajatusta myös käytännössä, sinulla on paremmat mahdollisuudet pitää mielesi terävänä.

auki oleva almanakka
Kirjoita tärkeät päivämäärät ja sovitut menot ylös. Kuva: Pixabay

4. Käytä aivojasi säästäen

Älä haaskaa aivojesi energiaa yrittämällä muistaa minne laitoit avaimet, tai mihin aikaan lapsenlapsesi syntymäpäiväjuhla alkaa. Näin voit paremmin keskittyä uusien ja tärkeiden asioiden oppimiseen ja muistamiseen. Käytä kalenteria, karttaa, ostoslistoja, tiedostokansioita ja osoitekirjoja pitääksesi tarvitsemasi tiedot saatavilla. Päätä tietty paikka kodistasi, minne jätät silmälasisi, laukkusi, avaimesi ja muut asiat, joita tarvitset usein. Pidä toimistosi ja kotisi puhtaana rojusta, jotta voit keskittyä oleelliseen.

5. Opi toistamalla

Kun haluat muistaa jotain minkä juuri kuulit, mistä luit, tai mitä ajattelit, toista se ääneen, tai kirjoita ylös. Näin muistikuva vahvistuu. Esimerkiksi, jos sinulle kerrottiin juuri jonkun nimi, käytä sitä, kun puhut hänelle: ”Jussi, missä tapasit Marjatan?” Jos laitoit jonkun esineen muualle kuin sen normaalille paikalle, kerro itsellesi ääneen mitä teit. Äläkä epäröi pyytää ihmisiä toistamaan informaatiota, jota he sinulle kertovat.

pohtiva nainen jonka ympärillä kysymysmerkkejä
Kertaa oppimaasi pienin väliajoin. Kuva: Pixabay

6. Tauota oppimisjaksot

Toistaminen oppimisen työkaluna toimii parhaiten, kun se ajoitetaan oikein. Ei ole hyödyllisintä toistaa jotakin montaa kertaa pienessä ajassa. Sen sijaan, opiskele asiat uudestaan aina pitenevien ajanjaksojen päästä – ensin kerran tunnissa, sitten muutaman tunnin välein, sitten päivittäin. Opiskelujaksojen tauottaminen on erityisen hyödyllistä, jos yrität oppia monimutkaista tietoa. Tutkimus osoittaa, että tauotettu kertaaminen parantaa mutta myös sellaisten ihmisten kykyä muistaa, joilla on tiettyjä kognitiivisia ongelmia, kuten ms-tauti.

7. Tee muistisääntöjä

Muistisäännöt auttavat muistamaan, joten keksi luovasti omia sääntöjä ja käytä yleisesti tiedossa olevia. Muistisäännöt voivat esimerkiksi olla akronyymejä, lauluja, riimejä tai fraasien alkukirjaimia.


Lähde: Harvard Health Publishing

[mc4wp_form id="278"]